Prokurorai – į socialistines lenktynes

Atrodo, kad generaliniam prokurorui D.Valiui sovietinių laikų ilgesys į kraują įaugęs. Iš pradžių, griežtai vadovaudamasis bolševikų lozungu, jog valstybę gali valdyti ir virėjos, perkėlė į žemesnes pareigas ar iš darbo atleido kompetentingiausius prokurorus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

2013-03-20 08:00, atnaujinta 2018-03-09 16:36

Tie, kurie liko arba buvo paversti vairuotojais, nuolat kursuojančiais iš vieno rajono į kitą, taip apkrauti darbais, kad apie jokį profesionalų bylų tyrimą nėra net laiko pagalvoti.

Laiko tokiems prokurorams lieka, regis, tik vienam tikslui – konvejeriu rašyti vyresnybei prašymus pratęsti terminus.

Tačiau tokia reforma dar palyginti menkniekis. Prokuratūra sau iškėlė socialistinio lenktyniavimo ideologiją pranokstančias užduotis. Sovietiniu raugu iš tolo dvelkiantis dokumentas vadinamas skambiu 2013–2015 metų strateginiu veiklos planu.

2015-aisiais nurodyta ištirti 25 neteisėto praturtėjimo atvejus vietoj pernykščių dešimties. Kontrabandos ir su ja susijusių nusikaltimų skaičius privalo išaugti nuo 220 iki 230.

Dėl neteisėtos veiklos konfiskuoto turto vertė turi būti padidinta nuo 2 mln. iki 2,3 mln. litų. Nei mažiau, nei daugiau.

Ateis metų pabaiga, prokurorai apsidairys: vaje, per mažai žmonių neteisėtai praturtėjo. Tyrimo terminų aukščiau sėdintis viršininkas tikrai nepratęs, nes už tai tikrai gaus per snapą nuo generalinio prokuroro.

Ką daryti? Vienintelė išeitis – kaip sovietmečiu kuo skubiau „prisiūti” kam nors tinkamą straipsnį. Žodžiu, falsifikuoti bylas.

Kas iš to, jei jos vėliau subliūkš: planą svarbu vykdyti dabar!

Generalinė prokuratūra jau šįmet privalės pateikti 115 komentarų žiniasklaidai ir surengti 40 spaudos konferencijų. Nedaug, tad limitą greičiausiai išnaudos iki rudens. O jei lapkritį kas nors pasikėsintų į aukštą valstybės pareigūną?

Kiltų tarptautinis skandalas, suvažiuotų šimtai žurnalistų iš užsienio. Tik mūsų šalies prokurorai bus priversti užsisiūti burnas, nes plane daugiau konferencijų nenumatyta.

Dėl savo vietų drebantys pareigūnai socialistinio lenktyniavimo planą vykdys kaip laikrodukai. Tik šūkis „Penkmetį – per ketverius metus” gali netikti. Juk nenurodyta, kad plano rodiklius leidžiama viršyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.