Kalinių išnaudojimo byloje prokurorai apklausė finansų viceministrą A. Vitkauską

Kalinių išnaudojimas Pravieniškų pataisos namuose byla klampina ir finansų viceministrą Aloyzą Vitkauską. Kauno apygardos prokuratūroje jis buvo apklaustas specialiuoju liudytoju. Tai reiškia, kad A. Vitkauskui ateityje gali būti pareikšti įtarimai.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 27, 2013, 12:33 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:12 AM

„Šis asmuo buvo apklaustas specialiuoju liudytoju. Kol kas labai anksti kalbėti apie įtarimus, privalu viską labai kruopščiai išsiaiškinti“, - lrytas.lt žurnalistui sakė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis.

Specialiojo liudytojo statusas reiškia, kad asmuo gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką.

Ikiteisminis tyrimas Kauno apygardos prokuratūroje atliekamas dėl galimo galimo piktnaudžiavimo tarnyba, dokumentų klastojimo ir svetimo turto pasisavinimo kalinių darbą organizuojančioje Pravieniškių valstybės įmonėje.

„Lietuvos rytas“ yra rašęs, kad A.Vitkausko motinos namo stogą Kaišiadorių rajone, kaip įtariama, galėjo neteisėtai keisti Pravieniškių pataisos namų kaliniai.

Teisėsauga suėmė Pravieniškių valstybės įmonė prie pataisos namų direktorių Vytautą Pitkauską ir pavaduotoją Joną Raudeliūną, jie įtariami turto iššvaistymu ir piktnaudžiavimu.

Nemalonumų dėl šios istorijos gali patirti ne tik nuo 2009-ųjų liepos finansų viceministro pareigas einantis A. Vitkauskas, bet ir Viešojo saugumo tarnybos vadas, generolas Sergejus Maladalovas. Jis taip pat prokuratūroje buvo apklaustas liudytoju, teisėsaugininkai aiškinosi kokiomis aplinkybėmis jo namuose atsirado nauji laiptai bei krosnelė. Įtariama, kad šiuos daiktus generolu galėjo pagaminti išnaudoti kaliniai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir prokurorų dėmesį patraukusi Pravieniškių valstybės įmonė – itin specifinės paskirties. Ji įkurta siekiant kontroliuoti pataisos namuose esančiuose gamybos sektoriuose dirbančių kalinių veiklą. Per šią įmonę verslininkai gali užsakyti įvairius darbus. Dažniausiai kaliniai gamina baldus, siuva, apdirba metalą.

STT išsiaiškino, kad Pravieniškėse klestėjo ydinga sistema – šios įmonės vadovai išnaudojo kalinius. Nuteistieji pusvelčiui būdavo verčiami dirbti statybose, o už jų atliktą darbą gauti pinigai nepatekdavo į valstybės įmonės kasą, nusėsdavo viršininkų kišenėse.

Naudotasi tuo, kad pataisos namų vidaus taisyklės kai kuriems dirbantiems kaliniams leisdavo dirbti už kalėjimo tvoros. Tiesa, juos turėdavo lydėti atsakingas pareigūnas, o darbo santykiai būdavo įforminti sutartyse.

Kalinių išnaudojimą nuslepiant už jų darbą gautas pajamas teisėsaugininkai traktuoja kaip piktnaudžiavimą tarnyba iššvaistant įmonės turtą.

Prokurorai kol kas neatskleidžia, kiek kalinių galėjo būti išnaudojama. Motyvuojant tuo, kad nenorima pakenkti parodymus apie nelegalų darbą davusiems kaliniams, neatskleidžiama net, kuriame šalies regione vykstančiose statybose žmonės buvo verčiami dirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.