„Lietuvos ryto“ spaustuvėje vaikai matavosi spaustuvininkų drabužius

Plastmasiniai čiuptuvėliai pagauna vieną laikraštį ir traukia jį į viršų. Vieną po kito, tūkstančius egzempliorių. Nesustodamos čiuptuvėlių poros kyla nuo spausdinimo mašinos ir greitai slenka palei lubas nešdamos naujienas į kitą didžiulę salę.

16 paauglių iš SOS vaikų kaimo aplankė „Lietuvos ryto“ spaustuvę.<br>D. Umbrasas
16 paauglių iš SOS vaikų kaimo aplankė „Lietuvos ryto“ spaustuvę.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 27, 2013, 5:27 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:39 AM

„Vienas metras tokio įrenginio kainuoja apie tūkstantį eurų (3,5 tūkst. litų. – Red.). Tai kone brangiausias mūsų įtaisas“, - žvelgdamas į palubę aiškino „Lietuvos ryto“ spaustuvės gamybos direktorius Žygintas Budrys. Jis 16 vaikų iš Vilniaus SOS kaimo rodė, kaip spausdinami laikraščiai.

Iš spaustuvės mašinų lindo ką tik atspaustas baltarusiškas laikraštis. Vaikai iš pradžių matė plokštes su laikraščio reklamomis, paskui – ir popierinį variantą.

„Man čia labai patinka“, - pliaukšėdama fotoaparatu sušnibžda 15-metė Donata. Mergina neseniai atrado savo talentą – fotografuoti. Vasarą įamžins draugės vestuves.

„O aš norėčiau būti archeologas. Norėčiau net doktorantūrą baigti. Anksčiau su draugais svajojome atrasti Atlantidą (graikų filosofo Platono paminėta sala, kuri, anot legendos, buvo dievų paskandinta. - Red.)“, - būsimo mokslininko tonu pasakojo 15-metis Gytis.

Tai vaikai, kurių tėvai mirę arba nenorėjo, ar negalėjo jų auginti. Jie bręsta ir apie profesiją svajoja SOS vaikų kaime. „Šitiems vaikams labai reikia ugdyti savivertę, pamatyti, kad jie yra pajėgūs įgyti profesiją ir rasti mėgstamą ir įveikiamą darbą. Tokios ekskursijos – tai jų profesinis orientavimas“, - sukantis spaustuvės mašinoms kalbėjo SOS vaikų kaimo direktoriaus pavaduotojas Gedas Batulevičius.

14-16 metų paaugliai klusniai sekė paskui ekskursijos vadovą. Jiems savaitė prieš Velykas – pavasario atostogos. Susidomėję jie klausė apie popieriaus rulonus, dažus ir pikselius, kuriuos su padidinamu stiklu galėjo pamatyti, patyrinėję laikraštį.

„Šiandien buvome ir Vilniaus oro uoste. Vaikai liko sužavėti! Jie ten lankėsi pirmą kartą“, - kalbėjo konsultantas Ove Hanelas. Jis Danų prekybos rūmuose atsakingas už labdaringus projektus. Vyras kartu su SOS vaikų kaimo darbuotojais keliavo su paaugliais po įmones.

G. Batulevičius labai džiaugėsi, kad Danų prekybos rūmai padeda SOS vaikų kaimui susitarti su kompanijomis, kad jos atsivertų vaikams, parodytų savo darbą. „Danų prekybos rūmai yra kaip mūsų ambasadoriai. Kai jie kreipiasi į įmones, jos lengviau atveria savo duris“, - dėkingumo neslėpė SOS vaikų kaimo direktoriaus pavaduotojas.

„O kada spausdinate „Lietuvos rytą“?“ - pašnekesį pertraukė vieno iš paauglių klausimas. Pamatę tūkstančius baltarusiško laikraščio egzempliorių, keliaujančių iš spausdinimo mašinos, ji ėmė domėtis, koks didžiausio šalies dienraščio tiražas ir kada jis išvysta dienos šviesą.

„Iš redakcijos parengtą laikraščio maketą gauname apie 22 val. Spausdinti pradedame 23 valandą. Spaustuvėje darbas nesustoja net ir naktį“, - energingai aiškino Ž. Budrys.

Jam labai patiko būrys smalsuolių. „Tokios ekskursijos – dažnos. Ypač, kai artėja vasaros atostogos, gegužę ar birželio pradžioje. Vienais metais turėjau po ekskursiją ar net dvi per savaitę. Vaikams patinka. Daug kas neįsivaizduoja, kaip laikraštis spausdinamas. Apie tai, kad norėtų dirbti spaustuvėje, dar niekas nekalbėjo. Tik paklausinėja apie atlyginimus ir ką reikia baigti, kad dirbtų spaustuvėje. Penktokai ar aštuntokai dar per jauni žinoti, ką nori veikti“, - sakė „Lietuvos ryto“ spaustuvės gamybos direktorius.

Pernai SOS vaikų kaimo vaikai važiavo į „Radisson Blu Astorija“ viešbutį. Taip pat yra buvę troleibusų parke, medžio apdirbimo įmonėje, autoservise, prekybos centre, maisto gamybos ceche.

Audrius Natkevičius, SOS vaikų kaimų draugijos direktorius:

„Vaikams, augantiems SOS vaikų kaime, labai svarbu, kad jie kuo anksčiau susipažintų su įvairiomis profesijomis bei pasirinktų sritį, kuri juos domintų. Jau keletą metų bendraujame su Danų prekybos rūmais, kurių iniciatyva mūsų vaikai aplankė daug įmonių. Jų darbuotojai supažindino vaikus su skirtingomis profesijomis.

Jiems buvo parodyta, kokius darbus atlieka darbuotojai ir kaip atrodo jų darbo vieta, kokių įgūdžių ir gebėjimų, kokį išsilavinimą turi turėti žmogus, pretenduojantis į vienokias ar kitokias pareigas.

Mes džiaugiamės nuoširdžiu bendradarbiavimu su Danų prekybos rūmais ir tuo, kad mūsų globojami vaikai gali aplankyti dar daugiau įmonių ir susipažinti su įvairiomis profesijomis, kurios padės vaikams pasirinkti tinkamą kelią ateityje.

SOS vaikų kaimai – tai nepriklausoma nevyriausybinė vaikų gerovės organizacija, suteikianti jaukius namus našlaičiams bei tėvų paliktiems vaikams, padeda socialinės rizikos šeimoms. Šiuo metu globojame ir ugdome daugiau kaip 100 vaikų ir jaunuolių SOS vaikų kaime, padedame 200 vaikų iš socialinės rizikos šeimų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.