A. Butkevičius: „Įsipareigojame dirbti, kad Lietuva liktų Lietuvoje“ (atnaujinta)

Nuo šių metų pradžios minimali alga Lietuvoje padidinta 150 litų. Dabar ji siekia 1000 litų. Anksčiau planuota elektros energijos kaina nuo šių metų buvo sumažinta pusantro cento. Užkirtusi kelią naujų saulės jėgainių steigimo bumui, Vyriausybė sako atsisakiusi 500 mln. litų būsimų išlaidų. Dėl to elektros kaina būtų padidėjusi iki penkių centų.

Seime ketvirtadienį aptariamas Vyriausybės šimtadienis.<br>V. Ščiavinskas
Seime ketvirtadienį aptariamas Vyriausybės šimtadienis.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 21, 2013, 1:07 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:17 PM

Nuo šių metų pradžios minimali alga Lietuvoje padidinta 150 litų. Dabar ji siekia 1000 litų. Anksčiau planuota elektros energijos kaina nuo šių metų buvo sumažinta pusantro cento. Užkirtusi kelią naujų saulės jėgainių steigimo bumui, Vyriausybė sako atsisakiusi 500 mln. litų būsimų išlaidų. Dėl to elektros kaina būtų padidėjusi iki penkių centų.

Už ką girti ir už ką peikti premjero  Algirdo Butkevičiaus Vyriausybę? Apie tai žurnalistas Edmundas Jakilaitis šiandien kalbėsis su dviem ekspremjerais – Andriumi Kubiliumi ir Gediminu Kirkilu 17 val. 20 min ir 21 val. 55 min. laidoje „Lietuva tiesiogiai” per „Lietuvos ryto” televiziją.

Žada kurti naujas darbo vietas

Kalbėdamas iš Seimo tribūnos premjeras teigė, kad Vyriausybė ir toliau priiminės ne skubotus, o apgalvotus sprendimus. Vyriausybė taip pat vykdys buvusio ministrų kabineto pradėtų ir šaliai naudingų darbų tęstinumo kultūrą.

A. Butkevičius pabrėžė būtinybę skirti daugiau dėmesio žmonių pajamų didinimui ir darbo vietų kūrimui, nes daugelis tautiečių iki šiol nepajuto, kad gyvenimas gerėja. Taip pat reikia stabdyti tebesitęsiantį emigracijos procesą, nes šalį daugiausiai palieka jauni ir darbingi žmonės.

„Įsipareigojame dirbti, kad Lietuva liktų Lietuvoje, kad išvykusieji grįžtų į namus“, - kalbėjo premjeras.

Premjeras akcentuoja būtinybę skatinti naujų darbo vietų kūrimą, žmonių pajamų didinimą. Jis sako, kad šiuo metu privataus verslo ir valstybės sukuriamų naujų darbo vietų nepakanka, kad būtų galima įdarbinti visus norinčius. Vyriausybė ieškos galimybių didinti policininkų ir kultūros srities darbuotojų atlyginimus.

 „Šešioliktoji Vyriausybė savo veiksmų programoje nustatė tokius prioritetus, kurie garantuotų tvarų ekonomikos augimą, darbo rinkos plėtrą ir būtinų šeimos biudžeto išlaidų mažėjimą, pavyzdžiui, už komunalines paslaugas. Eidami šiuo keliu, pradėsime grąžinti sunkmečio skolas, kurias suvokiame ne vien kaip sumažėjusių šeimos pajamų skirtumą“, - sakė A. Butkevičius. 

Premjeras dar šiemet visose savivaldybėse žadėjo pradėti daugiabučių renovacija pagal naująjį modelį. Tai paskatins ir verslą. A. Butkevičius žada, jog renovacijos procese dalyvaujantiems gyventojams nereikės imti paskolų iš bankų. Tai padarys savivaldybių parinkti administratoriai, o sąskaitos už šildymą mažės. Taip pat ketinama tęsti ir viešųjų objektų – mokyklų, gydymo ir kitų įstaigų renovaciją.     Premjeras žada artimiausiu metu atsakyti į klausimą, ar naujoji Vyriausybė tęs Visagino atominės elektrinės statybos procesą. Jis taip pat sieks, kad 2015 m. Lietuva įsivestų eurą. 

Socialdemokratų lyderis žadėjo kurti skaidresnę ir aiškesnę medicinos įstaigų finansavimo, vaistų kainodaros bei atsiskaitymo už paslaugas tvarka. 

„Turime rasti būdų, kaip išspręsti gydytojų stygiaus problemą regionuose. Ši problema netolimoje ateityje bus dar skaudesnė, nes pastaraisiais metais jauni specialistai arba nevažiuodavo dirbti į kaimiškas vietoves, arba nuvažiavę neužsibūdavo. Valstybei per didelė prabanga už 200 tūkst. litų parengti gydytoją rezidentą ir lengva ranka išleisti jį išvažiuoti dirbti į užsienį“, - sakė A. Butkevičius. 

Opozicija pristatymą įvertino pašaipomis

„Tai pirmas kartas, kai turime visaliaudinę, tiesiogiai per televiziją transliuojamą šventę“, - iš naujosios Vyriausybės šimtadienio darbų pristatymo Seime pasišaipė konservatorių lyderis Andrius Kubilius. Pasak jo, trūksta tik Vyriausybės rėmėjų mitingo prie Seimo.

Premjero kalbą Seime ir po jos valandą trukusią spaudos konferenciją tiesiogiai transliavo nacionalinė televizija. Tai pirmas kartas, kai LRT skyrė tiek daug dėmesio Vyriausybės šimtadieniui. 

„Kai nėra daug darbų, tai reikia daug kalbų apie tariamus darbus“, - dar kartą įgėlė A. Kubilius. Jis tvirtino, jog daugelį darbų, kuriais giriasi Socialdemokratų partijos lyderis, pradėjo buvusi konservatorių vadovauta Vyriausybė.

„Tuščia skardinė garsiausiai skamba, kai rieda nuo kalno“, - savo kalbą baigė konservatorių lyderis. Konservatorius Jurgis Razma sako, kad naujoji Vyriausybė dirbti pradėjo šiltnamio sąlygomis, su gerai paruoštu valstybės biudžeto projektu, o ekonomika toliau auga. Komentuodamas įvairių ministrų darbą, jis džiaugėsi, kad, pavyzdžiui, ministrė Birutė Vėsaitė pagaliau suprato, kad ji vadovauja Ūkio, o ne Energetikos ministerijai.

Nuo konservatorių ir liberalų daugiausia kliuvo sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Andriukaičiui. Nors premjeras savo kalboje teigė, kad privati medicina nebus žlugdoma, opozicija V. Andriukaičio veiksmuose mato norą pakenti privačioms gydymo įstaigoms.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis stebėjosi, kad Seimo komitetų vadovai, atstovaujantys valdančiosioms partijoms, elgiasi visiškai priešingai nei premjeras ir aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, kurie teigia remiantys skalūninių dujų paiešką šalyje.

E. Masiulis taip pat pasigedo aiškaus Vyriausybės plano, kaip šalyje bus kuriamos naujos darbo vietos ir sudaromos sąlygos žmonių atlyginimų augimui. Vis dar neaišku, ar Vyriausybė įves verslui nepalankius progresinius gyventojų pajamų mokesčius.

Po opozicijos atstovų diskusijoje kalbėję valdančiųjų partijų nariai bandė atsigriebti kaltinimais, kad dabartinei Vyriausybei tenka spręsti buvusio ministrų kabineto paliktas problemas.

„Noriu priminti oponentams, jau pasigendantiems didesnių pertvarkų ar aktyvių judesių, – dirbame tik šimtą dienų“, - pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Dujų paieškos nestabdys

Po Seimo posėdžio vykusioje spaudos konferencijoje premjeras dar kartą pareiškė, kad šiais metais Vyriausybė dar kartą nedidins minimalios algos. Esą dabar prioritetas bus teikiamas mažoms pareigūnų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų algoms, kurios dabar tik kiek didesnės už minimalų uždarbį.

Premjeras pažadėjo, kad Lietuva nestabdys skalūninių dujų paieškos, o sutarties su amerikiečių kompanija „Chevron“ pasirašymas kol kas atidėtas, kol nurims kai kurių gyventojų ir politikų aistros.

Artimiausiu metu Seimui bus pateikti įstatymų projektai, kurie, pasak ministro pirmininko, nuramins sukeltas aistras ir užtikrins, kad dujų paieška nepakenktų žmonėms ir aplinkai.

„Sutartis bus pasirašyta, kai Seime bus priimtos įstatymo pataisas. Tikiuosi, kad tai bus gegužės pradžioje“, - sakė A. Butkevičius.

Kalbėdamas apie skurdų Policijos departamento finansavimą, premjeras ketvirtadienį pranešė, jog iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų, skirtų saugiam eismui, policija papildomai gaus apie 3 mln. litų. Paklaustas, kaip sekasi dirbti su konfliktus kelti linkusia Lietuvos lenkų rinkimų akcija, premjeras sakė, jog šiuo metu darbas vyksta normalioje aplinkoje. Artimiausiu metu bus įvertinti specialios darbo grupės pasiūlymai dėl lenkiškų pavardžių ir vietovardžių rašymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.