Ukmergės valdžioje - miško gyvūnai, grybai ir daržovės

Ukmergės vadovų ir politikų pavardės dažnam kelia šypseną.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Mar 24, 2013, 9:18 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:27 AM

Ukmergės vadovų ir politikų pavardės dažnam kelia šypseną.

Ukmergės rajono meras - Algirdas Kopūstas, jo pavaduotojas - Regimantas Baravykas, savivaldybės tarybos nariai - Valentinas Genys ir Jonas Grybauskas. Pastarasis pakeitė į Seimą išrinktą Kazį Grybauską. O policijos komisariatui vadovauja Rolandas Kiškis.

Pavardė yra pravertusi

„Prie visko jau įpratau, prie pavardės, kuri vaikystėje man nepatiko - taip pat. Nesirengiu jos senatvėje keisti“, - ranka numojo A. Kopūstas.

Tačiau jis prisiminė, kad pavardė jam ne kartą padėjo.

Pavyzdžiui, stojant studijuoti agronomijos į tuometę Žemės ūkio akademiją, mandatų komisijoje buvęs vienas profesorius, perskaitęs A. Kopūsto pavardę, pasakė: „Priimti vien už tokią pavardę.“

A. Kopūsto gimtajame Ukmergės rajono Ulyčnikų kaime yra daug Kopūstų. Vienu metu ten gyvenom net trys Veronikos Kopūstienės ( A. Kopūsto motina taip pat Veronika ) ir net dvi jų buvo to paties tėvavardžio - Juozo.

„Dėl to paštininkei visada kildavo problemų dalinant laiškus. Abi Veronikos Juozo perskaitydavo viena kitos laiškus, o vėliau apsikeisdavo“, - pasakojo A. Kopūstas.

Užkliūdavo tik vaikystėje

Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Regimantas Baravykas džiaugiasi ir didžiuojasi savo tėvų suteikta pavarde.

„Tai tikra lietuviška, tvarkinga pavardė. Tie, kurie iš jos bando pasijuokti ar pasityčioti, parodo tik savo „skystablauzdiškumą“, kultūros lygį, nesubrendimą“, - teigė vicemeras.

Jo pavardė labiausiai visiems užkliūdavo vaikystėje, tada prie jos bendraamžiai mėgo klijuoti pravardes „grybas“, „lepšis“ ir kitas.

Vėliau, kai tapo suaugęs, kuo toliau, tuo mažiau girdėdavo kalbų, susijusių su jo pavarde.

„Dabar pats mėgstu nepiktybiškai pajuokauti, kad Ukmergės valdžioje - visa flora ir fauna, tikras gamtos kampelis. Meras Kopūstas - daržovių karalius, o aš - Baravykas - visų grybų pulkaunykas“, - gerai nusiteikęs kalbėjo R. Baravykas.

Įrašytas į Raudonąją knygą

„Man pavardė nei trukdo, nei padeda gyventi - gal tik lengviau įsimenama. Mėgstu pajuokaudamas pabrėžti, kad esu saugomas valstybės - įrašytas į Lietuvos Raudonąją knygą“, - kalbėjo Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narys Valentinas Genys.

Dėl savo pavardės jis labiausiai buvo pašiepiamas mokykloje.

Kol mokėsi kaime, kur visi vieni kitus gerai pažinojo, o ir tame krašte gyveno ištisa paukščių giminė - Varnas, Strazdas, Žvirblis, Šarka, Genio pavardė niekam nekliuvo.

Dėl savo pavardės reikšmės V. Geniui teko kiek krimstis pradėjus lankyti mokyklą Ukmergėje, kur dažnam bendramoksliui ji buvo „ant liežuvio“.

„Ši pavardė yra lietuviška ir turi „svorį“. Ukmergės rajono Lyduokių seniūnijos Kartėnų kaime nuo 1919 metų gyvena jau ketvirta Genių giminės karta“, - kalbėjo ūkininkaujantis V. Genys.

Niekada neturėjo pravardės

„Turiu pakankamai sveiką humoro jausmą ir normaliai reaguoju į visas replikas, susijusias su mano pavarde. Taip tik linksmiau gyventi“,- sakė Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Rolandas Kiškis.

Ši pavardė yra lengvai įsimenama ir tai gyvenime tik padeda. Kitas tokios pavardės privalumas – R. Kiškis niekada gyvenime neturėjo jokios pravardės.

„Šiokį tokį nepatogumą jausdavau tik mokydamasis pradinėse klasėse - kaskart mokslo metų pradžioje perskaičius visų mokinių pavardes, manoji daugeliui sukeldavo juoką.

Po kurio laiko visi apsiprasdavo, o vėliau ir visai iš to paprasčiausiai „išaugo“, - kalbėjo policijos vadovas.

R. Kiškis pasižiūri bulvarines televizijos laidas, kuriose, rodant reportažus apie Ukmergės rajoną, gana dažnai pašaipiai yra linksniuojamos ne tik jos dabartinių vadovų pavardės, bet nepamirštama paminėti jo, kaip vietos policijos viršininko, pavardės.

„Jokio diskomforto dėl to nejaučiu, tose laidose nebūna jokios įžeidžiančios replikos ar komentaro“, - tikino jis.

Grybauskai - pora kaip tvora

O štai Ukmergės politikų Grybauskų istorija apskritai išskirtinė. Jie ne tik bendrapavardžiai, bet ir gimę tais pačiais metais, tą patį mėnesį ir tą pačią dieną, lankė vieną mokyklą, sėdėjo viename suole, kartu studijavo, kartu dirbo, tai pačiai partijai priklauso.

Ketvirtą kadenciją Ukmergės rajono savivaldybės taryboje dirbusį ir sekmadienį vienmandatėje Ukmergės rinkimų apygardoje į Seimą išrinktą socialdemokratą K. Grybauską pakeitė J. Grybauskas.

„Susitikę pajuokaujame ir vienas kitą broliukais vadiname. Jonas už mane visu pusvalandžiu yra vyresnis. Mama man pasakojo, kad pribuvėja pas ją atėjo ankstyvą rytą tiesiai iš jau gimusio Jono tėvų namų“, - sakė naujasis parlamentaras.

Kazys ir Jonas gimė 1954 metų kovo 5-ąją gretimuose Ukmergės rajono Martinonių ir Balandžių kaimuose, lankė Balninkų ( Molėtų r.) vidurinę mokyklą, nuo 6-os klasės sėdėjo viename suole.

Vėliau jaunuoliai baigė tuometę Lietuvos žemės ūkio akademiją, kur Jonas įgijo inžinieriaus mechaniko, o Kazys - miškų ūkio inžinieriaus specialybę.

Vėliau vyrai susitiko kaip bendrapartiečiai, dar ne vienerius metus dirbo toje pačioje darbovietėje - Ukmergės miškų urėdijoje. Juos vienija ir tas pats laisvalaikio pomėgis - medžioklė.

„Kiek žinau, mano mama Anelė ir Kazio Domicėlė buvo geros draugės, kilusios iš to paties Berzgonių kaimo. Maža to, mudviejų žmonos - mano dabartinė, o Kazio pirmoji - Danguolės, o jų tėvai buvo eiguliai“, - sakė J. Grybauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.