Kauniečių konfliktai sprogsta ugnies bombomis

Kerštas, skolos, turto dalybos, verslo interesai – tokie dažniausi turtą pelenais paverčiančių nusikaltėlių motyvai. Kaune pastatai ir mašinos šįmet pleškėjo jau 16 kartų, pernai buvo 62 tyčiniai padegimai.

„Kažkas supleškino mano ir kaimynų sandėlį,“ – piktinosi V. Bunevičius.<br>M. Patašius
„Kažkas supleškino mano ir kaimynų sandėlį,“ – piktinosi V. Bunevičius.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Mar 24, 2013, 8:13 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:52 AM

Pastarąjį kartą padegėjai šios savaitės antradienio rytą siautėjo Aleksote, Veiverių gatvėje esančioje privačioje valdoje.

Ugnis prarijo penkiems savininkams priklausantį ūkinį pastatą, kuriuo buvo nepatenkinti kaimyniniuose sklypuose gyvenantys žmonės. Šie ne sykį skundėsi, jog statinys iškilęs pernelyg arti jų namų.

Vyras smarkiai apdegė rankas

Veiverių gatvėje stovėjusį 10 tūkst. litų įvertintą medinį ūkinį statinį ugnis sulygino su žeme.

Be to, liepsnos persimetė į greta esantį gyvenamąjį namą ir suniokojo jo sienas, stogą, nuo karščio sutrūkinėjo langai.

„Savo sandėliuke laikiau dvi tonas durpių briketų, už kuriuos sumokėjau apie 1000 litų“, – apmaudą liejo vienas iš nukentėjusiųjų, 53 metų Vidas Bunevičius.

Gesindamas gaisrą smarkiai apdegė rankas V. Bunevičiaus 55 metų brolis, buvęs policininkas Sigitas Bunevičius. Jam taip pat priklausė dalis sudegusio pastato.

Po padegimo šeima išsikėlė

Vasario pabaigoje liepsnojo Romainių gatvėje gyvenančios verslininkės Ritos A. nuosavas namas. Įtariama, kad į rūsį įsibrovę nusikaltėliai ant grindų šliūkštelėjo degiojo skysčio. Patalpos smarkiai apdegė, todėl, kol vyks remontas, moteris su šeimos nariais buvo priversta persikelti į kitą būstą.

Manoma, jog gaisro sumanytojai yra Ritos A. pažįstami, norėję pusvelčiui įsigyti šį sklypą, bet sulaukę neigiamo atsakymo.

Padegimai Romainių ir Veiverių gatvėse neatskleisti.

Liepsnos prarijo 15 karstų

Tyrėjai turi ir daugiau darbo. Vis dar neištirta, kas ir dėl kokių priežasčių pernai degėsiais pavertė A. Juozapavičiaus prospekte veikiančios laidojimo bendrovės „Rekviltė“ patalpas.

Ugnis suniokojo 15 karstų, nepataisomai aprūko mirusiesiems skirti drabužiai. Ritualinių paslaugų įmonė patyrė apie 16 tūkst. litų nuostolį.

Anot šios bendrovės administratorės Lolitos Benetienės, padegimą galėjo suplanuoti verslo konkurentai, nepatenkinti tuo, kad „Rekviltė“ kitoms laidojimo firmoms nuomoja modernius šaldytuvus, kuriuose laikomi mirusiųjų kūnai.

Turėjo atsisakyti verslo

Ir šiandien nežinoma, kas užpernai gruodį į Aušros gatvėje veikusią kavinę „La troškinys“ sviedė Molotovo kokteilius.

38 metų Vaidas Bardauskas patyrė 106 tūkst. litų nuostolių. Kavinę verslininkas buvo atidaręs tik prieš porą mėnesių ir nespėjęs apdrausti turto.

V. Bardauskas įtaria, jog padegimo planą sukurpė jo buvę darbdaviai. Anksčiau vyras vienoje įmonėje dirbo direktoriumi, o išėjęs iš jos kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, kad jam negrąžinamas 100 tūkst. litų vertės turtas. Kavinė suliepsnojo, kai iki teismo posėdžio buvo likusios mažiau nei dvi savaitės.

Šią savaitę V. Bardauskas papasakojo, jog po padegimo buvo priverstas mesti verslą. Dabar jis – kitos viešojo maitinimo įmonės samdomas darbuotojas.

Ugnis sunaikina ir pėdsakus

Kauno policijai pavyksta atskleisti apie 15 procentų tyčinio padegimo atvejų.

Ugnis dažnai sunaikina visus nusikaltimo pėdsakus, tarp jų – ir pirštų atspaudus, o vertingų žinių galinčių suteikti liudininkų paprastai neatsiranda.

Anot Kauno Santakos policijos komisariato viršininko Raimondo Abugelio, maždaug kas antras nukentėjęs nuo padegėjų žmogus nelinkęs atvirauti su pareigūnais, o tai gerokai pasunkina galimybes užčiuopti nusikaltimų gijas.

Nukentėjusieji neretai ir patys yra susiję su šešėliniu pasauliu, o jų turtą supleškina buvę bendrininkai, nepasidaliję pinigais, įtakos sferomis.

Sudegino pinigus

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Gaisrų tyrimo poskyrio viršininkas Arūnas Kilšauskas prisimena kuriozišką atvejį.

Didelę pinigų sumą susitaupiusi turgaus prekeivė iš savo namų išvarė sugyventinį, neatidavusi jam nė lito.

Keršydamas vyriškis įslinko į buvusios draugės namus Žemuosiuose Šančiuose ir juos padegė. Kadangi jis naudojo nelabai gerai degantį skystį ir prieš nubėgdamas uždarė langus, ugnis smarkiai neišsiplėtė. Sudegė tik lova ir ant jos buvusi pagalvė. Tačiau būtent pagalvėje moteris laikė nuo sugyventinio nuslėptus pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.