Šeimyna ir globos namai nepasidalija dvynukių

Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose – iki šiol neregėtas atvejis. Šeimyna iš Tauragės norėtų pasiimti globoti čia augančias dešimtmetes dvynukes, tačiau tik viena jų nori apsigyventi pas naujuosius globėjus, o antroji persigalvojo ir atsisako. Daugybę globotinių užauginusi tauragiškių pora įtaria, kad iš pradžių noriai pas juos važiavusią antrąją mergaitę galėjo atkalbėti jos paauglė sesė, gyvenanti tuose pačiuose vaikų globos namuose, bei darbuotojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 28, 2013, 5:43 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:08 AM

Dvynukių sesers nesudomino

Tauragėje gyvenantys 63 metų Jonas ir 62 metų Seliutė Puodžiuviai šeimyną įkūrė 1989 metais. Per tą laiką Puodžiuvių šeimynoje užaugo ir į savarankišką gyvenimą buvo palydėti 15 globotinių, kuriais pora rūpinosi taip pat, kaip ir savo 4 biologiniais vaikais.

Ir šiuo metu erdviame šeimynos name gyvena 7 likimo nuskriausti vaikai. Kadangi dviem globotinėms užaugus atsirado dvi laisvos vietos mergaičių kambaryje, tauragiškiai nusprendė suteikti namų šilumą dar dviem mergaitėms.

Tauragės vaikų globos namų sąraše galimų globoti mergaičių nebuvo, todėl Puodžiuviai globotinių ėmė dairytis kituose šalies globos namuose.

Jau auginantys dvynukes globotines, Puodžiuviai susidomėjo A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose augančiomis 10-metėmis dvynėmis – Dovile ir Gitana. Kartu su jomis čia gyvena ir 15-metė jų sesuo Julija (nepilnamečių vardai pakeisti. – Red.). Skirtingai nei dvynukės, vyresnioji sesuo galimybe apsigyventi Puodžiuvių šeimynoje nesusidomėjo – paaiškino, kad nenori keisti mokyklos, Panevėžyje ji lanko Muzikos mokyklą, turi draugą.

Atskubėjo biologinė motina

Sutuoktiniai Puodžiuviai dvynukes praėjusį gruodį kelis kartus aplankė, vėliau parsivežė Kalėdoms į Tauragę. Mergaitės buvo labai patenkintos, nesitraukė nuo jas globoti norinčios poros. „Tarsi prilipusios buvo, jei prie stalo sėdam, tai viena prie vieno šono, kita – prie kito“, – lrytas.lt pasakojo J. Puodžiuvis.

Kai tauragiškiai pirmąkart atvažiavo mergaičių išsivežti pasisvečiuoti pas save, gana retai dvynukes lankanti biologinė motina atskubėjo į vaikų globos namus.

„Ji ėmė klausinėti, kiek mes turim žemės, kiek laikome gyvulių, tarsi mes jos dukromis kaip pigia darbo jėga norėtume pasinaudoti. Tačiau man paaiškinus, kad žemės ūkiu mes nesiverčiame, leido joms važiuoti pasisvečiuoti“, – susitikimą su moterimi, kuriai neribotam laikui apribota motinos valdžia, prisiminė J. Puodžiuvis.

Vis dėlto vyriškis dėl tokio įtarumo nepyko – žmonės neretai galvoja, kad šeimynos globotinius ima tik iš savanaudiškumo.

Teko grįžti į Panevėžį

Pirmasis Tauragiškių akibrokštas laukė po to, kai pirmą kartą pasisvečiavusias sesutes parvežė atgal į Panevėžį ir išvažiavo atgal į Tauragę.

„Mums bevažiuojant nuo Panevėžio Kėdainių link, jos mums paskambino ir verkdamos ėmė skųstis, kad Julija su savo drauge Viktorija jas muša už tai, kad važiavo pas mus“, – lrytas.lt pasakojo J. Puodžiuvis.

Tauragiškiai apsisuko, nuskubėjo atgal į Panevėžį ir įsitikino, kad iš tiesų tarp seserų vyksta konfliktas. Buvo sekmadienis, todėl globos namuose neradęs direktoriaus, J. Puodžiuvis nesėkmingai jam bandė prisiskambinti. Telefonu suradęs jo pavaduotoją Salomėją Jareckienę, tauragiškis tvirtino ją priprašęs atvykti į darbą tik pagrasinęs, kad kitaip skambins policijai.

Pavaduotoja, jiems dar kalbantis telefonu, išgirdusi mergaičių klyksmą pasakė, kad joms reikia duoti raminamųjų vaistų. „Ne vaistų joms reikia, o konfliktą spręsti“, – buvo įsitikinęs būrį globotinių išauginęs vyras.

Jis stebėjosi, kad Gitana, pavaduotojos apibūdinta kaip linkusi į isteriją, nervinga, naktimis nemieganti, tačiau nieko panašaus jai viešint Tauragėje šeimynos gyventojai nepastebėjo.

Staiga persigalvojo

Pasak Puodžiuvių, po to dvynės jų namuose svečiavosi dar kelis kartus, tauragiškiai beveik kas savaitgalį sukardavo iki Panevėžio daugiau nei 200 kilometrų, kad jas aplankytų.

„Per šv. Valentino dieną nuo mergaičių gavom sveikinimų, jos kalbėjo, kad yra nupiešusios mums atvirukų su širdelėmis ir nori kuo greičiau pas mus apsigyventi. O po dviejų dienų kažkas atsitiko. Jos pasakė, kad nebenori su mumis bendrauti“, – pasakojo S. Puodžiuvienė. Vis dėlto po kiek laiko Gitana persigalvojo ir vėl su tauragiškių pora ėmė bendrauti.

Vėliau ši dešimtmetė Puodžiuviams, kuriuos vadina mama ir tėte, papasakojo, kad ją su Dovile kraustytis į šią šeimyną atkalbinėjo ir vyresnioji sesuo Julija, ir auklėtojos.

Pavyzdžiui, ne itin gerai besimokančias mergaites viena auklėtoja įspėjo, kad Tauragėje joms teks ruošti daug namų darbų, nebus pro pirštus žiūrima į jų mokymąsi – ne taip, kaip globos namuose. Iš suaugusiųjų lūpų jos girdėjo ir įspėjimus, kad globėjams reikalingi tik jų pinigai, o jas pačias išmes į šiukšlinę.

Mergaitė tvirtino, kad jos buvo įkalbinėjamos ir gražiuoju, ir piktuoju. „Žadėjo, kad mums nupirks kompiuterį, telefonus liečiamais ekranais, gyvūnėlių leis laikyti, o kai sesė Julija gaus butą, galėsim su ja gyventi“, – pasakojo Gitana.

„Pas mus yra papūgyčių, šuniukų, keturios voverytės, akvariumas. Tai matyt, kai dvynukės apie tai papasakojo, tai irgi pažadėjo gyvūnėlių įtaisyti vaikams“, – spėjo J. Puodžiuvis.

Pakeitė telefonų numerius

Vyro nuomone, A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų administracija į juos su žmona pradėjo kreivai žiūrėti po to, kai sužinojo, kad jie pageidauja gauti nuolatinę dvynukių globą. Iki tol bendravimas su šia globos įtaiga buvo normalus.

Tauragiškiai globėjai stebisi, kad jiems skambindamos mergaitės užsidarydavo tualete, jog niekas jų negirdėtų. Netikėtai buvo pakeistos dvynukių mobiliųjų telefonų SIM kortelės, ištrintos jų paskyros feisbuke, todėl kuriam laikui ryšys su Puodžiuviais buvo nutrūkęs. Vėliau dvynės sakė, kad tai padariusi jų vyresnioji sesuo.

Prieš kurį laiką Dovilė susirgo ir atsidūrė ligoninėje. Puodžiuviai kartu su Gitana nuvažiavo jos aplankyti. Mergaitė su jais normaliai bendravo, nebuvo priešiškai nusiteikusi. Tačiau Velykų atostogoms į Tauragę išvažiavo tik Gitana, Dovilė panoro likti globos namuose.

Dvynės nesusitiko

Trečiadienį kartu su Gitana ir dar trimis savo globotinėmis atvažiavę aplankyti Dovilės Puodžiuviai su ja nesusitiko. Kartu su dar 14 šių globos namų auklėtinių mergaitė tądien buvo išvežta į Latviją slidinėti.

Tauragiškiai iš anksto apie savo atvykimą globos namų administracijai nepranešė nenorėdami, kad Dovilė būtų atkalbėta nuo susitikimo su jais.

Dar didesnis smūgis Gitanos laukė, kai kartu su Puodžiuviais ir jų globotinėmis nuėjo į savo kambarį, kuriame iki šiol gyveno su Dovile. Mergaitė apstulbo, o jos akyse pasirodė ašaros - paaiškėjo, kad jai atostogaujant Tauragėje, dvynė sesuo išsikėlė gyventi pas sesę Juliją į gretimą kambarį. O vietoj jos Gitanos kambario kaimyne tapo 15-metė Viktorija. Ta pati, kuri su Julija jėga „auklėjo“ po Kalėdų iš tauragiškių šeimynos grįžusias dvynukes.

Naujoji kambario gyventoja jau be skrupulų buvo iš komodos stalčių kitur perkėlusi Gitanos daiktus ir ten susikrovusi savo, o sieną papuošusi rašliava, kuri, lrytas.lt korespondentei parodžius, šokiravo ir globos namų direktoriaus pavaduotoją S. Jareckienę. Pamačiusi, kad, švelniai tariant, keistokus kambario papuošimus žurnalistė fotografuoja, ji paprašė užrašų neviešinti.

Auklėtoja nieko blogo nemato

Globos namų šeimynos, kurioje trys seserys gyvena dar su 8 vaikais, auklėtoja Irina Čiugaj nemato nieko blogo, kad kartu su Gitana apgyvendinta gerokai vyresnė ir ne itin draugiškai mergaitės atžvilgiu nusiteikusi paauglė.

„Juk visą laiką žmonių aplink būna, nemanau, kad kas nors ją gali nuskriausti“, – sakė jau 24 metus globos namuose dirbanti moteris.

Pasak I. Čiugaj, būtent Gitana blogai elgėsi su savo dvyne seserimi, atsisakiusia važiuoti gyventi pas globėjus – tampė už plaukų, sergančią apipylė vandeniu. Dvynukės taip susipyko, kad prieš išvažiuodama atostogų pas Puodžiuvius, Gitana kurį laiką savo kambaryje nebenakvojo.

Kai tai girdėdama Gitana ėmė gintis, kad ir ją pačią Dovilė mušė, auklėtoja mergaitę nutildė ragindama nemeluoti, ir ši apsiašarojusi išėjo iš kambario.

Trečiadienį Dovilei neįteiktas lauktuves – maišelį su įvairiais skanėstais, Puodžiuviai paliko S. Jareckienei, pažadėjusiai jį atiduoti po slidinėjimo grįžusiai mergaitei, o patys kartu su trimis kartu atvažiavusiomis seniai globojamomis mergaitėmis ir Gitana, pasivaikščioję po Panevėžį, vėl leidosi į 3 valandų kelionę namo.

Klausimas dėl dvynukių – keblus

A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų direktoriaus pavaduotojos S. Jareckienės teigimu, jų įstaiga neprieštarauja, kad Gitana augtų pas tauragiškius, jei ji pati to nori. O štai Dovilės patikėti auginti Puodžiuviams globos namai nesutinka, nes to nenori pati mergaitė.

Pasak ilgametės globos namų darbuotojos S. Jareckienės, tai pirmas atvejis, kai iškilo dilema – atskirti ar palikti kartu augti dvynukes. „Šiaip seserys, broliai būna ir atskirai paimami auginti, tačiau šios dvynukės nuo gimimo kartu augo, yra labai glaudžiai viena su kita susijusios“, – sakė direktoriaus pavaduotoja, laukianti teismo sprendimo.

S. Jareckienė neslėpė, kad globos namų darbuotojai su Puodžiuviais iš tiesų neranda bendros kalbos, tačiau neigia, kad kas nors iš jų bandė atkalbėti dvynukes išvažiuoti gyventi į Tauragę.

„Mes tik mergaitėms paaiškinom, kad gyvenimas šeimynoje – tai ne tas pats, kaip įvaikinimas šeimoje, nes dvynukės to dar nesupranta“, – žurnalistams sakė A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų direktoriaus pavaduotoja.

Tiesa, S. Jareckienė neatmetė galimybės, kad vyresnioji dvynukių sesuo, nenorėdama išsiskirti, ragino mergaites persigalvoti. Tuo labiau, kad visos trys seserys yra galimų įvaikinti vaikų sąraše ir pasirašiusios sutikimus, kad sutinka būti įvaikintos Lietuvos ar užsienio piliečių.

Galbūt Julija tikisi apsigyventi kartu su sesėmis kokioje nors šeimoje, o ne šeimynoje, o gal tiesiog pavydi, kad sesės gali išvažiuoti iš globos namų?

„Žinot, mūsų vaikai visuomet pavydi tiems, kurie paimami į šeimas. Jie ir patys sako, kad baltai pavydi“, – tokios galimybės neatmetė S. Jareckienė.

Išganymas – teismo sprendimas

„Ir į tokią aplinką, kurioje tvyro įtampa, mergaitei iškart po Velykų teks grįžti. Juk Viktorija – didžiausia jos priešė, o dabar abi apgyvendintos viename kambaryje“, – stebisi J. Puodžiuvis, neįsivaizduojantis, kaip Gitaną teks antrąją Velykų dieną palikti A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose.

Vienintelė Puodžiuvių viltis, kad dešimtmetė ilgai globos namuose nebeužsibus – balandžio 18 dieną įvyks posėdis Panevėžio miesto apylinkės teisme. Teismas spręs, ar Gitanos nuolatinė globa bus patikėta Puodžiuvių šeimynai.

Tačiau pastaruoju laiku ne itin palankiai į tauragiškius žiūri ir Panevėžio vaikų teisių specialistai.

Nesusikalbėdamas su globos namų atstovais, prieš kurį laiką J. Puodžiuvis nuskubėjo į Panevėžio miesto vaiko teisių apsaugos skyrių. Tačiau susitikimu liko nepatenkinti ir jis, ir šios įstaigos vedėja Audronė Grainienė.

J. Puodžiuvio teigimu, arogantiškai bendravusi A. Grainienė pareiškė, kad nėra jokios galimybės dvynukes perkelti gyventi į Tauragę, kol nėra teismo sprendimo dėl nuolatinės globos skyrimo. Tuo tarpu pati Panevėžio miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė žurnalistams teigė, kad tauragiškis nevaldė emocijų, įžeidinėjo skyriaus darbuotojas.

Tikisi teismo palankumo

Nežinant, kaip spręsti susidariusią konfliktinę situaciją tarp tauragiškių šeimynos ir A. Bandzos globos namų, kovo 5 dieną Panevėžyje buvo surengtas pasitarimas. Prie stalo susėdo Panevėžio ir Tauragės vaiko teisių apsaugos tarnybų, A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų atstovai bei Puodžiuviai.

Per šį susitikimą buvo nuspręsta, kad su abiem mergaitėmis turi pabendrauti ir savo išvadas pateikti nepriklausomas, o ne A. Bandzos globų namų, psichologas. Tačiau kol kas pas tokį specialistą buvo nuvežta tik Gitana. Jos sesuo dvynė dėl ligos pas jį nuvykti negalėjo.

Per pasitarimą taip pat buvo nuspręsta, kad teisme savo nuomonę, kur nori gyventi, turės pasakyti ir pačios mergaitės.

Puodžiuviai tikisi palankaus teismo sprendimo bent dėl Gitanos nuolatinės globos. „Gal vėliau ir jos dvynė sesuo persigalvos ir panorės pas mus apsigyventi?“ – vylėsi sutuoktiniai.

Vaikų nepaleidžia dėl pinigų?

Priešiška vaikų globos namų atstovų reakcija, kai jų globotiniai pareiškia pageidavimą išeiti gyventi į šeimyną, J. ir S. Puodžiuviams – ne naujiena. Su panašia situacija anksčiau jie yra susidūrę ir kai kuriose kitose vaikų globos įstaigose. Vaikai neretai gąsdinami, kad globėjai juos muš, vers dirbti įvairius ūkio darbus.

Tauragiškių poros nuomone, teisių į auklėtinių nuolatinę globą perleisti šeimynoms vaikų globos namai galbūt nenori dėl pinigų – kiekvienam vaikui išlaikyti tokiuose namuose per mėnesį skiriami 2 tūkst. litų. Palyginti, šeimynos globotiniui išlaikyti kas mėnesį gauna 1 tūkst. 40 litų.

Ne vienas iš didelio Puodžiuvių užaugintų globotinių pulko jiems yra sakęs, kokį spaudimą ir iš globos namų darbuotojų, ir iš kitų likimo draugų yra pajutęs, kai panoro keltis gyventi į šeimyną. Vaikai bandydavo atkalbėti, gąsdindavo greičiausiai iš pavydo, o darbuotojai – dėl prarandamų globotinio pinigų.

„Nurašyta“ mergaitė baigia gimnaziją

„Šiems vaikams suteikiame ne tik pastogę ir maistą, bet ir namų šilumą. Jau užaugę globotiniai su šeimomis pas mus suvažiuoja“, – lrytas.lt pasakojo J. Puodžiuvis.

Tauragiškiai šeimynos įkūrėjai ne kartą apdovanoti įvairiais diplomais, padėkomis, o 2011 metais jiems už ilgametį rūpestingą vaikų globėjo pareigų atlikimą socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu buvo skirta „Gerumo žvaigždė“.

Puodžiuviai didžiuojasi padėję gyvenimo kelią atrasti ne vienam valdiškuose namuose „nurašytam“ vaikui. „Rūpinamės, kad globotiniai mokytųsi, laviname jų gabumus“, – pasakojo ne pagal amžių jaunatviški, energingi sutuoktiniai. Pavyzdžiui, viena jų užauginta mergina – perspektyvi futbolininkė.

Įspūdingi ir kartu su Puodžiuviais į Panevėžį aplankyti Dovilės atvažiavusios 18-metės Deimantės pokyčiai. Į šią šeimyną ji pateko 10 metų, iki tol ji augo Tauragės vaikų globos namuose.

„Mums paaiškino, kad Dovilė mokosi pagal palengvintą programą, tačiau matėme, kad mergaitė nepelnytai „nurašyta“, nes yra gabi. Nesutikome pasirašyti, kad ji ir toliau mokytųsi pagal silpnesniems moksleiviams skirtą programą“, – pasakoja S. Puodžiuvienė.

Globėjai buvo teisūs. Dabar ši simpatiška panelė – abiturientė gimnazistė, ketinanti stoti studijuoti socialinių mokslų į aukštąją mokyklą Klaipėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.