Iš Prancūzijos pabėgęs paauglys turtingą gyvenimą iškeitė į lietuviškus vaikų namus

Pagėgiuose – precedento neturinti situacija. Sotų gyvenimą pasiturinčių prancūzų šeimoje paauglys iškeitė į Pagėgių vaikų globos namų lovą. Jis pabėgo nuo savo globėjų ir kažkokiu būdu grįžo į gimtąjį miestelį. Tačiau apie patogų gyvenimą Lietuvoje svajojantis berniukas tapo nelegalu. Jo istorija verčia laužyti galvas ne tik teisininkus, bet ir socialinius darbuotojus.

Į Pagėgių vaikų globos namų duris jaunuolis pasibeldė prieš mėnesį. Jis čia augo, kol prieš aštuonerius metus jį įsivaikino prancūzų šeima.<br>D. Pancerovas
Į Pagėgių vaikų globos namų duris jaunuolis pasibeldė prieš mėnesį. Jis čia augo, kol prieš aštuonerius metus jį įsivaikino prancūzų šeima.<br>D. Pancerovas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 22, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:20 PM

Tai nutiko prieš mėnesį. Į Pagėgių vaikų globos namų duris pasibeldė buvęs auklėtinis. Prieš aštuonerius metus jį įsivaikino pasiturinti prancūzų šeima. Tačiau nuo globėjų jis pabėgo ir grįžo į gimtąjį miestelį.

Šešiolikmetis tikino, kad iš Prancūzijos į Pagėgius jis atvyko traukiniu. Pinigų jis gaudavo iš savo globėjų, todėl susitaupė. Atvykęs į Pagėgius jis turėjo pilnas kišenes eurų. Dėl to elgėsi lyg turtingas užsienietis.

Kodėl vaikinas pabėgo? „Socialiniams pedagogams jis sakė, kad norėtų Lietuvoje įgyti gerą išsilavinimą, profesiją. Net pasistatyti namą Lietuvoje“, - apie jaunuolio planus portalui lrytas.lt pasakojo Pagėgių vaikų globos namų direktorė Elena Pūtienė.

Situaciją žinantys specialistai sako, kad šioje istorijoje kriminalo nėra – tik emocijos. 

Nuo pirmųjų dienų Prancūzijoje paauglys svajojo sugrįžti į Lietuvą. Svetimoje šalyje jis taip ir nepritapo. Nesijautė savas. Ryšys su ta prancūzų šeima taip ir neužsimezgė.

„Vaikas turėjo socialinių problemų. Jo santykiai su tėvais buvo labai blogi. Galiu tik spėti, bet manau, kad toje šeimoje kildavo konfliktų. Prancūzijos socialiniai darbuotojai turėjo konstatuoti, kad per tuos metus tas vaikas visiškai nepritapo globėjų šeimoje“, - portalui lrytas.lt sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės pavaduotoja Simona Bronušienė.

Situacija buvo tokia prasta, kad berniuką net reikėjo atskirti nuo globėjų. Jis buvo patalpintas vienoje Prancūzijos profesinėje mokykloje.

Tačiau problemų tai neišsprendė. Jis nerodė noro mokytis, nebendravo su kitais mokyklos auklėtiniais. Jo elgesį specialistai apibūdino kaip destruktyvų.

Todėl nei prancūzų šeima, nei specialistai nenustebo, kad berniukas galiausiai pabėgo į Lietuvą. Šešiolikmečio situaciją stebėjęs Prancūzijos teisėjas pripažino, kad ne viskas buvo padaryta, jog vaikas adaptuotųsi svetimoje šalyje.

Ir toliau elgiasi destruktyviai

Šešiolikmetis bėglys Lietuvoje tapo nelegalu. Jis yra Prancūzijos pilietis. Apie tai, kur šiuo metu yra jų globotinis, prancūzų šeima žino. Tačiau berniukas atsisako grįžti į svetimą šalį.

Kol teisininkai suka galvas, kaip išspręsti tą galvosūkį, paauglys toliau gyvena Pagėgių vaikų globos namuose.

„Situacija po truputį gerėja. Jis bando pritapti. Dar yra vaikų, kurie augo su juo prieš tuos aštuonerius metus. Tai su jais labiau bendrauja. Daug sportuoja, leidžia laiką prie kompiuterio. Kaip ir visi paaugliai“, - apie bėglio kasdienybę pasakojo Pagėgių vaikų globos namų direktorė E. Putienė.

Ji gyrė paauglį, kad šis labai mėgsta tvarką, yra pareigingas. Vaikinas plauna indus, tvarko kambarius, padeda gaminti maistą.

Jaunuolis bandė lankyti pamokas Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijoje, tačiau mokytis trukdo kalbos barjeras - šešiolikmetis jau nebemoka lietuvių kalbos, jo anglų kalbos žinios – skurdžios, o Pagėgiuose nėra specialisto, kuris galėtų su juo bendrauti prancūziškai.

Todėl dabar jis bando prisiminti gimtąją kalbą – kartu su socialiniu pedagogu varto žodynus. „Po truputį jis prisimena lietuvių kalbą. Greičiausiai jam pavyks“, - sakė Pagėgių vaikų globos namų vadovė.

Tačiau grįžimas į Lietuvą paauglio problemų neišsprendė. Net ir būdamas Pagėgiuose vaikinas išsiskyrė blogu elgesiu.

„Jis nenori mokytis, nerodo motyvacijos siekti savo užsibrėžtų tikslų. Jo adaptacija Pagėgiuose – labai sudėtinga. Aš nesu psichologė, bet mano nuomone, vaiko savivertė yra labai menka. Jis elgiasi kaip mažametis, kuris aplinkinių dėmesį atkreipia blogais poelgiais. Matyt, taip yra dėl neužsimezgusio ryšio su globėjais“, - svarstė S. Bronušienė.

Ar specialistams pavyks rasti bendrą kalbą su maištaujančiu paaugliu - neaišku.

Siūlo vaiką auginti Lietuvoje

Šiuo metu sprendžiama, kaip juridiškai išspręsti šitą situaciją.

Europos Sąjungos direktyvos numato, kad prancūzų šeimos globojamas vaikas gali vėl tapti Lietuvos piliečiu, tačiau tam reikia mūsų valstybės sutikimo.

Priešingu atveju, Prancūzijos institucijos sutinka už savo lėšas parsivežti berniuką į savo šalį. Tačiau vaiką stebėjęs Prancūzijos pareigūnas įspėja, kad paauglys nenori gyventi toje šalyje, todėl jį priversti būtų labai sunku. Akivaizdu, kad tokiu atveju jis būtų pasmerktas gyventi aplinkoje, prie kurios nepritapo.  

Toje prancūzų šeimoje augo dar du vaikai iš Pagėgių vaikų globos namų. Jie buvo įvaikinti kartus su šios istorijos herojumi. Lietuvos specialistai šiuo metu renka informaciją, kaip gyvena kiti du vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.