Kuo katinai gudresni už kai kuriuos vyrus

Vyrai tiki, kad yra kapitonai. Jie išdidžiai dairosi iš savo laivo ir manosi valdą situaciją. Jie per išdidūs, kad pasižiūrėtų bent šiek tiek žemiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Genė Drungilienė

2013-03-19 17:32, atnaujinta 2018-03-09 17:05

Vyrai būtų tiesiog šokiruoti pamatę, kad laivas su visu kapitono tilteliu besąs moters delnuose. Tiesa, prancūzai tai suprato labai seniai, nes tai Prancūzijoje atsirado posakis: „Cherchez la femme” – ieškok moters.

Neseniai Seime vyko seminaras, kurio metu buvo aiškinamasi, kaip kurti socialinius klasterius ir per juos daryti įtaką visuomenei. Ne tik Lietuvoje – projektas, kuriamas kartu su Jungtinėmis Valstijomis, turi ambicijų peržengti rytines Europos Sąjungos ribas ir eiti į posovietinio bloko šalis. Nėra jokių ženklų, kad toks projektas galėtų nepavykti. Seime jis buvo pristatytas taip pat moterų iniciatyva ir beveik nėra abejonių, kad jam vadovaus, jį vykdys taip pat moterys.

Nes seminare iš 29 dalyvių buvo tik penki vyrai, iš kurių – tik vienas lietuvis ir tas pats – savo seksualinės orientacijos neslepiantis homoseksualas. Beje, iki seminaro pabaigos tik jis vienas iš penkių vyrų ir teliko.

Moterų, paskutinio surašymo duomenimis, Lietuvoje yra 250 tūkstančių daugiau negu vyrų, jos aktyvesnės, siekia karjeros aukštumų, nepraleidžia gerų galimybių. Šios prielaidos leidžia manyti, kad konkurencinėje kovoje vyrų laukia sunkūs laikai. Lietuvos vyrai politikai tą jau patyrė.

Moterys rizikuoja ir laimi. Tai buvo visiškai aišku praėjusią, 2008 – 2012 m., Seimo kadenciją. Ne tik Lietuvos prezidentė yra moteris. Svarbiausius šalies postus tuomet valdžioje buvę dešinieji taip pat patikėjo moterims, nors parlamente jų buvo tik 18 proc.

Jos vadovavo Seimui, Finansų ir Krašto apsaugos ministerijoms. Kaip ir pridera, moterys lėmė pinigus, saugumą, tvirtai laikė, net pabardamos kaip vaikus – „ko čia rėkiat?“ – parlamentarus ir valstybę.

Į šios kadencijos Seimą yra išrinktos 33 moterys ir 106 vyrai. Parlamentarių moterų padaugėjo – nuo 18 proc. 2008 m. iki 24 proc. 2012 m. Taigi dabar beveik kas ketvirta Seimo narė yra moteris.

Tačiau į valdžią atėjus kairuoliškoms partijoms, situacija aukščiausiuose postuose kiek pasikeitė: Seimo pirmininko postas atiduotas vyrui, nors, kaip leidžia spėti pirmieji posėdžiai – visiškai priklausomam nuo kito vyro; prie finansų vairo pasodintas taip pat vyriškis. Tačiau dviem ministerijoms vis tiek vadovauja moterys. Viena Seimo narė dirba Seimo valdyboje, dar keturios moterys vadovauja Seimo komitetams: Audito, Socialinių reikalų, Sveikatos bei Švietimo, mokslo ir kultūros.

Nėra net abejonės, kad prezidento rinkimuose D. Grybauskaitei pirštinę mes koks vyras, tikėtina, kad net ne vienas.

Į savivaldybių tarybas išrinktos 342 – arba 22 proc. – moterys ir 1 184 vyrai. Lietuvoje yra 60 savivaldybių, o moterys vadovauja šešioms.

Lietuvos verslo moterys turi kuo pasigirti ir prieš koleges europietes. Lietuvos verslo kompanijų valdybose aukščiausiuose postuose moterų yra 8 proc., o vyrų 92 proc. Gi Europos Sąjungoje moterų, esančių verslo kompanijų valdybų aukščiausiuose postuose, yra tik 3 proc., o vyrų – net 97 proc.

Pernai moterų nedarbo lygis buvo mažesnis nei vyrų ir sudarė 11,5 proc., kai vyrų nedarbas siekė 15,1 procento. Per metus moterų nedarbo lygis sumažėjo 1,4 proc., o vyrų – 2,6 procento. Gyventojų užimtumo statistinio tyrimo vertinimais, 15–64 metų moterų užimtumo lygis 2012 m. sudarė 61,9 proc. ir per metus padidėjo 1,7 proc. Dirbančių vyrų daugiau buvo nežymiai – 62,5 proc. ir padidėjo 2,1 procento. 2012 m. kas antra (54 proc.) 15–74 metų amžiaus moteris dirbo.

Tačiau moterys pralaimi atlyginimus. 2011 m. šalies ūkio pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse, išskyrus viešąjį valdymą ir gynybą; privalomąjį socialinį draudimą, moterų atlyginimas buvo 11,9 proc. mažesnis. Dar bjauriau, kad palyginus su 2010 m., moterų atlyginimas sumažėjo 2,7 proc. Taigi vyrai revanšuojasi per atlyginimą.

Lietuvoje nuosekliai įgyvendinama jau trečioji Valstybinė moterų ir vyrų lygių galimybių 2010-2014 m. programa ir priemonių įgyvendinimo planas. Programa skirta nuosekliai, kompleksiškai ir sistemingai užtikrinti moterų ir vyrų lygias galimybes visose srityse, vykdyti šios srities ES ir tarptautinius įsipareigojimus. Programa nustato prioritetines moterų ir vyrų lygybės kryptis ir konkrečias priemones iškeltiems tikslams pasiekti. Lietuvos moterys tuo pasinaudoja kuo puikiausiai.

Taigi mūsų moterys yra aktyvios, imlios, žingeidžios, efektyviai naudojasi naujomis galimybėmis ir laimi konkurencinėje kovoje prieš vyrus. Ateis laikas, atkovosim ir atlyginimus.

Todėl aš „UŽ“ feminizmą, nes tai yra visuomeninis–politinis judėjimas, kurio tikslas yra pasiekti, kad moterys turėtų visas politines, socialines ir ekonomines teises bei galimybes, lygias vyrų turimoms. Ir „PRIEŠ“ tuos vyrus, kurie sako, kad feministė yra „bjauri boba“, nes nori būti panaši į vyrą. Tikra moteris žino, kad jos didžiausias pranašumas, o kartais ir ginklas yra moteriškumas, ir tuo naudojasi.

Net katinas gerai suvokė, kad su moterimi verta ne grumtis ir pyktis, o draugauti ir bendradarbiauti. Nes pirmykštėje uoloje jis glaustėsi ne apie vyro kojas, o apie moters sijoną. Ir laimėjo daugiau, negu vien pieno dubenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.