Suaugusieji - akli ir kurti patyčių aukų pagalbos šauksmui

Trejus metus Jonavoje bendraamžių patyčias kentusi penkiolikmetė pirmadienį po mėginimo pasitraukti iš gyvenimo atsidūrė Kauno klinikose. Jos poelgis ir kančios nustebino dviejų Jonavos gimnazijų darbuotojus. Jie nematė jokių konflikto ženklų.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 22, 2013, 6:53 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 11:47 AM

Vaikų psichologas Evaldas Karmaza aiškino, kad vaikai ir paaugliai dažnai pagalbos prašo ne tiesiogiai, bet per simbolius. Suaugusiesiems dažnai stinga kantrybės juos pastebėti. Specialistas ragino tėvus ir vaikų ugdytojus būti dėmesingesniems.

Vienas ženklų, kalbančių apie vaikų sunkumus, – netikėta tyla, nenoras kalbėti. „Vaikai kartais tarsi „išsijungia“, nustoja kalbėti, stovi ir tyli. Palieka dienoraščius, kad kas nors surastų ir paskaitytų“, - pasakojo specialistas.

Signalai, anot E. Karmazos, specialiai skirti suerzinti tėvus. Kai vaikai negali pasakyti, kad jiems blogai, daro viską, kad blogai būtų tėvams.

„Jie taip tarsi atsilygina tėvams. Jie nebyliai sako: „Parodysiu tau, kaip aš gyvenu“, - kalbėjo specialistas.

Kai ženklais ar žodžiais vaikai kalba apie sunkumus, jie nori daugiau supratimo, o ne pagalbos. Tėvų patarimai vargu ar padės. „Tėvai dažnai duoda patarimų, kurių vaikai net nemoka įgyvendinti. Eidami tiesiogiai kovoti, ginti vaiko, tėvai gali net pabloginti situaciją“, - aiškino E. Karmaza.

Psichologo kalbintiems vaikams atrodo, kad keršto planas (kai tėvai pataria juos nuskriaudusiai mušeikai „duoti atgal“. – Red.) apsaugo tik laikinai.

Vaikų ar paauglių savižudybės – tai pats šiurkščiausias būdas pasakyti, kad jiems blogai.

E. Karmaza aiškino, kad gyvybes nutraukiantys vaikai protestuoja ne prieš gyvenimą apskritai, bet prieš sunkumus. „Jie nori gyventi, bet nenori būtent tokio gyvenimo. Nori nužudyti šitą gyvenimą, bet ne save“, - iliustravo gydytojas.

Kartais vaikai nori pasitraukti iš gyvenimo, kad apsaugotų tėvus nuo skausmo. Tokie nepilnamečiai psichologų vadinami vaikais-angelais sargais. „Jie nori nutraukti viską, kad ir tėvai nekentėtų“, - sakė psichologas.

Ar materialaus gyvenimo vertybės yra svarbesnės už augančio žmogaus problemas? „Suaugusieji turi kantrybės užsidirbti pinigų, „atsiskaityti“ dėl ko nors su kaimynu, o kantrybės su vaikais nelieka.

Suaugusieji gyvena atidėtą gyvenimą: atiduosiu paskolą, sutvarkysiu virtuvę, nuveiksiu tą, aną, trečią, o tada gyvensiu. Šitaip vaikai užauga nepastebėti“, - apgailestavo specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.