Seimo darbotvarkėje - du skirtingi projektai dėl skalūnų dujų

Antradienį Seimui planuojama pateikti du alternatyvius nutarimų projektus, susijusius su skalūnų dujų paieška, žvalgyba ir gavyba.

Seimui planuojama pateikti du alternatyvius nutarimų projektus, susijusius su skalūnų dujų paieška, žvalgyba ir gavyba.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Seimui planuojama pateikti du alternatyvius nutarimų projektus, susijusius su skalūnų dujų paieška, žvalgyba ir gavyba.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 25, 2013, 4:48 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:45 AM

Seimo posėdžių sekretoriate juos įregistravo Seimo Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos komitetų pirmininkai Algimantas Salamakinas ir Remigijus Žemaitaitis bei parlamentinės Energetikos komisijos pirmininkas Kęstutis Daukšys.

Dviejų Seimo komitetų parengtame nutarimo projekte siūloma Vyriausybei „sustabdyti sutarties sudarymą pagal tarptautinio angliavandenilių išteklių naudojimo konkursą Šilutės-Tauragės ir Kudirkos-Kybartų plotuose skirto tradicinių ir netradicinių (molio skalūnų dujos ir nafta) angliavandenilių išteklių paieškai, žvalgybai ir gavybai, iki bus pakeisti ir papildyti teisės aktai reguliuojantys skalūnų dujų išteklių paiešką, žvalgybą ir gavybą“.

Šiame dokumente siūloma apsvarstyti galimybę valstybės biudžete numatyti lėšas angliavandenilių išteklių paieškos ir žvalgybos darbams; sudaryti darbo grupę skalūnų dujų paieškos, žvalgybos ir gavybos problemoms spręsti bei įvertinti skalūnų naudojimo ekonominę naudą.

Seimo Energetikos komisijos parengtame nutarimo projekte Vyriausybei siūloma „nagrinėti galimybę, kad planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo dokumentų rengėjo užsakovas būtų valstybės institucija, numatant poveikio aplinkai vertinimo dokumentų rengėjo materialinę atsakomybę“.

Šiame nutarimo projekte siūloma inicijuoti teisės aktų pakeitimus, reglamentuojančius ne tik angliavandenilių išteklių gavybos, bet ir žvalgybos poveikio aplinkai vertinimo procesą. Projekto rengėjai siūlo svarstyti galimybę diferencijuoti leidimus tradicinių ir netradicinių angliavandenilių žvalgybai ir (ar) gavybai; svarstyti galimybę, kad angliavandenilių išteklių žvalgyba būtų atliekama valstybės lėšomis.

Nutarimo projekte kalbama ir apie galimybę įsteigti angliavandenilių išteklių paieškos, žvalgybos ir gavybos gręžinių inspektavimo tarnybą. Energetikos komisija taip pat siūlo diferencijuoti naftos ir dujų išteklių mokestį atskiriant netradicinių angliavandenilių išteklių mokestį; optimizuoti mokesčių už naftos ir dujų išteklius paskirstymą moksliniams žemės gelmių išteklių tyrimams, taip pat savivaldybėms ir žemės savininkams, kuriose ištekliai išgaunami; apsvarstyti optimalius mokesčių už naftos ir dujų išteklius dydžius.

Antradienį prieš Seimo plenarinį posėdį „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai ketina susitikti su „Chevron Exploration & Production Lietuva“ atstovais.

Susitikime, kuriame taip pat dalyvaus keli mokslininkai, planuojama aptarti skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje galimybes ir potencialią įtaką gamtai. Posėdžio metu bus kalbama apie „Chevron“ kompanijos planus Lietuvoje, mokslininkai bei bendrovės „LL investicijos“ atstovai trumpai pristatys technologinę skalūninių dujų žvalgybos ir gavybos eigą. Susitikime specifinių sričių mokslininkai trumpai aptars labiausiai visuomenę šiuo metu dominančius faktus bei atsakys į frakcijos narių klausimus, susijusius su žmonių, vandens bei žemės apsauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.