Dėl TS-LKD vadovo posto kovos ir L. Andrikienė, A. Kubilius džiaugiasi konkurencija

Jos teigimu, TS-LKD būtina atsinaujinti.

A. Kubiliui iššūkį mes ir L. Andrikienė.<br>Fotomontažas
A. Kubiliui iššūkį mes ir L. Andrikienė.<br>Fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 19, 2013, 10:43 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:47 PM

Jos kandidatūrą į partijos pirmininko pareigas iškėlė Marių-Pajūrio skyrius.

„Apsispręsti buvo nelengva, tačiau nenoriu ir negaliu nuvilti manimi pasitikėjusių žmonių. Juk per rinkimus į Europos Parlamentą 2009 metais gavau 88 tūkst. 840 pirmumo balsų – tiek mūsų valstybės piliečių norėjo, kad aš atstovaučiau jiems Europos Parlamente. Palyginti su 2004 metų rinkimais į Europos Parlamentą mano rinkėjų skaičius išaugo daugiau nei 18 tūkstančių balsų (18 tūkst. 556 rinkėjų) arba 26 procentais! 2004 metais į Europos Parlamentą buvau išrinkta, gavusi 70 tūkst. 284 pirmumo balsus“, - BNS perduotame komentare cituojama L. Andrikienė.

Jos teigimu, TS-LKD būtina atsinaujinti.

„Partijos artimiausių dvejų metų darbotvarkė turi būti modernizavimo darbotvarkė. Tradicines ideologijas – konservatyvizmą, krikščioniškąją demokratiją – išpažįstanti ir puoselėjanti partija, veikianti Europos multikultūrinėje aplinkoje, siekdama išlikti konkurencinga, privalo atsinaujinti, išmokti klausytis ir išgirsti visuomenės nuomones, sutelkti išvien dirbti gerokai platesnius visuomenės sluoksnius“, - teigė L. Andrikienė.

Džiaugiasi konkurencija

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Andrius Kubilius išplatintame pranešime spaudai dėkoja TS-LKD demokratų partijos nariams, skyriams už išreikštą pasitikėjimą.

„Džiaugiuosi, kad mūsų partija yra bene vienintelė Lietuvoje, kurioje renkant pirmininką išties demokratiškai dalyvauja visa partija, visi jos nariai, o ne tik suvažiavimo dalyviai procedūriniuose ir iš anksto surežisuotuose rinkimuose, kuriuos rengia kitos partijos, – sako TS-LKD partijos pirmininkas. – Sąmoningai tokios demokratijos siekėme ir tai įteisinome partijos įstatuose, norėdami, kad partija atgautų jai būdingą Sąjūdžio laikų dvasią, nevaržomą nuomonių raiškos laisvę ir polėkį.

18 kandidatų

Antradienį paaiškėjo galutinis kandidatų, dalyvausiančių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininko rinkimuose, sąrašas. Iš 18 iškeltų kandidatų, 5 pareiškė norą dalyvauti rinkimuose: tai dabartinis TS-LKD partijos pirmininkas Andrius Kubilius, TS-LKD partijos pirmininko pavaduotojas Valentinas Stundys, europarlamentaras Vytautas Landsbergis ir europarlamentarė Laima Andrikienė.

TS-LKD partijos nario Naglio Puteikio kandidatūra taip pat buvo iškelta, tačiau TS-LKD partijos Priežiūros komiteto sprendimu, N. Puteikis kurį laiką negalės eiti vadovaujančių pareigų visų lygių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos organuose.

A. Anušauskas ir M. Adomėnas atsiėmė kandidatūras.

Vienu iš kandidatų iškeltas TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas A. Anušauskas savo pareiškime teigia: „Kaip TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas, svarstantis iškeltas kandidatūras į partijos pirmininkus, dėl jų iškėlimo atitikimo įstatams ir Priežiūros komiteto sprendimams, dėkoju už parodytą pasitikėjimą, tačiau atsisakau būti kandidatu į partijos pirmininkus“. A. Anušauskas pabrėžia, kad partijos pirmininkų tiesioginius rinkimus vertina kaip vienintelę tiesioginės partinės demokratijos praktiką, kuria pasižymi tik Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Jis mano, kad partijoje yra stiprūs vertybiniai akcentai ir reikalingos permainos, kurios susijusios ne tiek su konservatizmo atšakų konkurencija, kiek su viena kitos papildymu, išryškinimu ir stipresniu solidariu veikimu, tai sudaro prielaidas neabejoti partijos demokratiniu pasirinkimu ir pasitikėjimu demokratinėmis tradicijomis.

Vienu iš kandidatų siūlytas Mantas Adomėnas dėkojo partijos skyriams ir jos nariams, teikusiems jo kandidatūrą į TS-LKD pirmininkus. „Mums, kaip Sąjūdžio pradėtą Lietuvos valstybės kūrimo ir įtvirtinimo darbą tęsiančiai politinei jėgai, pagrindinei opozicijos populistinėms bei antivalstybinėms jėgoms partijai, tai yra nepaprastai svarbios pareigos. Jos reikalauja ir visuminės Lietuvos raidos vizijos, ir gilios politinės veiklos patirties, ir iš jų kylančio visų partiečių pasitikėjimo. Tikrai nesijaučiu šioms pareigos pribrendęs, todėl atsiimu savo kandidatūrą“, – savo pareiškime teigė M. Adomėnas.

Rinks gegužės pabaigoje

Pagal partijos įstatus, pirmininką dvejų metų kadencijai iš kandidatų, kuriuos gali siūlyti taryba, TS-LKD bendrija Lietuvos krikščionys demokratai, frakcijos, bendruomenės ir skyrių susirinkimai, renka visi TS-LKD nariai. Kandidatai į pirmininkus gali būti keliami ne anksčiau kaip penki mėnesiai ir ne vėliau kaip du mėnesiai iki pasibaigiant TS-LKD pirmininko kadencijai.

Pasibaigus kandidatų kėlimo terminui, visiems kandidatams skiriamas vienas mėnuo rinkimų agitacijai vykdyti. Po jo vieną savaitę vyksta balsavimas. TS-LKD pirmininko tiesioginiai rinkimai laikomi įvykusiais, kai juose dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų partijos narių. Išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris surenka daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių TS-LKD narių balsų.

Šiemet konservatorių partijos suvažiavimas numatomas balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje. Iki jo partijos vadovas jau turi būti išrinktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.