Seimo komisiją N. Venckienė įtikinėjo ir ašaromis

Trečiadienį laikinoji Seimo komisija į posėdį iškvietė „Drąsos kelio“ frakcijos lyderę Neringą Venckienę. Atsakinėdama į Seimo komisijos klausimus ji kartojo tą patį, ką jau yra sakiusi daugybę kartų: kad prieš ją susimokė teisėsauga, kad jos dukterėčia nenorėjo gyventi su motina Laimute Stankūnaite ir iš Garliavos buvo išvežta, apsvaiginta vaistais. Po posėdžio ji pareiškė, kad tokiems kaip Darius Valys ne vieta Generalinėje prokuratūroje ir mestelėjo mįslingą frazę: „Dar pažiūrėsime, kaip susiklostys jo gyvenimas“.

Laikinoji Seimo komisija į posėdį iškvietė „Drąsos kelio“ frakcijos lyderę N. Venckienę.<br>R. Danisevičius
Laikinoji Seimo komisija į posėdį iškvietė „Drąsos kelio“ frakcijos lyderę N. Venckienę.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 20, 2013, 8:40 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:56 PM

Į Komisijos posėdžių salę sugužėjo apie 10 N. Venckienės ir dviguba žmogžudyste įtariamo jos brolio Drąsiaus Kedžio gerbėjų su Nijole Sadūnaite priešakyje. Ji dar posėdžiui neprasidėjus sukėlė triukšmą, kaltindama teisėsaugą ir prokurorus susidorojimu su N. Venckiene.

„Jūs kagėbistai, nors aš kažkada jus gyniau. Dievas nubaus jus visus, Kristus nubaus!“ - užsipuolė N. Sadūnaitė kritiškai N. Venckienės atžvilgiu nusiteikusius Seimo laikinosios komisijos narius.

Labiausiai kliuvo Seimo narei liberalei Daliai Kuodytei, kurią N. Sadūnaitė išvadino „komsomolka“ ir „kagėbiste“.

Žadėjo pateikti garso įrašą

N. Venckienė teigė komisijai pateiksianti garso įrašą, darytą jos namuose, kur mergaitė verkdama pasakoja, kaip ją esą išnaudojo pedofilai.

Praėjusią savaitę komisijai informaciją pateikė generalinis prokuroras Darius Valys, Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radiškauskas ir Šiaulių apygardos prokuratūros atstovė Nina Raugienė.

Komisijos nariai prašė parodyti 2012 m. gegužės 17 d. įvykių įrašą, kai iš Kedžių namų Garliavoje buvo jėga paimta N. Venckienės brolio Drąsiaus Kedžio dukra ir perduota motinai Laimutei Stankūnaitei.

Prokuratūra kaltina N. Venckienę, kad mergaitės paėmimo metu tuometė teisėja priešinosi policijos pareigūnui, spyrė L. Stankūnaitei.

Prokurorai atsisakė parodyti įrašą, nes jame matomas mažametės veidas, taip būtų pažeistos vaiko teisės.

Trečiadienį komisijoje N. Venckienė kalbėjo: „Nė vieno iš man priskiriamų nusikaltimų aš nepadariau. Daugiausia kaltinimų man susiję su 2012 metų gegužės 17 d. įvykiais Garliavoje. L. Stankūnaitei aš nespyriau, nenaudojau prievartos, atvirkščiai, vaikas buvo paimtas naudojant smurtą. Vaikas verkė, sakė, jog neis. Mergaitę išplėšė iš rankų ir išnešė. Buvo akivaizdžiai pažeistos vaiko teisės.“

N. Venckienė tvirtino, jog generalinis prokuroras D. Valys komisiją laiko kvailiais, nepateikdamas vaiko paėmimo vaizdo įrašo. Jos teigimu, pats D. Valys praėjusiais metais pateikė ikiteisminio tyrimo medžiagos viešinimo išaiškinimą. Pagal jį, anot N. Venckienės, Garliavos įrašą galima pateikti komisijai.

Kalbėdama N. Venckienė apsiverkė.

Nuo klausimų išsisukinėjo

„Mergaitę sužalojo, apdraskė. Net iš nuotraukų, vaizdo įrašų internete matyti, kaip jai bėga seilės ir ji užmiega“, - jau šaukte šaukė N. Venckienė.

Atsakydama į klausimą, ar ji įžeidinėjo Panevėžio apylinkės teismo teisėjus 2010 metų lapkritį (vienas iš kaltinimo punktų), N. Venckienė atsakė: „Aš neištariau nė vienos pavardės, tik pareiškiau savo nuomonę apie teisėsaugą“.

„Jūs teigėte, kad mylėjote dukterėčią. Kodėl jūs sukūrėte situaciją, kad mergaitė patyrė sunkią psichologinę traumą? Juk jūs galėjote vykdyti teismo sprendimą, geruoju atiduoti vaiką motinai, o po to aiškintis per teismus, kam priklauso jos globa?“ - paklausė komisijos narė Aušrinė Marija Pavilionienė.

„Aš leidau bendrauti L. Stankūnaitei su vaiku kiek ji norėjo. Ji pati neatvažiuodavo. O mergaitė ne kartą sakė, jog gyventi nori su manimi, o ne su L. Stankūnaite“, - tvirtino N. Venckienė.

„Aš vykdžiau teismo sprendimą, bet vaikas nenorėjo eiti pas motiną. Aš ją atiduoti L. Stankūnaitei galėjau tik prievarta“, - tuos pačius argumentus kartojo N. Venckienė.

Seimo narys Albinas Mitrulevičius paklausė N. Venckienės, kodėl ji dirbo teisėja, nors teismus išvadino korumpuotais? Tarsi užmiršusi prieš dešimt minučių savo pasakytus žodžius, kad Panevėžio apylinkės teisme ji kalbėjo apie visos teismų sistemos supuvimą, N. Venckienė ėmė aiškinti, kad korumpuoti yra ne teismai apskritai, o atskiri teisėjai.

Sulaukusi komisijos narių klausimų apie lemtingus 2012 m. gegužės įvykius Garliavoje, kai mergaitė buvo grąžinta motinai, N. Venckienė kalbėjo painiodamasi. Vienu metu ji sakė, kad į Kedžių namus Garliavoje sugužėjo 50 policininkų, kitą kartą - 30.

Jos teigimu, mergaitę iš jos rankų išplėšė L. Stankūnaitės advokatas G. Černiauskas.

„Mergaitė tada šaukė - aš niekur neisiu, Laima, ką darai?“ - pasakodama apsiverkė N. Venckienė.

Komisijos narys A. Matulas sakė manantis, jog N. Venckienė traumavo mergaitę, kai vyko jos paėmimo operacija Garliavoje.

„Jūs kaip teisėja turėjote žinoti - jog atėjo pareigūnai su sankcija, jūs užrakinote duris, neleidote. Jūs laikėte mergaitę, versdama ją stebėti, kaip laužiamos durys. Jūs laikėte mergaitę, liepėte jai kažką kalbėti. Manau, jūs padarėte vaikui psichologinę traumą“, - pareiškė Seimo narys.

Nuo tiesaus atsakymo N. Venckienė išsisuko, teigdama, jog mergaitė pati ją apsikabino ir neleido išeiti iš kambario. „Yra juk įrašas, matyti, kaip mergaitė sako antstolei S. Vaicekauskienei - eik iš čia, ragana“, - nerišliai kalbėjo N. Venckienė.

D. Valį kaltino šmeižtu

N. Venckienė toliau kalbėjo, kad prokurorai netyrė pedofilijos bylos. Ji sakė esanti įsitikinusi, kad jei neteks Seimo nario teisinės neliečiamybės ir bus teisiama, ji negalės apsiginti, esą Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius yra prieš ją nusiteikęs.

Po apklausos N. Venckienė žurnalistams pareiškė, kad tokiems kaip prokuroras D. Valys ne vieta Generalinėje prokuratūroje.

Jos žodžiuose pasigirdo ir grasinančių gaidelių: „Dar pažiūrėsime, kaip susiklostys jo gyvenimas“, - užuominomis kalbėjo N. Venckienė.

Ji žadėjo D. Valį už šmeižtą apskųsti prezidentei. Po posėdžių ji nusivedė savo rėmėjų komandą pavaišinti kava.

N. Venckienės teisinės neliečiamybės klausimą svarstanti Seimo komisija nusprendė dar kartą prašyti Generalinės prokuratūros pateikti 2012 m. gegužės 17-sios vaizdo įrašų iš Kedžių namų Garliavoje, kai mažametė buvo paimta jėga ir perduota motinai L. Stankūnaitei.

Sprendimo laukiama iki kovo pabaigos Siūlymą Seimui komisija turi pateikti iki kovo 25 dienos. Laikinoji komisija Seimo nario teisinės neliečiamybės statuso nekeičia, ji tik rekomenduoja Seimui - atimti neliečiamybę ar ne.

Per ikiteisminius tyrimus surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai L. Stankūnaitei; 2012 metų gegužės 17 d. trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą; piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką; panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

Prie anksčiau N. Venckienei pareikštų kaltinimų prisidėjo dar vienas – ji kaltinama 2012 metų gegužės 17-ąją, Drąsiaus Kedžio dukros paėmimo operacijos metu sumušusi mergaitės motiną Laimutę Stankūnaitę.

Konservatoriai į komisiją delegavo Mantą Adomėną, Antaną Matulą ir Liutaurą Kazlavicką, socialdemokratai - Vytautą Saulį, Albiną Mitrulevičių ir Aušrinę Mariją Pavilionienę „Drąsos kelias“ - Povilą Gylį, Darbo partija - Viliją Filipovičienę, Ričardą Sargūną ir Mečislovą Zasčiurinską.

Iš Liberalų sąjūdžio komisijoje dirbs Dalia Kuodytė, Lietuvos lenkų rinkimų akcija delegavo Vandą Kravčionok, partija „Tvarka ir teisingumas“ - Petrą Gražulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.