Ministras prakalbo apie katastrofiškai mažėjantį policininkų skaičių

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas sako, kad pagrindinė policijos veiklos problemų priežastis yra vis mažėjantis finansavimas ir policininkų skaičius.

D. Barakauskas ir S. Skvernelis į Seimo posėdį buvo iškviesti dėl pastaruoju metu šalyje įvykusių kelių rezonansinių nusikaltimų.<br>M. Kulbis
D. Barakauskas ir S. Skvernelis į Seimo posėdį buvo iškviesti dėl pastaruoju metu šalyje įvykusių kelių rezonansinių nusikaltimų.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-03-26 19:46, atnaujinta 2018-03-09 06:56

Pasak D. Barakausko, per pastaruosius ketverius metus policijos veiklos finansavimas sumažėjo ketvirtadaliu – daugiau kaip 200 mln. litų. Tuo tarpu policijos turtui įsigyti ir atnaujinti valdžia lėšų palyginti su 2008 m. šiemet skyrė net 80 proc. mažiau.

Policijos pareigūnų skaičiaus mažėjimą vidaus reikalų ministras vadina katastrofišku. Prieš penkerius metus šalyje dirbo 12731 policijos pareigūnas. Tuo tarpu šių metų pradžioje jų buvo ketvirtadaliu mažiau – 9523. Labiausiai policijai trūksta paprastų pareigūnų - patrulių ir tyrėjų. Dėl to esą kai kuriuose rajonuose sunku sukomplektuoti reikiamą kiekį patrulių ekipažų. 

Nepaisant blogėjančios finansinės situacijos, pasak D. Barakausko, nusikaltimų išaiškinimo procentas pastaruoju metu yra pats geriausias šalies istorijoje. Šis rodiklis padidėjo nuo 42 iki 52 procentų.

„Visomis pastangomis stengiamės dirbti, kad situacija pagerėtų. Daroma nepaprastai daug žingsnių, kad būtų rezultatas, kuris susijęs su žmogaus gyvybe ir saugumu“, - Seimo posėdžių salėje kalbėjo vidaus reikalų ministras.

Jis bandė paneigti gandus, kad partija „Tvarka ir teisingumas“, kuri yra delegavusi vidaus reikalų ministrą, bando pašalinti Policijos departamento vadovą Saulių Skvernelį.

„Mes dirbame kartu. Jokių pretenzijų pareigūnams šioje srityje aš neturiu“, - kalbėjo ministras.

Opozicijos atstovams dar kartą viešai suabejojus, ar „Tvarka ir teisingumas“ palaiko policijos vadovą, nes iš šios partijos veiksmų susidaro priešingas įspūdis, ministras teigė apie tai nieko nežinantis. „Tokios informacijos neturiu“, - sakė D. Barakauskas. 

Paklaustas, ar savo poste jaučiasi tvirtai, S. Skvernelis žurnalistams teigė jaučiantis daugelio pareigūnų paramą, tačiau pripažino, kad dalis policininkų nenori, jog sistema keistųsi. Jis sako, kad Policijos departamento vadovus galima keisti vieną po kito, tačiau neskiriant daugiau lėšų vadovų kaita didelio efekto neduos. 

Policijos generalinis komisaras S. Skvernelis taip pat teigė, kad dėl prasto finansavimo pareigūnų nuotaikos yra prastos, o darbo sąlygos yra blogos. Policijai trūksta pinigų normaliai veiklai ir visuomenės saugumui užtikrinti. 

„Neturim saldainio ir meduolio, ką duoti žmonėms“, - pagrindinę pareigūnų motyvacijos skatinimo problemą įvardijo policijos vadovas. 

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio atstovai šiandien Seime viešai suabejojo ministro D.Barakausko kompetencija, galimybe spręsti policijos problemas ir toliau vadovauti ministerijai. Ministras liberalams atrodo per silpnas, vengiantis prisiimti asmeninę atsakomybę.   D. Barakauskas ir generalinis komisaras į Seimo posėdį buvo iškviesti dėl pastaruoju metu šalyje įvykusių kelių rezonansinių nusikaltimų. Spėjama, kad dėl pareigūnų abejingumo neseniai buvo nužudytos dvi moterys Kudirkos Naumiestyje ir keturių nepilnamečių motina Klaipėdos rajone.

Policija jau pripažino, kad Klaipėdos rajone pareigūnai dirbo aplaidžiai ir laiku nesureagavo į nepilnamečių mamos pagalbos šauksmą. Moterį nužudė nuolat smurtaujantis jos vyras. Dėl to šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas. 

Praėjusią savaitę į Seimą partijos „Tvarka ir teisingumas“ iniciatyva buvo kviečiamas tik S. Skvernelis. Tačiau jam žodis nebuvo suteiktas daugeliui Seimo narių nutarus, kad už policijos veiksmus turi atsakyti ne Policijos departamento vadas, o Seimo skiriamas vidaus reikalų ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.