Nemalonumų purslai - po šampano su nepilnamečiais

Alkoholis nuolat kiša koją į Seimą patekusiems raseiniškiams. Dėl to gali nukentėti ir „darbietis” Darius Ulickas, viename renginyje šampanu pavaišinęs nepilnamečius.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas")

2013-03-21 07:49, atnaujinta 2018-03-09 14:49

Raseiniuose į Seimą kandidatavęs, pagal Darbo partijos sąrašą į jį patekęs D. Ulickas įsivėlė į linksmą, tačiau liūdnai šiam politikos naujokui galinčią baigtis istoriją.

Mat už nepilnamečių girdymą alkoholiu numatyta ir administracinė atsakomybė.

Vieną savaitgalį netoli Ariogalos esančioje kaimo turizmo sodyboje „Bitinėlis” šis parlamentaras iškėlė puotą.

Joje dalyvavo ir nepilnamečių, kurie buvo vaišinami putojančiu vynu. Tai pranešė Raseinių laikraštis „Naujas rytas”.

Tai, kad iš Seimo nario rankose laikomo butelio alkoholio galėjo ragauti ir nepilnamečiai, raseiniškiai nusprendė socialiniuose interneto tinkluose išvydę šio renginio nuotraukas.

Vietos gyventojai atpažino šalia 41 metų D. Ulicko stovinčią šešiolikmetę Ariogalos gimnazistę. Kitoje nuotraukoje matyti jau gerokai atsipalaidavę jaunuoliai, o už jų – ir apytuščiai stipresnio gėrimo buteliai.

Pilstė ar tik atkimšo?

Apie kaimo turizmo sodyboje vykusias išgertuves paklaustas D. Ulickas nesigynė, kad renginyje nebuvo apsieita be svaigalų. Bet parlamentaras muistėsi klausiamas, ar žinojo, kad šampanu aplaistytoje šventėje dalyvavo ir nepilnamečiai.

Kalbėdamas su „Lietuvos rytu” D. Ulickas tvirtino susidaręs įspūdį, kad Darbo partijos Raseinių skyriaus jaunimo šventėje dalyvavo tokio amžiaus asmenys, kurie jau turi teisę vartoti alkoholinius gėrimus.

Tačiau politikas pripažino, kad net ir kilus skandalui nebandė domėtis, ar išgertuvėmis pasibaigusiame renginyje būta nepilnamečių. D. Ulickas mano, kad tai – ne jo rūpestis.

„Buvau ten pakviestas kaip svečias. Aš tik atkimšau butelį. Bet renginyje dalyvavo ir daugiau suaugusių žmonių ir, kiek man žinoma, tie nepilnamečiai buvo su tėvais”, – teisinosi Seimo narys.

Įžvelgė politinį sąmokslą

Ar tik atkimšo butelį, ar ir pilstė, D. Ulickas nebeprisimena: „Viskas vyko seniai. Kodėl tik dabar apie tai buvo paskelbta? Geras klausimas. Manau, provokaciją prieš mane surengė tie, kurie nepritaria Darbo partijos ir „tvarkiečių” jungtuvėms.”

Parlamentaras mano, kad prie šios provokacijos rankas esą galėjo prikišti ir kolega iš Raseinių Remigijus Ačas. Partijų jungtuvėms nepritariantis „tvarkietis” paliko šios partijos frakcijos Seime gretas ir dabar esą stengiasi apjuodinti kitus.

Teks svarstyti saviškį

Ar Seimo narys tapo provokacijos auka, ar Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyto pažeidimo bendrininku, teks aiškintis Etikos ir procedūrų komisijai. Jos prašoma įvertinti D.Ulicko elgesį.

Į skandalą dėl galimo nepilnamečių girdymo įsivėlęs parlamentaras pats yra šios komisijos narys. Etikos sergėtojų gretose yra dar trys „darbiečiai”, todėl neatmetama, kad ir ši istorija gali nugrimzti į užmarštį.

Tokios tikimybės neatmeta ir komisijos pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys: „Pagrindo apsvarstyti D. Ulicko elgesį tarsi ir yra, bet kaip nutars komisija, negaliu pasakyti. Ji kartais nutaria man visiškai netikėtai.”

Salėje – smuklės papročiai

D. Ulickas – ne pirmas tautos išrinktasis iš Raseinių, kuriam alkoholis pakiša koją.

Prieš dešimtmetį dėl svaigalų yra suklupęs buvęs tuometės Naujosios sąjungos veikėjas Kęstutis Skamarakas, kuris Seime audringai paminėjo savo 50 metų jubiliejų.

Iš pradžių parlamentaras su bičiuliais gimtadienį šventė specialioje parlamento restorano salėje, tačiau prasidėjus posėdžiui su brendžio buteliu ir vienkartiniais plastikiniais puodeliais įlingavo į Seimo posėdžių salę.

Pavaišinęs gėrimu posėdžiaujančius kolegas politikas vėliau dar kurį laiką su buteliu rankose šlaistėsi koridoriais ir sutiktiems parlamentarams primygtinai siūlė išgerti.

Kitą dieną K.Skamarakas nepasirodė Seime, tačiau dėl jo elgesio teko aiškintis tuomečiam parlamento vadovui Artūrui Paulauskui.

„Nebūdamas šio nemalonaus incidento liudininkas, vis dėlto jaučiu savo kaltę, todėl atsiprašau visų rinkėjų, visos Lietuvos”, – tuomet kalbėjo Seimo pirmininkas.

Dėl istorinėje Seimo salėje vykusių išgertuvių atgailavo ir pats K. Skamarakas.

Kairysis pasiklydo balkone

Kur kas mažiau atgailos buvo girdėti raseiniškio socialdemokrato Gintauto Mikolaičio balse, kai 2008-aisiais kilus įtarimų dėl blaivumo jis buvo išprašytas iš Seimo posėdžių salės.

Prieš tai politikas kurį laiką blaškėsi salės prieigose niekaip negalėdamas rasti įėjimo. Durų G. Mikolaitis bandė ieškoti balkone, bet ten pateko į televizijos kamerų apsuptį.

Nors parlamentaras ne tik sunkiai orientavosi aplinkoje ir vos apvertė liežuvį, vis tiek aiškino esantis blaivus.

Bandydamas tai įrodyti Seimo narys net nuvyko į ligoninę, bet ten pasiskundė širdies negalavimais ir kraujo tyrimas jam nebuvo atliktas.

G. Mikolaičio tai neišgelbėjo – Seimo etikos sargai pripažino jį pažeidus Valstybės politikų elgesio kodeksą, jam net bandyta surengti apkaltą.

Politiką iš Raseinių pasmerkė ir socialdemokratai, nusprendę neįtraukti jo į kandidatų sąrašą.

Tačiau ketverius metus už didžiosios politikos borto praleidęs 54 metų G. Mikolaitis pernai rudenį su socialdemokratais grįžo į Seimą.

Numatyta ir administracinė atsakomybė

* Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 180 straipsnį, alkoholinių gėrimų nupirkimas ar kitoks perdavimas nepilnamečiui, taip pat nepilnamečio nugirdymas užtraukia baudą nuo 250 iki 500 litų.

* Tačiau skundą dėl D. Ulicko elgesio gavusi Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga pranešė neturinti teisės surašyti pažeidimo protokolo. Įstaiga nurodė, kad galimą pažeidimą privalo fiksuoti policijos pareigūnai.

* Raseinių žiniasklaidos teigimu, apie galimą pažeidimą policijos pareigūnai informuoti, bet nepranešama, ar jie priėmė kokį nors sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.