Konservatoriai įtaria, kad valdžia slepia augančią bedarbių armiją

Opozicinė Tėvynės sąjungos frakcija priekaištauja naujajai socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei esą Vyriausybė slepia nuo visuomenės didėjantį bedarbių skaičių.

Opozicinė Tėvynės sąjungos frakcija išsikvietė ministrę A. Pabedinskienę.<br>V. Ščiavinskas
Opozicinė Tėvynės sąjungos frakcija išsikvietė ministrę A. Pabedinskienę.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 21, 2013, 11:20 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:24 PM

Anksčiau bedarbių skaičiaus augimo dinamika buvo skelbiama kiekvieną savaitę, tačiau naujoji valdžia šią tradiciją nutraukė. Konservatoriai įtaria, jog tai daroma tyčia, nes nedarbo lygis pastaruoju metu šalyje auga.

Šiuo metu darbo ieško apie 230 tūkst. žmonių. Sausio gale jų buvo 20 tūkst. mažiau. Kodėl taip atsitiko, ministrė konservatoriams neatsakė. Ji tvirtino aktyviai dirbanti su Darbo biržos vadovais, kad šios įstaigos darbo rezultatai.

„Darbo biržų funkcijos nėra lanksčios, darbuotojai tik užregistruoja bedarbius, o ne stengiasi juos integruoti į darbo rinką“, - problemas vardijo ministrė.

Ministerijos vadovai žadėjo pasidomėti, kodėl keičiantis valdžiai bedarbių statistikos skelbimo tvarka pasikeitė ir žadėjo pasitaisyti.

Konservatorių lyderiui Andriui Kubiliui taip pat nepatinka, kad ministrė vis kalba apie būtinybę stabdyti emigraciją, nors pastaruoju metu vis daugiau žmonių grįžta į Lietuvą ir Vyriausybė turėtų ieškoti būdų, kaip šį procesą skatinti. „Vyriausybė nemato procesų. Taip emigracija buvo didelė krizės laikotarpiu, o dabar situaciją visai kitokia“, - priekaištavo A.Kubilius.

Ministrė konservatoriams taip pat pažadėjo, kad nepaisant premjero Algirdo Butkevičiaus nepasitenkinimo, ministerija teiks svarstyti socialinių pašalpų mažinimo ilgalaikiams bedarbiams įstatymo projektą. Taip juos norima paskatinti ieškoti darbo.

Konservatoriai priekaištavo ministrei, kad ji elgėsi neryžtingai, tuo metu kai dalis socialdemokratų bandė stabdyti praėjusiais metais pradėtą pensijų sistemos reformą. Seimo nario Jurgio Razmos nuomone, ministrė turėjo aiškiai pasakyti, kad ji nepritaria reformos žlugdymui.

„Su pensijų kaupimu susijusios reformos niekas nestabdo. Buvo diskusijos Vyriausybėje, bet į klausimus buvo atsakyta“, - ministrei advokatavo ją atlydėjęs socialinių reikalų ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Ministerija žada aktyviai reklamuoti naująją būsimų pensijų nustatymo skaičiuoklę, kuri žmonėms turėtų padėti pasirinkti, kokią pinigų senatvei kaupimo sistemą pasirinkti. Pensijų sistemos reforma prasidės balandį. Gyventojai iki rugsėjo turės apsispręsti, kurį pensijų kaupimo modelį pasirinkti. Vyresniems žmonėms, kuriems iki pensinio amžiaus liko mažiau kaip dešimt metų, Vyriausybė siūlo grįžti į „Sodros“ sistemą ir atsisakyti privačių pensijų fondų paslaugų.

Kiti žmonės galės pasilikti dabar galiojančią tvarką, kai pensija kaupiama „Sodroje“ ir privačiuose fonduose. Tuomet pinigus į privačius fondus ir toliau pervedinės „Sodra“.

Norintiems senatvei sukaupti daugiau, siūloma rinktis trečiąjį modelį ir į pensijų fondus mokėti papildomą 1 proc. dydžio įmoką iš savo atlyginimo. Tuomet dar 1 proc. papildomą dydžio įmoką į privatų pensijų fondą pervestų ir „Sodra“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.