Bedarbiai afrikiečiai spendžia pinkles vienišoms lietuvėms

Vieniši žmonės ištroškę romantiškos meilės, šiltų jausmų ir supratimo. Tą užuodę sukčiai greitai surezga schemas, kaip sužavėti ir išvilioti pinigus. Net jei jų aukos – kitame žemyne.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 22, 2013, 8:02 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 11:39 AM

Taip į afrikiečių aferistų rankas pakliuvo 39 metų vilnietė Rasa (vardas pakeistas). Ją apgavo pažinčių portale darnipora.lt amerikiečiu apsimetęs afrikietis. Svetimas nuotraukas siuntęs ir apie meilę suokęs sukčius tenorėjo prisijungimo prie moters elektroninės bankininkystės sistemos.

„Tai daro jauni Ganos, Senegalo, kitų aplinkinių šalių bedarbiai. Jie naudoja svetimas nuotraukas, sukuria įtikinamas istorijas. O paskui paprašo pinigų“, - tvirtino prisistatyti nenorėjęs mobiliojo interneto kompanijos Ganoje darbuotojas.

Šios kompanijos paslaugomis naudojosi Rasą galimai apmulkinti mėginęs žmogus.

Pasimatymą atšaukė paskutinę dieną

Pažinčių portale darnipora.lt lietuvę suviliojęs 39-erių vyras, pasivadinęs Tony Adamso vardu, pasakojo gyvenąs JAV, turįs didelę automobilių bendrovę, sūnų. Sukūrė istoriją, esą kompanijoje dirba vienas lietuvis, kurio žmona prižiūri jo vaiką.

Vyras nuolat rašė, kad yra Rasą įsimylėjęs. Po kelių bendravimo mėnesių pakvietė ją susitikti Paryžiuje – į Prancūzijos sostinę jį neva atvijo darbo reikalai.

Kai vilnietė jau turėjo bilietus, likus vienai dienai iki kelionės, sukčius susitikimą atšaukė. Priežasčių neįvardijo, tik vėliau parašė, kad pateko į avariją, atsiuntė nuotrauką, kurioje jis guli ligoninės lovoje su prijungtais aparatais.

Pažadėjo grąžinti pinigus už lėktuvo bilietą. Apie 200 eurų (700 litų) jis tikino pervesiąs į banko sąskaitą. Bet paprasta sąskaita jam netiko. Vyras ragino Rasą atsidaryti banko sąskaitą naudojantis elektronine bankininkyste, kad prie jos prisijungti ir pinigais naudotis galėtų abu.

Patikrinus IP adresą, iš kurio švelnialiežuvis siuntė laiškus, pasirodė, kad tariamas amerikietis įsitaisęs Ganoje, Afrikoje.

„Kai tai sužinojau, buvau sutrikusi ir priblokšta. Žmogus norėjo mane apgauti. Kaip taip galima? Kuo šiais laikais gali pasitikėti?“ - piktinosi Rasa.

Anot Ganoje įsikūrusios mobiliojo interneto kompanijos darbuotojo, neįmanoma nustatyti tiksliai, kas naudojasi nurodytu IP. „Naudojantis mobiliuoju internetu kiekvieną kartą prisijungiant žmogui suteikiamas vis kitas IP adresas“, - aiškino afrikietis.

Nežinia, ar apgavikas – vyras. Vienišu amerikiečiu galėjo apsimesti ir moteris. „Jei jie sužino, kad esi vyras, siunčia moters nuotraukas, jei moteris – vyro. Sukuria istorijas, kad, tarkime, yra pabėgėlis iš Sudano ir kad neturi pinigų iš ko gyventi“, - apie Ganos realijas pasakojo vyras. Jis pats kasdien gauna bent vieną el. laišką neva iš vienišos merginos, kuri nori susipažinti.

Paprašė 500 eurų

Rasa apgailestavo dėl savo patiklumo ir pyko ant pažinčių portalo, kad netikrina jame besiregistruojančių žmonių. Ji portale darnipora.lt nusvyla trečią kartą.

Pirmoji istorija prasidėjo pernai lapkritį, kai jai parašė tariamas 40-metis architektas iš Amerikos. Tuo metu jis esą dirbo Afrikoje. Tai galėjo būti tik priedanga afrikiečiui.

Jiedu ėmė susirašinėti. Kas vakarą moteris prie kompiuterio praleisdavo po dvi-tris valandas. „Jis rašydavo, kad patinku jam, kad esu simpatiška, kad mane įsimylėjo, kad esu jo svajonių moteris. Apie save pasakojo, kad gyvena JAV, turi sūnų“, - prisiminė vilnietė.

Po poros mėnesių jis pažadėjo, kad kai tik baigs projektą Afrikoje, atvažiuos į Lietuvą. „Paprašiau atsiųsti pastato, kurį jis projektuoja, nuotraukų. Jis atsakė, kad tai – konfidencialu ir nieko nesiuntė“, - įtartinas detales vardijo moteris.

Dar po kurio laiko apsimetėlis parašė, kad jį apvogė. Jis neva liko be pinigų, dokumentų, kreditinių kortelių. Paprašė Rasos persiųsti jam 500 eurų (apie 1750 litų). Moteris neturėjo atliekamų pinigų. Ėmė siūlyti kitus sprendimo būdus – kreiptis į darbdavius, prašyti Anglijoje gyvenančios motinos pagalbos.

Po savaitės ar dviejų išsisukinėjimų sukčius pribloškė vilnietę. „Neberašė tokių gražių laiškų. Malė ir malė apie pinigus. Galiausiai paklausė, ar turiu bent 100 eurų. Supratau, kad apgavikas“, - giliai atsiduso pašnekovė.

Vėliau tai patvirtino ir dar vienas faktas. Ji patikrino, kada vyras paskutinį kartą buvo prisijungęs prie pažinčių portalo. „Anksčiau sakė, kad aš jam vienintelė, kad jis nebesilanko tame portale. Patikrinusi pamačiau, kad dar tą pačią dieną ten buvo prisijungęs“, - graudinosi moteris.

Tokiu pat būdu ji išaiškino ir dar vieną – amerikiečiu, tarnaujančiu Afganistane pasivadinusį meilikautoją. Pabendravęs dvi savaites jis dievagojosi, kad Rasa jam labai patinka ir dėl jos jau išsiregistravo iš pažinčių portalo. Užteko patikrinti, kad moteris įsitikintų, jog šis žmogus – taip pat apgavikas. Jis vis dar lankėsi portale.

Asmeninės nuotraukos – apsimetėlių rankose

Moteriai gaila ne tik sugaišto laiko, sutryptų vilčių ir 700 litų bilietams į Paryžių, kuriuos galėjo geriau panaudoti kitiems tikslams. Per kelis susirašinėjimo mėnesius ji sukčiams išsiuntė ne vieną savo ir savo dukros nuotrauką. Jos duktė planuoja studijuoti dizainą, todėl architektu pasivadinusiam afrikiečiui vilnietė išsiuntė ir dukros piešinių. „Bijau, kad dabar šitas nuotraukas jie gali panaudoti apgaudinėdami kitus. Jaučiuosi, kad mano gyvenimas pavogtas“, - nerimavo Rasa.

Jai taip pat ramybės neduoda mintis, kad pažinčių portalas neskuba trinti apsimetėlių anketų. Pirmosios istorijos atveju, apgaviko anketą iš darnipora.lt administratorius ištrynė praėjus savaitei po Rasos pranešimo apie apgavystę.

Apie amerikietį-automobilių bendrovės savininką ji pažinčių portalo kol kas neinformavo. Jos žiniomis, Tony Adamso anketa iki šiol yra neištrinta. „Esu tikra, kad su šia anketa kažkas iki šiol apgaudinėja moteris“, - tikino pašnekovė.

Portalo darnipora.lt vadovas Povilas Pinelis apie Rasos mulkinimo atvejus negalėjo kalbėti, nes taip esą reikėtų atskleisti konfidencialius vartotojų duomenis. Jis tvirtino, kad administratoriai stebi naujas registracijas ir ne europiečių anketas stabdo iš karto.

Jei vienu metu vartotojas išsiunčia 20-30 laiškų su vienodu pavadinimu, sistema tai fiksuoja, administratorius patikrina, kaip užpildyta siunčiančiojo anketa. Jei ji kelia įtarimų, anketa blokuojama, jos savininkas turi pasiaiškinti.

Portalo programuotojai stengiasi blokuoti ne Europoje registruotus IP adresus, tačiau tai sukontroliuoti esą labai sudėtinga.

Nuo 2006 metų veikiantis pažinčių portalas turi virš 80 tūkst. vartotojų.

Ganoje kas ketvirtas jaunuolis - bedarbis

Pietrytinėje Afrikos pakrantėje esanti Gana, iš kurios galimai kilęs su Rasa susirašinėjęs vyras, – neturtinga valstybė. Kone trečdalis jos gyventojų per dieną išgyvena už mažiau nei 2,67 lito.

Ketvirtadalis Ganos jaunuolių yra bedarbiai – jokio darbo neturi 25 proc. jaunuomenės.

Apgavikai apsimetė kariais   „Lietuvos rytas“ jau rašė apie nuo aferistų iš Afrikos nukentėjusias moteris. 51 metų šiaulietei pažintis su JAV kariuomenės pulkininku leitenantu Ray Davidsonu prisistačiusiu aferistu kainavo beveik 200 tūkst. litų. Manoma, kad jis – iš Afrikos.

Į sukčiaus pinkles pusamžė šiaulietė pateko 2012 metų rugsėjo pradžioje, kai viename Didžiojoje Britanijoje registruotame pažinčių portale įdėjo savo anketą. Greitai moteris sulaukė trumpos žinutės: „Hello!“.   Angliškai nemokančiai šiaulietei aferistas pasiūlė naudotis interneto paieškos sistemos vertėju, o pats prisistatė Afganistane misiją atliekančiu amerikiečiu karininku iš Majamio.   Vienišai šiaulietei susukti galvą pakako vos poros savaičių – moteris ėmė kurti bendro gyvenimo planus su į atsargą išsiruošusiu kariškiu.   Pirmą jauką lietuvė prarijo, kai internetinis bičiulis pasiguodė, kad pernelyg greitai išsenka kompiuterio baterija. Šiaulietė pasiūlė atsiųsti akumuliatorių, bet R. Davidsonas patikino negalįs nei išeiti iš dalinio, nei turėti grynųjų.   Lietuvei aferistas pasiūlė išeitį – pervesti 150 JAV dolerių (apie 390 litų) į misijoje tarnaujančio gydytojo žmonos sąskaitą. Jai nedraudžiama turėti grynųjų, o medikas dažnai išeina į miestą parsinešti medikamentų.   Gavęs perlaidą sukčius atsiuntė dolerių prikimšto lagamino nuotrauką. Jis patikino sąžiningai uždirbęs 3,8 milijono JAV dolerių (9,88 mln. litų), bet negalįs išsivežti pinigų. R. Davidsonas dievagojosi, kad lapkritį baigia tarnybą, o savo ateitį sieja tik su šiauliete.   Iš pradžių aferistas iš apsalusios nuo svajonių moters prašė ne pinigų, o tik paimti lagaminą iš diplomatinės tarnybos pareigūno. Tačiau vėliau esą prasidėjo trukdžiai muitinėje, todėl lietuvė nedvejodama ėmė gelbėti bičiulį – nusiuntė santaupas, pasiskolino iš draugų, pažįstamų, ėmė greitųjų paskolų, užstatė savo butą.   Šiaulietė atsitokėjo, kai atliko 27 pavedimus, o aferistas paprašė padėti 28 kartą – pervesti dar 4500 dolerių (11,7 tūkst. litų).   Moters pareiškimą gavę pareigūnai neteko amo – apie tokį patiklumą jiems nebuvo tekę girdėti. Ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo pradėję kriminalistai nustatė, kad pinigai iškeliavo į Afrikos žemyną.

Už apgavystes – 6 metai kalėjimo

Bene garsiausias Lietuvoje į vienišų moterų širdis internetu beldęsis sukčius – kaunietis Kęstutis Vilkauskas. Šis vyras moteris viliojo per interneto pažinčių svetaines.

Didžiausios pinigų sumos – 430 tūkst. litų – neteko vilnietė Rita, susipažinusi su K. Vilkausku 2004 metų birželį. Vyras jai prisistatė ką tik iš Ispanijos grįžusiu verslininku, turinčiu ten du namus, savo įmonę Kaune, užsiimantis labdaringa veikla.

Jis taip pat pasakojo, kad prekiauja deimantais, rengia keliones jaunimui po Europos šalis, nori plėtoti kaimo turizmą. Po didelių vargų nukentėjusioji sugebėjo atgauti tik 60 tūkst. litų.

Apgauta jautėsi ir vilnietė Janina. Ji teisme teigė ne tik praradusi visas santaupas – 75 tūkst. litų, bet ir patyrusi pažeminimą. Pardavusi tėvams priklausantį namą, atsisakiusi pelningo darbo moteris buvo pasirengusi su kauniečiu pradėti bendrą verslą.

Pora buvo nunešusi pareiškimus tuoktis, bet paskirtą santuokos dieną K. Vilkauskas į ceremoniją neatvyko, o po to pradėjo slapstytis.

Už šiuos nusikaltimus teismas 2009-aisiais pasiuntė 39 metų K. Vilkauską šešeriems metams už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.