Kalbos perlai iš premjero lūpų ir juokina, ir glumina

Šimtą dienų dirbančio Ministrų kabineto vadovas Algirdas Butkevičius kalba gana daug, todėl jau spėjo pažerti gausybę skambių frazių, kurios virto perlais žurnalistų pranešimuose iš Vyriausybės rūmų. Dėl to premjeras ne visada būdavo suprastas teisingai arba pasakydavo visai ne tai, ką norėdavo pasakyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 22, 2013, 3:12 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:08 PM

„Bus sudaryta darbo grupė“, - tai bene populiariausia pastarųjų šimto dienų premjero frazė, kuri tapo opozicijos atstovų ir kai kurių politika besidominčių žmonių pašaipų objektu.

Darbo grupes premjeras yra sudaręs dėl mokesčių, energetikos, lenkų pavardžių rašymo ir daugybės kitų problemų. A. Butkevičius teigia tokiu būdu norintis išsamiai išanalizuoti valstybei svarbius klausimus ir nepriimti skubotų sprendimų. Tuo tarpu Seimo opozicija sako, kad valdžia tokiu būdu tik imituoja darbą.

Teko teisintis dėl ministrų

Pirmosiomis darbo dienomis daug kam įsiminė premjero blaškymasis renkantis Darbo partijai atstovaujančių ministrų kandidatūras. Iš pradžių pasiūlyti kandidatai A. Butkevičiui lyg ir tikdavo, tačiau po kurio laiko jis pakeisdavo nuomonę.

„Kai atneša kandidatūrą, aš nesu Dievas, kad visą Lietuvą pažinočiau“, - po to teisinosi ministras pirmininkas.

„Aišku, galiu pasakyti, aš jo nepažinojau. Kada perskaičiau CV (gyvenimo aprašymą. - Red.), CV - labai aukšto lygio. Bet kai sulaukiau tam tikrų vertinimų, šiek tiek esu nustebęs“, - taip premjeras aiškino, kodėl persigalvojo dėl kandidato į kultūros ministrus, prieštaringai vertinamo veikėjo Giedriaus Drukteinio.

Premjerui teko ginti ir apsijuokusios ūkio ministrės Birutės Vėsaitės, kuri, atrodo, pamiršdavo, kuriai ministerijai vadovauja, garbę. B. Vėsaitė labai norėjo būti energetikos ministre, todėl, jai tapus ūkio ministre, per interviu vienai televizijos laidai ne kartą išsprūdo žodžiai, kad ji vadovauja Energetikos ministerijai.

„Manau, pirmiausia reikėtų plačiau žinoti, kokios yra Ūkio ministerijos funkcijos šiuo metu. Ji kalbėjo pagal jai pavestas funkcijas ir ji buvo teisi, bet visuomenėje buvo suformuota nuomonė, neva ji nesupranta, kokiai ministerijai vadovauja. Tai yra negarbinga ir nesąžininga“, - piktinosi premjeras.

Žodžių karas su konservatoriais

Premjero pasisakymai leidžia spręsti, kad labiausiai jį nervina opozicijoje esančių konservatorių priekaištai.

Vyriausybei niekaip neapsisprendžiant dėl Visagino atominės elektrinės ateities, A. Butkevičiui jau ne kartą teko gintis dėl konservatorių kaltinimų, kad ši Vyriausybė pasiduoda Rusijos energetikos interesams.

„Aš manau, kad kaip tik jis galbūt yra Rusijos atstovas, nes jo valdymo laikotarpiu Lietuva sunaudojo daugiausia dujų ir daugiausia pinigų išvežė į Rusiją sumokėdama už dujas“, - į konservatorių lyderio Andriaus Kubliaus priekaištus atsakė premjeras.

„Nesiruošiu konservatorių vadovybės ir tos partijos narių atsiklausti, kur man važiuoti“, - taip premjeras reagavo į Tėvynės sąjungos atstovų skundus, kad premjeras darbo metu važinėjo ir agitavo rajonuose, kuriuose kovo pradžioje vyko pakartotiniai Seimo rinkimai.

Gynė ar kenkė V. Uspaskichui?

„Aš nesu daktaras ir negaliu spėlioti, nenoriu apkaltinti, nes tai gali būti ir netiesa“, - ši sukta premjero frazė apie teiginius, kad Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas gali būti priklausomas nuo narkotikų, buvo tapusi dar vienu pasišaipyti iš politikų mėgstančių žmonių folkloru.

Vėliau teisindamasis ir bandydamas apginti V. Uspaskichą premjeras įpylė dar daugiau alyvos į ugnį. Jis labai miglotai atsakinėjo į „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalisto Edmundo Jakilaičio klausimus apie tai, kad sunegalavęs Darbo partijos lyderis į ligoninę Kaune galėjo būti atvežtas visiškai girtas.

- Ar tiesa, kad jūsų koalicijos partneris mėgsta jums skambinti naktimis būdamas girtas? – premjero paklausė laidos vedėjas.

– Aš nežinau, ar girtas. Žinau, kad jis labai vėlai eina gult. Gal vieną kartą ir buvo paskambinęs, bet kalbėdamas telefonu negali nustatyt.

– Bet būna, kad jis jums skambina naktimis?

– Čia buvo vienas kartas.

– Ar tai buvo tą pačią naktį, kai jis atsidūrė ligoninėje?

– Gal ir taip.

Tai, kad V. Uspaskichas nėra priklausomas nuo alkoholio ir narkotikų, premjeras po to tikino dar ne vieną kartą. Kai kurie stebėtojai net ėmė abejoti, ar tai nevyko sąmoningai, nes kuo daugiau premjeras neigė, tuo labiau menko politinio konkurento V. Uspaskicho autoritetas.

Pripažino, kad nepažįsta popiežiaus

Po Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų vykstančiose spaudos konferencijose premjerui tenka atsakinėti į pačius įvairiausius žurnalistų klausimus, kurie kartais būna visiškai netikėti. Todėl Vyriausybės vadovas turi suktis kaip tik gali. Dėl to kartais žurnalistai išgirsta sparnuotų posakių.

„Žiūrint, kaip skanduoja: ar su šypsena, ar su pykčiu“, - teigė premjeras paklaustas, ar žmonės, skanduojantys šūkius „Lietuva – lietuviams“, yra nacionalistai.

„Aš jo asmeniškai nepažįstu, bet kiek laukiau, kol pasirodys ekrane, ir, kiek teko pasiskaityt, kai kandidatai buvo apibūdinami, man paliko gerą įspūdį kaip kuklus, toks, atrodo, žmonių popiežius, kuris tikrai atstovaus visuomenei“, - paklaustas, kaip vertina naująjį Katalikų bažnyčios vadovą, atsakė A. Butkevičius.

„Aš ir antroje pakopoje, ir trečioje dalyvauju, nes mano toks rizikingas gyvenimas“, - aiškino premjeras atsakydamas į klausimą, ar kaupia pinigus senatvei privačiuose pensijų fonduose.

"Vaikštinėsiu", - paklaustas, kaip atostogaus Ispanijoje, ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Butkevičius.  

„Bus privaloma, kad būtų įmanoma“ Deja, bet kartais premjero pareiškimai prasilenkdavo su elementaria logika.

„Yra kelios kandidatūros. Kai bus paskirta, tada galėsim tartis.“ Taip A. Butkevičius atsakė paklaustas, ar nuobaudų turėjęs buvęs Valstybės tarnybos departamento direktorius socialdemokratas Osvaldas Šarmavičius vėl bus paskirtas vadovauti šiai institucijai, nors anksčiau tvirtino, kad jis – tinkamas kandidatas.

„Ne dėl norų yra tai daroma“, – aiškino premjeras, žurnalistų kamantinėjamas, kodėl valdantieji ministerijose didina viceministrų skaičių. Pasak premjero, didinti postų skaičių valdžią verčia ne norai turėti daugiau postų, o artėjantis pirmininkavimas Europos Sąjungai.

„Bus privaloma, kad tai būtų įmanoma“, - taip premjeras pareiškė paklaustas, ar realu išpildyti jo norą, kad uždaryto Ūkio banko skyriai vėl pradėtų veikti kaip galima greičiau.

Gruodžio viduryje premjeras pareiškė, „kad dabar ne metas dalyti premijas ateinantiems“, o po trijų savaičių paaiškėjo, kad jis paskyrė solidžias priemokas savo naujiesiems patarėjams.

Matyt, todėl nereikia stebėtis, kad premjeras jau ne kartą žurnalistams pareiškė, jog buvo ne taip suprastas, ir išsiginė ankstesnių savo žodžių. O kai kurie televizijos kanalai jau susilaukė A. Butkevičiaus kritikos, kad esą netiksliai pateikia jo mintis. Visai neseniai premjeras priekaištavo žurnalistams ne tik dėl esą netiksliai pateikiamų jo minčių, bet ir užduodamų klausimų. „Dirbkite vakarietiškai“, - praėjusį pirmadienį žurnalistus nepiktai mokė A. Butkevičius.

Viešą retoriką dar reikia tobulinti

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Medijų tyrimų laboratorijos vedėjas Andrius Šuminas sako, kad premjero retorika neblizga. Kalbėjimo būdas painus, todėl jis ne visada gali būti teisingai suprastas.

„Tačiau, jei žiūrėsime, kas buvo prieš kokius penkerius metus, galima sakyti, kad A. Butkevičius padarė progresą. Matyti, kad jam talkina profesionalūs konsultantai“, - kalbėjo A. Šuminas.

Jis taip pat pastebėjo, kad premjeras jau ne kartą išsiginė savo žodžių ar teigė buvęs ne taip suprastas.

„Tokia situacija jam kaip politikui šiuo metu yra palanki, nes jis gali atsisakyti savo žodžių ar pasitaisyti nepatogiose situacijose. Žinoma, jei tai labai dažnai kartosis, žmonės pastebės ir jiems gali kilti klausimų, kodėl taip yra“, - mano komunikacijos specialistas.

Viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus sako, kad premjeras kalba labai daug, todėl normalu, kad klysti gali.

„Tačiau kiek aš girdėjau, jis kol kas nepasakė nieko tokio baisaus ar to, kas galėtų nepatikti jo rinkėjams“, - sako M. Katkus. Jam susidarė įspūdis, kad A. Butkevičius bendrauja pakankamai paprastai ir nuoširdžiai, demonstruoja rūpestį žmonėms aktualioms problemoms. Tai yra viena iš didelio jo dabartinio populiarumo priežasčių.

„A. Butkevičius nesugeba kalbėti taip konkrečiai ir aiškiai, kaip A. Kubilius. Tačiau jis, komentuodamas įvairias problemas, sugeba išlaviruoti nesupykdydamas nė vienos pusės. Jis, skirtingai nei A. Kubilius, ką nors pasakydamas nesusirenka visų kankorėžių į savo kaktą ir žmonėms, kurie už jį balsavo, kol kas patinka“, - mano viešųjų ryšių specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.