Komisija aiškinasi, kodėl prokurorai neduoda Garliavos įvykių vaizdo įrašo

Trečiadienį Seime vėl susirinko laikinoji komisija, kuri turi nuspręsti, ar siūlyti Seimui naikinti teisėjos Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę. Į posėdį atvyko generalinis prokuroras Darius Valys. Taip pat - būrys N. Venckienės garbintojų su Nijole Sadūnaite priešakyje.

D. Valys teigia, kad pareigūnai turi vadovautis įstatymu, o ne vykdyti Seimo narių pageidavimus.<br>T. Bauras
D. Valys teigia, kad pareigūnai turi vadovautis įstatymu, o ne vykdyti Seimo narių pageidavimus.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 27, 2013, 4:42 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:44 AM

Po vykusio komisijos posėdžio komisijos pirmininkas Vytautas Saulis sakė, kad sprendimas dėl neliečiamybės bus skelbiamas ketvirtadienį.

Praėjusią savaitę buvo apklausta pati N. Venckienė. Komisija nusprendė dar kartą kreiptis į prokuratūrą ir paprašė pareigūnų pateikti vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas mažametės atidavimas motinai Laimutei Stankūnaitei 2012 m. gegužės 17 dieną.

Trečiadienį į komisiją vėl kvietė prokurorus ir norėjo išgirsti, kodėl net uždarame posėdyje Seimo nariai negali pamatyti praėjusiais metais Garliavoje vykusios dramos vaizdo įrašo.

Komisijos narys, N. Venckienės šalininkas Petras Gražulis net pasiūlė paleisti komisiją, jei prokuratūra nepateiks vaizdo įrašo.

Į komisiją atvykusi Šiaulių apygardos prokurorė Nina Raugienė patvirtino, kad komisijai vaizdo įrašas nebus pateiktas.

Prokuroro sprendimas grindžiamas Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis ir teismų suformuota praktika, kad draudimas skelbti ikiteisminio tyrimo duomenis apie nepilnamečius nukentėjusiuosius yra absoliutus – taip aiškina Generalinė prokuratūra.

Komisijos narys Antanas Matulas stebėjosi prokurorų užsispyrimu nerodyti įvykių Garliavoje įrašo, nes išsamus jų aprašas jau pateiktas. "Jeigu viešinti tuos įvykius reiškia atskleisti ikiteisminio tyrimo medžiagą, tai jūs jau atskleidėte mums, pateikdami aprašą. Ginčijamasi tik dėl formos", - pastebėjo Seimo narys.

Nors vaizdo medžiaga nebus pateikta, komisija nubalsavo, kad posėdis toliau būtų uždaras.

Palikdami posėdžių salę N. Venckienės gerbėjai apšaukė generalinį prokurorą D. Valį, vadindami jį valstybės priešu.

Priimti sprendimą, ar siūlyti Seimui atimti N. Venckienės teisinę neliečiamybę, komisija turi iki balandžio 2 dienos.

Sausį kreipdamasis į Seimą dėl buvusios teisėjos, „Drąsos kelio“ partijos atstovės neliečiamybės panaikinimo generalinis prokuroras Darius Valys iš viso nurodė šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos norima N. Venckienei pateikti įtarimus.

Pasak D. Valio, įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 m. gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai L. Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą, spyrė jai į koją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.