Už kurhauzo medinę dalį Jackų šeimai siūloma 35 tūkst. litų kompensacija

Už ketinamą nacionalizuoti sudegusio Palangos kurhauzo medinę dalį valstybė Jackų šeimynai siūlo 35 tūkst. litų kompensaciją. Tokia suma įvertinti išlikę istorinio pastato medinės dalies pamatai.

Jackų šeimos nariams priklausančios Palangos kurhauzo medinės dalies išlikę pamatai įvertinti 35 tūkst. litų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Jackų šeimos nariams priklausančios Palangos kurhauzo medinės dalies išlikę pamatai įvertinti 35 tūkst. litų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas")

2013-03-25 08:38, atnaujinta 2018-03-09 09:35

Dėl netinkamai laikomos kultūros vertybės dalies paėmimo valstybės nuosavybėn į Palangos teismą kreipėsi Kultūros paveldo departamentas (KPD).

Anot ieškovų, kurhauzo bendraturčiai Palangos gyventojai Gediminas Jacka, jo žmona Virginija Jackienė bei trys jų dukterys jiems priskirtos pastato dalies neprižiūrėjo, nevykdė įstatymais nustatytų pareigų, todėl kultūros vertybės dalis visiškai sunyko.

Žalą atlygins padegėjai

Už norimą paimti pastato dalį Jackų šeimos atstovams paveldosaugininkai prašo priteisti 35 tūkst. 10 litų.

Tiek skaičiuojant pagal valstybės rekomenduojamus įkainius 2012 metų spalio kainomis įvertintos išlikusių medinės dalies pamatų statybinės medžiagos.

Kultūros paveldo departamento nuomone, paimamos kurhauzo dalies atlyginimo klausimas iš dalies jau yra išspręstas.

Pernai lapkritį Klaipėdos apylinkės teismas iš kurhauzo padegėjų Rolando Gavėno ir Mariaus Joniškio už sunaikintą turtą Jackoms yra priteisęs beveik 743 tūkst. litų.

Todėl, KPD manymu, paimamos pastato dalies vertės atlyginimas pakartotinai nebeturėtų būti sprendžiamas.

Tiesa, šis teismo sprendimas dar nėra įsiteisėjęs, nes padegėjai apeliacine tvarka apskundė priteistos žalos dydį.

Neprirašė vieno nulio?

G. Jacka paveldosaugininkų pasiūlytos kompensacijos dydį pavadino juokingu.

„Gal savo ieškinyje KPD padarė klaidą ir neprirašė vieno nulio?” – šaipėsi paveldosaugininkų ieškinio kopiją gavęs palangiškis.

Jis sakė, kad siūlomo atlyginimo negali vertinti, nes nėra gavęs medžiagų skaičiavimo sąmatos ir nežino, kaip buvo apskaičiuota pamatų vertė.

Be to, G. Jacka nesutinka, kad jam ir jo šeimos nariams priklausanti pastato dalis buvo neprižiūrima: „Kaip galima kalbėti apie kažkokių pareigų nevykdymą, kai pasiūlius nugriauti žmonių gyvybei pavojų keliančio pastato dalies likučius mes 2010 metų pabaigoje savo lėšomis šį reikalavimą įvykdėme.”

Palangiškis tvirtino ne kartą prašęs išduoti projektavimo sąlygas pamatų perdangų tvirtinimo darbams, bet KPD jo prašymo netenkino.

Praėjusių metų pabaigoje Jackų šeima prašė išduoti projektavimo sąlygas medinės pastato dalies statybai, bet paveldosaugininkai tai daryti atsisakė teigdami, kad jau yra pradėta pastato dalies atėmimo procedūra.

Šį KPD atsakymą Jackos apskundė teismui ir tikisi, kad vis dėlto jiems bus leista projektuoti pastato rekonstrukciją.

Nenori, kad būtų vilkinama

KPD direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis teigė nematantis reikalo Jackoms suteikti progą dar labiau vilkinti atstatymo pradžią.

Išanalizavę situaciją departamento teisininkai padarė išvadą, kad projektavimo sąlygų išdavimas nieko nepakeis, nes Jackos iki šiol ne tik nepradėjo darbų, bet ir teismuose trukdo savivaldybei atstatyti kurhauzo mūrinę dalį.

Anot A. Degučio, departamentas daug kartų reikalavo, kad Jackos pradėtų projektuoti savo pastato dalį, o jų dirbtinai kelti argumentai tai daryti netrukdė.

Turėdami karčią bendravimo su Jackomis patirtį paveldosaugininkai mano, jog išduotos projektavimo sąlygos taps dar vienu iki šiol nepanaudotu argumentu vilkinti.

„Pareikšti norą projektuoti atstatymo darbus Jackos galėjo dar tada, kai tokį projektą savo daliai užsakė savivaldybė. Bet tai buvo vilkinama iki pat praėjusių metų pabaigos, kai KPD viešai pareiškė ketinimus iš Jackų atimti pastato dalį.

Kas gali garantuoti, kad išdavę projektavimo sąlygas vėl neišgirsime, jog G. Jacka neranda tinkamo architekto ar netenkina pats projektas?

Šitaip projekto lauksime vėl 10 metų, o savininkai formaliai bus pradėję restauravimo darbus”, – aiškino A. Degutis.

Sutikimo nebereikės

Tuo metu savivaldybė žengė dar vieną žingsnį jai priklausančios mūrinės dalies atstatymo pabaigos link.

Kaip kurhauzo bendraturčiai Jackos atsisakė leisti restauruotoje kurhauzo dalyje pradėti kapitalinio remonto darbus.

Palangos apylinkės teismas, išnagrinėjęs savivaldybės skundą, praėjusią savaitę pripažino savivaldybės teisę be bendraturčių sutikimo atlikti mūrinės pastato dalies kapitalinio remonto darbus. Jiems Kultūros ministerija jau skyrė 273 tūkst. litų.

Teismas suteikė teisę šį sprendimą vykdyti skubiai.

Tai leis valstybės įmonei „Lietuvos paminklai” statybos darbų pirkimą organizuoti nedelsiant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.