Popiežiui Pranciškui - D. Grybauskaitės sveikinimas ir kvietimas atvykti į Lietuvą

Naujasis popiežius į iškilmes papamobiliu važiavo link Šv. Petro bazilikos, laimino žmones, glostė vaikų galvas. Pasaulio klebonu jau pramintas naujasis popiežius mojavo savo tautiečiams - aikštė buvo pilna Argentinos vėliavų.

Popiežių sveikina D. Grybauskaitė.<br>president.lt
Popiežių sveikina D. Grybauskaitė.<br>president.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Jurgita Noreikienė

2013-03-19 18:00, atnaujinta 2018-03-09 16:55

Naujasis popiežius į iškilmes papamobiliu važiavo link Šv. Petro bazilikos, laimino žmones, glostė vaikų galvas. Pasaulio klebonu jau pramintas naujasis popiežius mojavo savo tautiečiams - aikštė buvo pilna Argentinos vėliavų.

Naujajam popiežiui įteiktos popiežiaus regalijos - palijus ir Žvejo žiedas. Palijus - tai ant pečių dedama vilnos juosta, kuri primena, kad popiežius turi ieškoti pražuvusių avelių, užsidėti jas ant pečių ir parnešti Kūrėjui.

Pranciškui taip pat įteiktas Žvejo žiedas - kitas popiežystės simbolis.

14 val. 00 min. Valstybių vadovų sveikinimai pasibaigė. Popiežių sveikina dvasininkai - kardinolai, arkivyskupai.

13 val. 48 min. Jungtinę Karalystę - šalį, kuri oficialiai buvo nutraukusi santykius su Vatikanu - atstovauja anglikonų bažnyčiai vadovaujančios karalienės Elisabeth pusbrolis.

13 val. 34 min. Kartu su įvairių valstybių vadovais popiežių pasveikino ir Palestinos, dar tik siekiančios valstybingumo, atstovas.

Popiežių sveikina ir tarptautinių organizacijų - JTO, UNESCO padalinių vadovai.

13 val. 27 min. Popiežių sveikina Baltarusijos atstovas, lydimas lietuvio kunigo V. Kulboko, dirbančio Vatikano diplomatinėje tarnyboje.

13 val. 16 min. Pranciškų sveikina pagal apklausas ateistiškiausios pasaulio šalies - Estijos - premjeras.

JAV atstovauja viceprezidentas Joe Bidenas.

13 val. 13 min. Popiežių sveikina Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

12 val. 59 min. Popiežių pasveikina Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentė gana ilgai kalbasi su popiežiumi Pranciškumi, jie paspaudžia vienas kitam rankas. Žadėtos verbos D. Grybauskaitė popiežiui į rankas neįteikė, nors kai kurių kitų šalių vadovai į Šv. Petro baziliką atsinešė ir dovanas.

Beveik 2 metrų ilgio verba popiežiui buvo įteikta pagal protokolą, nes prezidentė jos negalėjo neštis su savimi. Lietuvos televizijos laidai „Laba diena, Lietuva" D. Grybauskaitė sakė, kad popiežius jai paliko labai nuoširdaus, paprasto ir malonaus žmogaus įspūdį.

„Pamėginau pakviesti jį į Lietuvą jam patogiu laiku, nes jau dvidešimt metų, kai pas mus popiežius lankėsi paskutinį kartą", - sakė D. Grybauskaitė.

Kaip skelbiama Prezidentūros pranešime spaudai, šalies vadovė Lietuvos žmonių vardu pasveikino Šventąjį Tėvą ir padovanojo jam unikalią trispalvę Vilniaus krašto verbą. Naujajam katalikų dvasiniam lyderiui prezidentė palinkėjo ieškoti kelių ne tik į tikinčiųjų, bet ir į netikinčiųjų širdis, stiprybės, išminties ir valios jo kilniame ganytojiškame darbe.

12 val. 51 min. Čilės vadovo žmona paprašo popiežiaus palaiminti jos atsineštą krūvelę rožinių.

Katalikų bažnyčios vadovą pagerbia ir nekrikščioniškų šalių atstovai – Jordanijos, Kinijos.

12 val. 47 min. Maltos ordino didysis magistras, sveikindamas Popiežių, atsiklaupia. Vieni valstybių vadovai, sostų įpėdiniai, pagerbdami Katalikų bažnyčios vadovą, bučiuoja jam ranką, kiti apsiriboja vien paprastu rankos paspaudimu ir nuoširdžia šypsena.

12 val. 40 min. Šv. Petro bazilikoje renkasi užsienio valstybių delegacijos. Pasveikinti Popiežiaus atvyko atstovai iš apie 200 šalių. Tarp jų yra ir Lietuvos vadovė D. Grybauskaitė.

Pirmoji popiežių Pranciškų pasveikina Argentinos prezidentė K. Kirchner, po jos – Italijos prezidentas.

Popiežiaus inauguracijos mišios

12 val. 27 min. Šventasis Tėvas ir kardinolai palieka Šv. Petro aikštę. Inauguracijos ceremonija toliau tęsis Šv. Petro bazilikoje.

12 val. 20 min. Popiežius Pranciškus palaimina susirinkusiuosius ir taip baigia savo inauguracijos šv. mišias.

12 val. Apie 500 komunijos dalintojų pasklinda po Šv. Petro aikštę, kad susirinkusiems tikintiesiems išdalintų Kristaus kūnu paverstus baltus apvalius paplotėlius. Kad minia pastebėtų, kur yra dalintojai, jie nešasi baltai geltonus skėčius.

Popiežius komuniją dalina tik patarnautojams, kurie tarnauja šv. mišiose. Visiems tikintiesiems popiežius padalinti komunijos tiesiog nespėtų.

11 val. 36 min. Komentuodamas Evangelijos ištrauką, popiežius Pranciškus paragino visus vadovaujančius asmenis šv. Juozapo pavyzdžiu globoti kūriniją ir silpnuosius.

Skirtingų tautybių žmonės įvairiomis kalbomis perskaitė maldavimus. Mišiose meldžiama palaimos popiežiui, Bažnyčiai ir visam pasauliui.

11 val. 15 min. Šventasis Tėvas savo homilijoje dėkojo Viešpačiui už pirmąsias savo kaip popiežiaus šv. mišias. Jis džiaugėsi, kad mišias švenčia šv. Juozapo dieną.

11 val. Siksto koplyčios choras sugiedojo garbės himną. Popiežius sukalbėjo mišių pradžios maldą. Mišių maldos ir skaitiniai yra skirti šv. Juozapo iškilmėms.

Pirmąjį mišių skaitinį iš Antrosios Samuelio knygos angliškai perskaitė kostiumu vilkintis jaunuolis.

Antrasis skaitinys skambėjo ispaniškai - gimtąja popiežiaus kalba.

Mišiose perskaityta ištrauka iš Evangelijos pagal Matą. Ji priminė istoriją, kaip Juozapas sumanė tylomis atleisti besilaukiančią Mariją. Taip sumanęs, jis susapnavo angelą, kuris jam paaiškino, jog Marijos vaisius - iš Šventosios Dvasios. Nuo tos akimirkos Juozapas atsisakė minties Mariją palikti, bet pasiėmė ją pas save.

10 val. 50 min. Popiežius pakvietė susirinkusius atgailai, kad galėtų švariomis sąžinėmis dalyvauti šv. mišiose. Atgailos aktą palydėjo popiežiaus ištarti atleidimo žodžiai ir atgailos giesmė.

10 val. 40 min. Lauke prie Šv. Petro bazilikos altorius paruoštas šv. mišioms. Nešinas smilkymo indu, popiežius apeina aplink altorių. Liturgija pradedama kryžiaus ženklu. „Ramybė jums!“ - pradeda ganytojas.

Kardinolas įteikia gerojo ganytojo simbolį. Naujajam popiežiui įteikiamas palijus. Palijus uždedamas ant pečių kaip priminimas, kad popiežius turi ieškoti pražuvusių avelių, užsidėti jas ant pečių ir parneštų. Palijus - tai ant pečių dedama vilnos juosta.

Pranciškui taip pat įteikiamas Žvejo žiedas - kitas popiežystės simbolis. Anksčiau popiežiai nešiodavo auksinius žiedus. O šis - sidabrinis, tik paauksuotas. Tai dar vienas paprastumo simbolis. Kaip ir kryžius ant popiežiaus Pranciškaus krūtinės - ne auksinis, bet paprasto metalo.

10 val. 30 min. Popiežius Pranciškus kelioms akimirkos maldai priklaupė prie šv. Petro kapo, esančiame po pagrindiniu Šv. Petro bazilikos altoriumi. Choras gieda senovinę šlovinimo giesmę Kristui Karaliui. Maldoje prašoma popiežių globos. Skambant šiai giesmei visa procesija pajudės link altoriaus, esančio lauke prie bazilikos.

Per intronizacijos iškilmes popiežiui bus įteikti jo valdžios ženklai - Žvejo žiedas ir palijus.

10 val. 20 min. Šv. Petro aikštė ir jos prieigos - pilnos tikinčiųjų. Pusantro šimto tūkstančių žmonių talpinanti aikštė – sausakimša. Nuo Jono Pauliaus II aikštė nematė tiek žmonių.

Pontifikato inauguracijos iškilmėse su kitų šalių vadovais dalyvauja ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šv. Petro aikštėje yra ir Argentinos prezidentė Cristina Fernandez de Kirchner, kuri ne itin gerai sutarė su buvusiu Buenos Airių vyskupu. Į iškilmes atvyko ir Europos Sąjungos vadovai, Azijos, Rytų kraštų, kitų bažnyčių - liuteronų, ortodoksų ir kitų - atstovai.

Kaip praneša ELTA, į iškilmingas pontifikato pradžios mišias šv. Petro aikštėje laukta susirenkant apie 300 tūkst. tikinčiųjų. Visoje Romoje antradienį moksleiviams nereikia į mokyklą, metro keleivius veža nemokamai. Teritorija aplink Vatikaną atitverta ir paskelbta didelio saugumo zona. Tvarkai palaikyti sutelkta 3 tūkst. policininkų.

Egzotiškas iškilmių svečias - Zimbabvės prezidentas Roberto Mugabe, kuriam negalima atvykti į Europos Sąjungą. Jam suteikta tranzitinė viza, dėl to jis galėjo atvykti į Vatikaną. Teisė įvažiuoti į ES jam atimta dėl prasižengimų žmogaus teisėms. Tik dėl religinių priežasčių jam padaryta išimtis.

Tarp svečių tai pat matyti Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Italijos prezidentas.

Per iškilmes turėtų būti atidengtas ir popiežiaus herbas. Jis primena dar vyskupu buvusio popiežiaus herbą.

Aplankys Benediktą XVI

Kaip skelbia Vatikano radijas, kovo 23 dieną popiežius Pranciškus Kastelgandolfe aplankys savo pirmtaką Benediktą XVI. Popiežius Pranciškus į Kastelgandolfą nuskris sraigtasparniu, papietaus su popiežiumi emeritu ir tą pačią dieną sugrįš į Vatikaną.

Verbų sekmadienį, kovo 24 dieną, popiežius Pranciškus vadovaus Kristaus kančios apeigoms - Verbų sekmadienio procesijai ir Mišioms Šv. Petro aikštėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.