Pasveikusį V. Uspaskichą ėmė kamuoti dvejonės dėl partijų jungtuvių

Darbo partijos apetitas išaugo. Tos politinės jėgos vadovai pradėjo abejoti, ar jungtuvės su „Tvarka ir teisingumu“ bus sėkmingos. Pagrindinė kliūtis – abi partijos nori, kad naujam politiniam dariniui vadovautų jų lyderis.

Buvo sutarta, kad naujajai partijai vadovaus R. Paksas. Tačiau dabar Darbo partija nori šiame poste matyti savo lyderį V. Uspaskichą.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Buvo sutarta, kad naujajai partijai vadovaus R. Paksas. Tačiau dabar Darbo partija nori šiame poste matyti savo lyderį V. Uspaskichą.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Dovydas Pancerovas

Mar 27, 2013, 4:35 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:44 AM

Prieš keletą mėnesių prikalbinę partiją „Tvarka ir teisingumas“ jungtis, Darbo partijos politikai pažadėjo, kad naujajam dariniui vadovaus Rolandas Paksas. Tačiau vėliau pozicija pasikeitė. Darbo partijos vadovai taip pat sieks, kad naująjį politinį darinį vestų jų atstovas.

Neoficialiuose pokalbiuose su kolegomis, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas vis dažniau užsimena, kad derybos su „Tvarka ir teisingumu“ gali žlugti. Aiškėja, kad partijoms vis dėlto nepavyks susitarti dėl pirmininko kandidatūros.

Darbo partijos tarybos pozicija yra vienareikšmiška – naujosios partijos lyderiu turi tapti jų atstovas. Jie nelinkę apie tai diskutuoti. 

Geriausiu kandidatu į tą postą „darbiečiai“ laiko savo pirmininką V. Uspaskichą.

Pats politikas portalui lrytas.lt teigė, kad derybininkai turėtų vykdyti Darbo partijos tarybos valią. Kitaip tariant, siekti, kad naujajai partijai vadovautų „darbietis“.

Jei susitarti nepavyks, tuomet bus galvojama kaip elgtis toliau.

Ar Darbo partija sutiks jungtis, jei naujajam politiniam dariniui vadovautų, tarkime, „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis R. Paksas?

„Į šitą klausimą aš negaliu vienas atsakyti, nes mūsų partijoje yra septyniolika tūkstančių narių ir kiekvienas jų turi savo balsą. Žmonės balsuos, ar pritarti jungimuisi, kas turi būti jos vadovas. Aš pats asmeniškai galiu būti lankstus, todėl derybinės grupės gali atsižvelgti į tai atsižvelgti“, - sakė V. Uspaskichas.

Teigė, kad problemų nėra

Vienas iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderių Kęstas Komskis teigia, kad derybos vyksta taip, kaip ir buvo suplanuota. Politikas tikino, kad apie naujosios partijos lyderį diskusijų kol kas nebuvo. Rajoniniuose skyriuose įtampos taip pat nėra.

„Kai jungiasi dvi didelės partijos, tai diskusijos yra neišvengiamos. Yra visokių klausimų, kuriuos reikia išspręsti. Bet nevadinčiau to nesutarimais. Tam ir yra paskirti derybininkai“, - portalui lrytas.lt sakė Seimo narys. Jis vadovauja derybininkų grupei, kurią sudaro keturi politikai.

Panašiai kalbėjo ir Darbo partijos vedlys V. Uspaskichas. Jis ragino netikėti Seime skleidžiamais gandais.

„Mano uždavinys, kaip partijos vado, kad apsijungusi politinė jėga būtų stipresnė, o ne silpnesnė. Visi skyriai turi surasti savyje išminties, visas galimybes sinchronizuoti savo veiksmus, harmonizuoti juos ir apsijungti. Jei tokio apsijungimo nebus, reiškia dar tas procesas ankstyvas“, - kalbėjo Darbo partijos lyderis.

Rajonų lyderiai nenori jungtuvių?

Portalo lrytas.lt šaltiniai Darbo partijos vadovybėje teigė, kad įtampa kyla ir dėl įtakos rajonuose. Vietiniai partijų lyderiai nepritaria jungimuisi ir nenori užleisti savo pozicijų.

„Tvarka ir teisingumas“ šiuo metu turi 80 skyrių Lietuvos rajonuose, o Darbo partija – 60. Iš viso 140 skyrių rajonuose. Pagal sumanymą, pusei jų vadovaus Darbo partijos politikai, o kitiems - „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai. Preliminariai sutarta, kad Vilnius atiteks „darbiečiams“, o jų partneriams – kitų trijų didžiųjų miestų skyriai.

Deryboms vadovaujantis K. Komskis sakė, kad didelių ginčų dėl rajoninių skyrių nekilo. Nesutarimų yra tik 14 iš 140 skyrių. „Tai labai mažas procentas. Be to, mes dar nevažiavome į rajonus, nekalbėjome su žmonėmis. Manau, kad tos problemos yra nedidelės ir bus išspręstos“, - kalbėjo Seimo narys K. Komskis.

Susijungimas numatytas vasarą

Abiejų partijų atstovai susitinka kiekvieno trečiadienio pavakarę. Toks susitikimas įvyks ir šiandien. Šį kartą politikai bandys susitarti dėl naujosios partijos struktūros.

„Turėtume patvirtinti partijos struktūrą. Per šią savaitę bus parengti įstatai. Per artimiausias savaites planuojame paruošti partijos programą. Dabar darome tuos darbus. Apie lyderius ar kažkokias asmenybes mes dar net nekalbėjome“, - pasakojo derybininkų vadovas K. Komskis.

Planuojama, kad visi partijų jungimosi darbai bus atlikti iki balandžio 26 dienos. Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ turėtų susijungti birželio 1 dieną.

Vasario pabaigoje tų partijų prezidiumai pritarė jungimuisi.

Naujoji politinė jėga vienys apie 26 tūkst. politikų ir bus didžiausia Lietuvoje.

Seime ji turės apie 39 parlamentarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.