S. Skvernelis apie policijos problemas: „Jei galėčiau – klonuočiau pareigūnus“

Kaltinimų dėl prasto pareigūnų darbo sulaukęs policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pratrūko. Pirmadienio vakarą „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje jis emocingai priminė valdžios atstovams, kad policijos finansavimas yra toks mažas, jog pareigūnai tiesiog negali tinkamai užtikrinti gyventojų saugumo. Apie tai buvo kalbama laidoje „Lietuva tiesiogiai“. 

Generalinis policijos komisaras S. Skvernelis priminė, kad nuo 2008 metų politikai plėšė sočius kąsnius nuo Lietuvos policijos biudžeto.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Generalinis policijos komisaras S. Skvernelis priminė, kad nuo 2008 metų politikai plėšė sočius kąsnius nuo Lietuvos policijos biudžeto.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 18, 2013, 9:50 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:25 PM

„87 procentus mūsų biudžeto skiriama išmokėti atlyginimus ir mokesčius. Mūsų veiklai beveik nieko nelieka! Investicijoms – beveik nieko nelieka!“, - problemas vardino S. Skvernelis. Panaši situacijai susiklostė ir Valstybinėje priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje. Čia biudžetas sumažėjo 24 procentais. Valstybės sienos apsaugos tarnybos finansavimas sumažėjo net 28 procentais.  „Mes ne kartą sakėme, kad jeigu situacija nesikeis, tai kils problemų dėl nusikalstamumo kontrolės, dėl reagavimo į įvykius. Toks jausmas, kad mes Seime įstatymus priiminėjame“, - kalbėjo pareigūnų vadovas S. Skvernelis. Paklaustas, ar mato savo asmeninę atsakomybę dėl tų kraupių įvykių, generalinis policijos komisaras atsakė sarkastiškai ir emocingai: „Taip, aš prisiimu atsakomybę už tą situaciją. Mano iniciatyva policijos biudžetas buvo sumažintas 25 procentais. Mes nieko nepadarėme, kad būtų išspręstas pareigūnų trūkumas. Mums trūksta 1 500 pareigūnų, o mes nieko nedarėme. Nieko nedarome ir dėl to, kad būtų išspręsta pareigūnų išsilavinimo problema.“ Savo kalbą apie policijos problemas S. Skvernelis baigė tokia fraze: „Jei galėčiau – klonuočiau pareigūnus.“ Jis priminė ir kitą problemą – pareigūnų algos yra nekonkurencingos panašioms institucijoms. Pradedančio policijos pareigūno alga yra 1240 litų per mėnesį. Po 20 metų ji gali pakilti iki 2300 litų. „Aš prisiimu atsakomybę prieš pareigūnus ir jų šeimas. Nes mes negalime garantuoti jų saugumo. Aš jau negaliu jiems žadėti, kad situacija keisis“, - apgailestavo generalinis policijos komisaras. Apie policijos problemas kalba skirtingai Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ dalyvavęs vidaus reikalų ministras Dailius Barakauskas bandė teisintis, kad tokią situaciją naujoji Vyriausybė paveldėjo iš buvusios valdžios. Jis pažadėjo, kad dės visas pastangas, jog biudžetas būtų padidintas. „Po pirmojo ketvirčio sieksime, kad policijos biudžetas būtų padidinti 6-7 procentais“, - tikino ministras. Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį aiškiai pasakė, kad dėl šių metų valstybės biudžetas jau yra suplanuotas ir nėra jokių galimybių jį pakeisti. „Valstybė turi kitokių resursų“, - atkakliai aiškino D. Barakauskas.

Nuolat apie tas problemas kalbantys pareigūnai tokias politiko kalbas įvertino skeptiškai.  „Jei žmogaus saugumas ir gyvybė yra valstybės prioritetas, tai lėšų surasti nėra nesudėtinga. Jeigu į tai nusispjauti, o man atrodo, kad taip ir yra, tai situacija nesikeis“, - svarstė Lietuvos pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas Vladimiras Banel. Jis mano, kad norint realiai pakeisti situaciją, Lietuvos policijos biudžetą reikia padidinti 10 procentų. Ir toliau nuosekliai auginti. Antradienį premjeras A. Buktkevičius turėtų susitikti su generaliniu policijos komisaru S. Skverneliu ir aptarti esamą situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.