Darbo partijos byloje baigtas įrodymų tyrimas (atnaujintas)

Vilniaus apygardos teismas antradienį

Posėdyje pasisakė civilinius ieškinius byloje pareiškusių valstybės institucijų - „Sodros“ ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovės.<br>R. Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Posėdyje pasisakė civilinius ieškinius byloje pareiškusių valstybės institucijų - „Sodros“ ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovės.<br>R. Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 19, 2013, 10:26 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:58 PM

Pirmajam žodis bus suteiktas valstybės kaltintojui Generalinės prokuratūros prokurorui Sauliui Verseckui. Savo kalbos metu prokuroras paskelbs, kokią bausmę siūlo skirti už finansinius nusikaltimus teisiamai Darbo partijai, jos nariams, parlamentarams Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei bei buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei. Kaltinamojo Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho byla dėl ligos išskirta į atskirą, ji bus nagrinėjama politikui pasveikus.

Kai teismas paskelbė, kad įrodymų tyrimas baigtas, iš savo vietos pakilo kaltinamosios V.Vonžutaitė advokatas Arūnas Petrauskas ir pareiškė turįs prašymų. Teismas sutiko jį išklausyti. Gynėjas prašo kviesti į posėdį kaltinamąjį V .Uspaskichą ir kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Vilniaus apygardos teismas antradienį posėdyje toliau nagrinėjo Darbo partijos vadinamosios „juodosios buhalterijos“ bylą, nors bylos advokatai siekė, kad ji kurį laiką nebūtų nagrinėjama.

Posėdyje pasisakė civilinius ieškinius byloje pareiškusių valstybės institucijų - „Sodros“ ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovės.

Prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams yra sakęs, kad Valstybinė mokesčių inspekcija ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba pareiškė civilinius ieškinius, kuriais prašoma atlyginti žalą nesumokant mokesčių ir socialinių įmokų. Abiejų ieškinių suma - per 3 mln. 800 tūkst litų.

VMI prašo priteisti 3 mln. 9 tūkst litų, o „Sodra“ - daugiau nei 800 tūkst. litų.

„Darbo partijai ir keturiems asmenis ieškinys pareikštas 2007 metais ikiteisminio tyrimo metu. Yra žala valstybės biudžetui ir asmenys už tai atsako solidariai“, - sakė VMI atstovė Ieva Venskutonytė.

„Sodros“ atstovė, Teisės ir personalo skyriaus vedėja Alicija Voiciechovska teismui sakė, kad palaiko pareikštą daugiau nei daugiau 800 tūkst. litų ieškinį. Šis ieškinys yra už 2005-2006 metus.

Bylos advokatai posėdyje prieštaravo, kad byla būtų nagrinėjama toliau V.Uspaskichui nedalyvaujant, nes civilinis ieškinys pareikštas visiems kaltinamiesiems solidariai.

Darbo partijos advokatas Vladmiras Buslovičius pareiškė, kad dabar bylos nagrinėti negalima ir reikia užtikrinti kaltinamojo V. Uspaskicho dalyvavimą, jis prašė pertraukos iki balandžio 8 dienos.

Bylos nagrinėjimui toliau prieštaravo ir kaltinamasis Seimo vicepirmininkas V. Gapšys. Jis teigė, kad V. Uspaskichas nėra informuotas apie dabar teisme vykstantį civilinio ieškinio nagrinėjimą. „Darbiečio“ manymu, dabar byloje reikia daryti pertrauką, siųsti V. Uspaskichui šaukimą, arba nenagrinėti visai ieškinio.

„Kolegos painioja dalykus. Ieškiniai baudžiamajame procese - dėl žalos, kuri kyla dėl nusikalstamos veikos padarymo. V. Uspaskichas yra pats kaltinamasis. Žala, kurią padaro kaltininkai, iš kaltų asmenų priteisiama solidariai“, - sakė prokuroras S. Verscekas, prieštaravęs, kad bylos nagrinėjimas toliau nevyktų.   

Teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė pranešė, kad byla bus nagrinėjama toliau, nes jeigu V. Uspaskichas iki balandžio 8 dienos pasveiks, galės dalyvauti posėdyje.

„Jo byla išskirta iki pasveiks. Jeigu balandžio mėnesį pasveiks, bus sprendžiamas klausimas. Nėra jokio pagrindo bylos nenagrinėti dabar. V. Uspaskichas turi pareigą pasveikęs tuoj pat atvykti į teismą“, - paaiškino teisėja.

Teismo posėdyje buvo paskelbti parodymus duoti teisme atsisakiusios kaltinamosios Seimo narės V. Vonžutaitės parodymai, duoti ikiteisminio tyrimo metu bei kaltinamojo V.Gapšio parodymai, duoti ikiteisminio tyrimo metu. Pastarasis teisme davė, prokuroro vertinimu, lakoniškus parodymus, ir atsisakė atsakyti į teismo klausimus. Dėl šios priežasties teismas nutarė paskelbti ankstesnius kaltinamojo parodymus.

Teismas paskelbė, kad abu „darbiečiai“ atsisakė duoti savo rašysenos lyginamuosius pavyzdžius, kai tai padaryti siūlė prokuroras. V. Gapšio parodymai ikiteisminio tyrimo metu taip pat buvo neišsamūs, kartą jis pareiškė, kad nori susipažinti su jam pareikštais įtarimais.

V. Vonžutaitės per ikiteisminį tyrimą buvo klausiama, ar ji lankėsi rusų estrados žvaigždės Kristinos Orbakaitės koncerte, ar teikė atlikėjai gėlių. Moteris į šį klausimą atsakė neigiamai. Kaltinamosios taip pat buvo teiraujamasi ir apie mokėjimus lietuvių muzikos atlikėjams - Žilvinui Žvaguliui, grupei „Mango“. Į šiuos klausimus moteris konkrečiai atsakyti prokurorui negalėjo.

Teismas paskelbė, kad V. Vonžutaitė pareiškė, kad neduos parodymų, jai skauda galvą, ji nori pasigilinti į pareikštą įtarimą. Būdavo atvejų, kai kaltinamoji nepasirašydavo apklausos protokolo.

V. Vonžutaitė antradienį atsisakė pareikšti poziciją ir dėl pareikštų valstybės institucijų ieškinių, V. Gapšys sakė, kad dėl ieškinių pasisakys per baigiamąsias kalbas.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas V. Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė M. Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.