Viešbutyje apsistojęs kunigas tikinčiuosius priima J. Valančiūno kambaryje

Elektra už skolas išjungiama ne tik asocialiems asmenims, bet ir dvasininkams. Tai savo kailiu patyręs Panevėžio rajono kunigas nepražuvo – įsikūrė viešbutyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas")

Mar 26, 2013, 12:13 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:49 AM

Buvęs Naujamiesčio (Panevėžio r.) parapijos klebonas, o dabar Berčiūnų rektorato rektorius 54 metų Algirdas Dauknys savo parapijiečius priima viešbučio kambaryje, kur šiuo metu ir gyvena.

Šį dvasininką priglaudė kaimo turizmo sodybos „Smiltynės sodyba” savininkai Mindaugas ir Jurgita Būtėnai.

14 metų Naujamiesčio parapijoje klebono pareigas ėjęs A. Dauknys su keliais ryšulėliais ir mediniu Nukryžiuotuoju išsikraustė iš Naujamiesčio parapijos namų.

Dvasininkas stebėjosi

Dabar dvasininkas gyvena tame pačiame viešbučio kambaryje, kuriame per Europos vyrų krepšinio čempionatą buvo apsistojęs Lietuvos rinktinės puolėjas Jonas Valančiūnas.

Naujamiesčio parapijos namų antrajame aukšte, kur gyveno A. Dauknys, už skolas buvo išjungta elektra.

„Kai mano būste išjungė elektrą, supratau, kad laikas išeiti. Ir taip per ilgai užsibuvau. Aš tikrai per kelis vasaros mėnesius nesunaudojau elektros už 2000 litų.

Nežinau, iš kur atsirado tokios skolos – juk nebuvau ten įkūręs žvakių fabrikėlio. Bet padedant geradariams dalį skolos sumokėjau”, – kalbėjo A. Dauknys.

Jis patikino, kad galioja nerašyta taisyklė: atsiradus naujam parapijos klebonui senasis privalo išsikraustyti. Tai jis ir padaręs.

Jau kelerius metus su sunkia liga kovojantis dvasininkas patikino, kad jo sveikata jau nebeleido dirbti ankstesniu krūviu. Jis nebegalintis patenkinti parapijiečių lūkesčių.

Sutiko priglausti iki vasaros

Kartą prekybos centre A. Dauknys sutiko „Smiltynės sodybos” savininką M. Būtėną. Kunigas paklausė, ar verslininkas negalėtų jo kuriam laikui priglausti savo viešbutyje. Šis sutiko.

„Smiltynės sodyba” įsikūrusi šalia Berčiūnų gyvenvietės, netoliese kunigo aptarnaujamos bažnyčios. Dvasininkas sakė norėjęs būti arčiau savo parapijiečių.

A. Dauknys patikino, kad Panevėžio vyskupijos vadovai jo nepaliko be namų.

Dvasininkui buvo pasiūlyta apsistoti maždaug 10 kilometrų atstumu nuo Berčiūnų nutolusiame Panevėžyje. Vyskupas jį paragino pasirinkti vieną iš kelių siūlomų butų.

Tačiau A. Dauknys priėmė verslininko M. Būtėno ištiestą pagalbos ranką. Už simbolinį maždaug 10 litų per dieną mokestį dvasininkas turi šiltą kambarį, būna apskalbtas, dažnai ir pamaitintas.

„Nesu labai geras parapijietis. Ne kiekvieną sekmadienį ateinu į bažnyčią. Man pasirodė, kad susirgęs A. Dauknys vyresnybei tapo tarsi nebereikalingas.

Kai jis manęs paprašė priglausti kelioms dienoms, pasiteiravau: o kas bus po kelių dienų? Planuojame tavo gyvenimą „Smiltynės sodyboje” iki vasaros”, – nedaugžodžiavo verslininkas.

Skolas dengė ir vyskupas

Panevėžio vyskupijos kancleris ir ekonomas kunigas Romualdas Zdanys patikino: Bažnyčia nuo A. Dauknio nenusisuko. Jis ir toliau galėjo gyventi ten, kur gyvenęs. Tačiau ne į skolą.

„Kodėl jis pasirinko gyvenimą viešbutyje, nežinau. Gal jam taip patogiau. Čia ir mums buvo staigmena. A.Dauknys ne kartą rinkosi nestandartinius sprendimus.

Jis buvo avantiūriškesnis, novatoriškesnis nei kiti. Ir dėl ligos netekęs jėgų jis vis dar nori padaryti daugybę darbų.

Žemai lenkiuosi vyskupui Jonui Kauneckui, kuris leidžia šiam kunigui tokiu būdu atrasti save esant naujai situacijai”, – kalbėjo R. Zdanys.

Kancleris patvirtino, jog A. Dauknys Naujamiesčio parapijoje paliko ir daugiau skolų.

Kelios dešimtys tūkstančių litų taip pat nebuvo sumokėta kai kuriems specialistams, atstačiusiems gaisro nuniokotą Naujamiesčio bažnyčią.

R. Zdanio teigimu, dabar jau visos skolos sumokėtos – dalį jų padengė pats vyskupas J. Kauneckas.

Užgriuvo viena nelaimė po kitos

* Gaisras Naujamiesčio Šv. apaštalo Mato bažnyčioje kilo 2007 metų rugpjūtį.

* Iš pradžių manyta, kad liepsna įsiplieskė nuo kibirkšties, kai buvo remontuojami senieji bokštai. Tačiau paaiškėjo, kad gaisras kilo dėl nesutvarkytos instaliacijos.

* Per kelerius metus užsienio ir Lietuvos gyventojai bažnyčiai atstatyti paaukojo penkis milijonus litų.

* Ugnies nuniokotos bažnyčios klebono A. Dauknio pečius užgriuvę rūpesčiai nepraėjo be pasekmių. Dvasininkas susirgo ir turėjo kovoti su keliomis labai sunkiomis ligomis.

* Šiuo metu A. Dauknys sako bebaigiąs nugalėti užklupusias negandas, bet nebeturįs jėgų tiek daug dirbti ir privaląs toliau pasirūpinti savo sveikata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.