Seimas svarsto S. Urbanavičiaus kandidatūrą į STT direktoriaus postą

Antradienį Seimui pristatyta Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlyta Sauliaus Urbanavičiaus kandidatūra į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pareigas.

S. Urbanavičius nuo 2012 metų sausio 30 d. yra Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pirmasis pavaduotojas.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
S. Urbanavičius nuo 2012 metų sausio 30 d. yra Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pirmasis pavaduotojas.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 19, 2013, 3:29 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:12 PM

„Prezidentė tikisi, kad S. Urbanavičius savo patirtimi teisėsaugoje ir įgytomis profesinėmis žiniomis tikrai sustiprins STT darbą, plačiai taikys išplėstinį turto konfiskavimą ir tikrai skirs didelį dėmesį ir analitinei prevencinei veiklai“, - iš Seimo tribūnos sakė šalies vadovės vyriausiasis patarėjas Jonas Markevičius.

S. Urbanavičius nuo 2012 metų sausio 30 d. yra Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pirmasis pavaduotojas.

Pretendentas vadovauti STT pabrėžė, kad, pritarus jo kandidatūrai, tarnyba ir toliau tęstų savo veiklą trimis pagrindinėmis kryptimis: baudžiamojo persekiojimo, korupcijos prevencijos ir antikorupcinio visuomenės švietimo ir informavimo.

„Kalbant apie baudžiamąjį persekiojimą, greta jau suplanuotų ir patvirtintų prioritetinių darbų atsirastų nauji prioritetai, tokie kaip finansiniai tyrimai. Kaip žinoma, finansiniai tyrimai šiuo metu yra labai glaudžiai susiję su korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų tyrimais, tai yra neatsiejama dalis. Taip pat išplėstinis turto konfiskavimas ir neteisėtas praturtėjimas atsirastų kaip prioritetiniai darbai. Svarbu ir nuolatinė, sisteminė išteisinamųjų nuosprendžių analizė, kad ateityje būtų išvengta klaidų ir abejonių dėl įrodymų pagrįstumo, jų pakankamumo“, - sakė S. Urbanavičius.

Kandidatas į STT vadovus labai svarbia vadino tarnybos analitinę veiklą ir žadėjo pertvarkas šioje srityje: „Analitinė veikla vykdoma nepakankamai, todėl šią sritį numatoma būtų pertvarkyti iš esmės, tiek ir formuojant naujus uždavinius šioje srityje, tiek ir stiprinant personalą“.

Pasak S. Urbanavičiaus, numatoma tobulinti Korupcijos prevencijos įstatymo nuostatas, aiškiai apibrėžiant nepriekaištingos reputacijos ir patikimumo sąvokas.

Kalbant apie antikorupcinį švietimą ir visuomenės informavimą, pretendento nuomone, labai svarbu, kad tarnyba, siekdama formuoti teigiamą įvaizdį ir reputaciją, laiku ir aiškiai informuotų visuomenę apie atliktus darbus, kilus tam tikroms rezonansinėms situacijoms, suprantamai ir aiškiai paaiškintų, kodėl STT, vykdydama jai pavestas užduotis, turėjo ar net privalėjo atlikti tam tikrus veiksmus.

Atsakęs į Seimo narių klausimus kandidatas, pagal patvirtintą grafiką, susitiks su parlamentinėmis frakcijomis.

S. Urbanavičiaus kandidatūrą svarstys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Seimas dėl STT vadovo paskyrimo ketina apsispręsti kovo 28 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.