D. Grybauskaitės ginklas kovoje su A. Butkevičiumi - euras

Velykoms – ne tik margučiai ir sveikinimai, bet ir skambūs antausiai nuo pačios prezidentės D. Grybauskaitės. Taip Prisikėlimo šventę pasitiko ką tik šimtą dienų paminėjusi Vyriausybė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2013, 10:17 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:51 AM

Penktadienį kalbėdamasi su kariūnais Generolo J. Žemaičio Lietuvos karo akademijoje šalies vadovė ragino jaunuolius būti ryžtingais žmonėmis – ne tokiais, kokie esą yra „kai kurie šalies vadovai”.

Be abejo, prezidentė turėjo galvoje ne save ar besvorį Seimo pirmininką V. Gedvilą, o premjerą A. Butkevičių.

Taip pat D. Grybauskaitė atsisakė vertinti koalicinės Vyriausybės veiklą per šimtą dienų, nes, pasak jos, dabar tiesiog nėra ko vertinti.

Stengdamasi pabrėžti savo neigiamą nuomonę, šalies vadovė pareiškė, kad „nieko nedarymo”, skirtingai nei klaidų, „ištaisyti neįmanoma”.

Vyriausybės kryptimi S. Daukanto aikštės rūmų valdovė paleido dar vieną strėlę – esą prieš įvedant eurą vis dėlto reikėtų atsiklausti žmonių.

Tiek premjeras A. Butkevičius, tiek finansų ministras R. Šadžius tvirtina, kad referendumo dėl euro įvedimo nereikia, o pastaruoju metu apie naująją valiutą kalba itin entuziastingai.

Akivaizdu, kad reitingais su premjeru lenktyniaujanti prezidentė tokio viešųjų ryšių žingsnio griebėsi siekdama dar kartą priminti, kas yra tikrasis valstybės šeimininkas, taip pat mėgindama laviruoti tarp pastaruoju metu jėgomis susilyginusių eurui pritariančių ir nepritariančių piliečių.

D. Grybauskaitė ėmė žaisti tokiais atvejais sau įprastą žaidimą – viena vertus, ji ėmė lankstytis „žmonių valiai”, kita vertus, tiesiai neatsakė į klausimą, ar tai reiškia, kad ji turi galvoje referendumą.

Kaip iš tikrųjų vertina tautos valią, D. Grybauskaitė parodė anksčiau, kai niekinamai įvertino dešiniųjų valdžiai nepatikusius referendumo dėl naujos atominės elektrinės statybos rezultatus.

Tačiau dabar prezidentė, matyt, mano, kad rinkėjai tai jau pamiršo.

Taigi galima spėti, kad ateis ne tik pavasaris, bet ir pamažu kais politinė atmosfera – šalies vadovė vakar parodė, jog su šiais valdančiaisiais ji draugauti neketina.

Beje, jei būtų nuosekli, prezidentė galėjo pagirti kitos – šešėlinės – Vyriausybės, kuri yra labai aktyvi, veiklą. Iš šio „ministrų kabineto” plūsta nutarimų įvairiais klausimais srautas.

Tiesa, vienintelio tikrojo premjero vaidmens negalintis atsikratyti konservatorių vadovas A. Kubilius vėl atidėjo dieną, kai visus priblokš savo šešėline komanda.

Mat nors šešėlinė Vyriausybė skelbia nutarimus, kol kas neaišku, kas ją sudaro. Partija neranda kadrų į kai kurias svarbias „ministerijas”.

Po rinkimų plyšę juokais iš daugelio kandidatų į ministrus niekaip neradusių valdančiųjų, konservatoriai, atrodo, patys murdosi vidaus problemose.

Artėjant partijos vedlio rinkimams A. Kubilius, nors yra jų favoritas, turi užganėdinti visas stovyklas ir pamaitinti postais visus išalkusius. Nesvarbu, kad jie tik šešėliniai.

Šią savaitę buvo galima spėti, jog konservatoriai bandė parodyti, kad jie tebėra šiek tiek įtakingi, žinoma, su D. Grybauskaitės pagalba.

Specialioji komisija, svarsčiusi, ar siūlyti Seimui naikinti N. Venckienės teisinę neliečiamybę, spaudė prokuratūrą, nenorėjusią pateikti vaizdo įrašo, kuriame užfiksuotas dukters perdavimas motinai L. Stankūnaitei.

Prokurorai kartojo, kad remsis tik įstatymais, kurie draudžia skelbti tokią ikiteisminio tyrimo medžiagą.

Valdžių pusiausvyros ribas pastaraisiais metais įpratusiems pažeisti parlamentarams toks elgesys pasirodė itin įžūlus. Todėl nieko nuostabaus, kad generalinį prokurorą D. Valį ir jo pavaldinius per komisijos posėdžius prie sienos spaudė ne tik aiškūs N.Venckienės rėmėjai, bet ir kai kurie konservatoriai.

Principo reikalu šią istoriją pavertę dalis politikų netgi grasino, jog komisija apskritai gali nepriimti jokio sprendimo, jeigu negaus tos vaizdo medžiagos.

Tokiu atveju visas Seimas, kuris turėtų balsuoti dėl N. Venckienės teisinės neliečiamybės tiktai turėdamas vienokią arba kitokią komisijos išvadą, būtų patekęs į keblią padėtį.

Būtent to aktyviai siekė prokurorus su Seimo nariais supriešinti bandę N.Venckienės rėmėjai ir bendražygiai, kurių pagrindinis tikslas – kuo ilgiau išlaikyti valstybės institucijas šios išsikvepiančios istorijos įkaitėmis.

Tačiau prokuratūra paskutinę akimirką per pėdą atsitraukė ir pateikė komisijai trumpą vaizdo įrašo dalį, kurioje užfiksuota, kaip N. Venckienė smogia policijos pareigūnams.

Užkulisiuose pradėjo sklandyti versija, kad prokurorus spustelėjo konservatorių paprašyta D. Grybauskaitė, tikroji D. Valio viršininkė.

Kad ir kaip būtų, toks „kompromisas” patenkino dar abejojančius parlamento komisijos narius, ir balsų dauguma buvo pasiūlyta naikinti N. Venckienės neliečiamybę.

Koks bus viso Seimo sprendimas – dar neaišku, mat skandalingosios buvusios teisėjos rėmėjų yra net tose frakcijose, kurios garsiai kalba apie įstatymų laikymąsi, o ne savivalę.

Bet kokiu atveju gausų gerbėjų būrį kiekvieną kartą į parlamentą susikviečianti N.Venckienė turės dar vieną progą priminti apie save.

Tad vėluojantis pavasaris neturėtų greitai atitirpdyti įšalo, kuris tebestingdo ne tik valdžios institucijų tarpusavio santykius, bet ir visą demokratinę valstybės sandarą.

Apžvalgininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.