D. Pavalkis: „Ministerija turi planą B dėl pakeisto lietuvių kalbos egzamino“

Švietimo ir mokslo ministras Dainius

D. Pavalkio įsakymas, kuriuo pakeista lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programa, gali prieštarauti Švietimo įstatymui ir Konstitucijai.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
D. Pavalkio įsakymas, kuriuo pakeista lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programa, gali prieštarauti Švietimo įstatymui ir Konstitucijai.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 27, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:12 AM

„Taip, mes turim planą B ir tam esam pilnai pasiruošę“, - trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje sakė ministras, klausiamas, ar pasirengta tokiam scenarijui.

Vėliau žurnalistams ministras sakė esąs suinteresuotas, kad teismas nepriimtų sprendimo prieš pat egzaminus, tačiau teigė, kad parengtos užduotys abiem variantams.

„Mano kaip ministro noras būtų, kad jie arba greitai priimtų sprendimą, arba priimtų lėtai, nes mes išeinam į egzaminų pasiruošimo tiesiąją. Egzaminų centras pasiruošęs ir vienam, ir kitam variantui, yra paruošti ir vieni, ir kiti užduočių variantai“, - po posėdžio sakė D. Pavalkis.

Ar ministerija pasiruošusi, jeigu prieš pat egzaminus bus panaikintas ministro įsakymas dėl pakeisto lietuvių kalbos brandos egzamino, D. Pavalkio komiteto posėdyje klausė buvęs ŠMM vadovas liberalas Gintaras Steponavičius.

Atsakydamas jam dabartinis ministras taip pat kritikavo buvusią ministrą, teigdamas, jog įstatyme nustačius pereinamąjį laikotarpį dėl egzamino suvienodinimo lietuvių ir tautinių mažumų mokykloms, „jis buvusiais įsakymais neprivestas iki įgyvendinimo“.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas opozicijos politikų prašymu aiškinasi, ar teisėtas švietimo ir mokslo ministro įsakymas dėl lietuvių kalbos egzamino palengvinimo tautinių mažumų moksleiviams. Teismas ėmėsi skundo dėl ministro įsakymo, tačiau jo galiojimo nesustabdė.

Konservatorių ir liberalų atstovai teismui teigia, kad švietimo ir mokslo ministro D. Pavalkio įsakymas, kuriuo pakeista lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programa, gali prieštarauti Švietimo įstatymui ir Konstitucijai.

Opozicija teigia, kad ministro įsakymu numatant išimtis atsisakoma bendro lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, o tai neatitinka Švietimo įstatymo nuostatos, kad „mokymosi pasiekimų patikrinimai organizuojami vienodi visų mokomųjų kalbų mokyklų mokiniams“. Ši nuostata turėjo įsigalioti šiemet.

Reikalaujant valdančiosios koalicijos partnerei Lietuvos lenkų rinkimų akcijai, egzamino užduotis tautinių mažumų mokyklų moksleiviams palengvinta - tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje bus ne mažiau kaip 400 žodžių, mokykliniame – ne mažiau kaip 250 žodžių. Lietuviškų mokyklų moksleiviams nustatytas minimalus žodžių skaičius 100 didesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.