Valdantieji nusileido opozicijos reikalavimams dėl atstovo radijo ir televizijos komisijoje

Valdantieji opozicinių konservatorių

Daugiau nuotraukų (0)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 19, 2013, 2:41 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:20 PM

„Aš manau, kad opozicijos prašymas yra motyvuotas ir preliminariai mes esame apie tai kalbėję, kad galima daryti svarstyme pertrauką ir spręsti opozicijos kandidato klausimą“, - per plenarinį posėdį sakė Informacinės visuomenės plėtros komiteto narė socialdemokratė Irena Šiaulienė.

Seimas po pateikimo buvo pritaręs nutarimo projektui kuriuo į LRTK skiriami Naujosios Vilnios kultūros centro direktoriaus pavaduotojas eksparlamentaras socialdemokratas Jonas Korenka, buvęs Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros vadovas Edmundas Vaitiekūnas bei Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos vadovas Vytautas Budnikas. Tačiau antradienį po svarstymo projektas atmestas ir grąžintas komitetams.

Opoziciniai konservatoriai ir liberalai pasipiktino, jog į LRTK nuo opozicijos deleguojamas „Drąsos kelio“ frakcijos pasiūlytas V. Budnikas, o už borto liko dviejų frakcijų pasiūlytas bendras kandidatas - vertėjas, literatūros kritikas Laimantas Jonušys.

Įstatymas numato, jog iš trijų parlamento skiriamų narių į LRTK vienas deleguojamas nuo opozicijos. Konservatoriai ir liberalai Seime kartu turi 43 balsu, irgi opozicine pasiskelbusi „Drąsos kelio“ frakcija - septynis narius.

Antradienį prieš plenarinį posėdį visos trys - konservatorių, liberalų ir „Drąsos kelio“ - opozicinės frakcijos susirinko ir kandidatu nuo opozicijos išrinko L. Jonušį. Per plenarinį posėdį pranešta, kad jis surinko 31 balsą. Grąžinus projektą tobulinti, komitetai perrinks nuo opozicijos deleguojamą LRTK narį.

„Drąsos kelio“ frakcijos seniūnė Neringa Venckienė BNS komentuodama situaciją sakė esanti nusivylusi tokiu sprendimu. „Nebuvo jokio bendro sutarimo, kaip čia dabar kalbama. Aš manau, kad mūsų kandidatas V. Budnikas buvo tinkamas, padorus žmogus, ir komitetai balsavo už jį. Bet liberalai ir konservatoriai taip nusprendė, ką mes galime prieš juos, kai turime septynis balsus“, - BNS sakė N. Venckienė.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros bei Informacinės visuomenės plėtros komitetai kandidatus į LRTK narius rinko praėjusią savaitę.

Socialdemokratų siūlymu į komisiją deleguojamas režisierius, buvęs parlamentaras socialdemokratas J. Korenka slaptame balsavime surinko 15 balsų, Darbo partijos siūlymu į komisiją skiriamas pedagogas, muzikologas, teisininkas E. Vaitiekūnas - 10 balsų, „Drąsos kelio“ frakcijos pasiūlytas kandidatas Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos vadovas V. Budnikas - 11 balsų.

Pernai Seimas pakeitė LRTK sudarymo tvarką, komisiją sudarys nebe 13, o 11 narių. Du jų skiria prezidentas, tris (vieną - iš opozicinių frakcijų) - Seimas Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto ir Informacinės visuomenės plėtros komiteto bendru teikimu, tris narius - Lietuvos meno kūrėjų asociacija, vieną narį - Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencija, vieną narį - Lietuvos žurnalistų sąjunga, vieną narį – Lietuvos žurnalistų draugija.

Komisijos nariu gali būti skiriamas tik nepriekaištingos reputacijos Lietuvos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnę kaip penkerių metų patirtį audiovizualinės politikos, viešosios informacijos rengėjo ar skleidėjo veiklos srityse, profesinės ar akademinės patirties visuomenės informavimo, švietimo, kultūros, mokslo ar žmogaus teisių srityse.

Komisijos nariai skiriami ketverių metų kadencijai ir jais gali būti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Komisijos pirmininką ir jo pavaduotoją bendru Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto ir Informacinės visuomenės plėtros komiteto teikimu iš LRTK narių dvejų metų laikotarpiui skiria ir atleidžia Seimas.

LRTK yra atsakinga už Lietuvos jurisdikcijai priklausančių radijo ir (ar) televizijos programų transliuotojų, retransliuotojų ir užsakomųjų visuomenės informavimo audiovizualinėmis priemonėmis paslaugų teikėjų veiklos reguliavimą ir kontrolę institucija. Ji taip pat dalyvauja formuojant valstybės audiovizualinę politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.