Šuo teršia, tačiau jo savininko bausti nevalia

Vienas artėjančio pavasario ženklų – iš po sniego lendančios šunų išmatos po kojomis. Tačiau šiemet aplinką teršiančių šunų savininkų bausti negalima, nes augintinių priežiūros taisyklės jau nebegalioja.

Keturkojų išmatos ne tiktai riečia nosį ir teršia aplinką, bet ir kelia didelį pavojų aplinkinių žmonių sveikatai.<br>A. Jančys
Keturkojų išmatos ne tiktai riečia nosį ir teršia aplinką, bet ir kelia didelį pavojų aplinkinių žmonių sveikatai.<br>A. Jančys
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 1, 2013, 12:35 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:04 AM

Šunis vedžiojančius šeimininkus nešiotis maišelius ir surinkti savo numylėtinių išmatas vertė baudų grėsmė.

Bet nuo šių metų pradžios galima net pikčiausius šunis vedžioti be antsnukio, leisti jiems tuštintis net prie Prezidentūros ar po savivaldybės langais.

Viešosios tvarkos tarnyba bejėgė, nes ankstesnės gyvūnų vedžiojimo taisyklės nebegalioja, o naujų dar nepatvirtino nei jas parašiusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, nei miesto savivaldybė.

„Šiuo metu mes neturime teisinio pagrindo bausti augintinių šeimininkų”, – tvirtino Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybos atstovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė.

Užsikrėtė parke

Žirmūnuose gyvenantis septynmetis Lukas B. tik prieš savaitę baigė gerti antibiotikus nuo sunkios infekcinės ligos, kuri jam buvo nustatyta praėjusių metų rugsėjį.

„Iš pradžių manėme, kad vaikas peršalo. Jį krėtė drebulys, pakilo temperatūra. Bet aspirinas ir panašūs vaistai nepadėjo. Vėliau kreipėmės į gydytojus”, – pasakojo Luko motina Vitalija.

Medikai nustatė, kad Lukas susirgo toksokaroze – užkrečiamąja liga, kurios židiniai daugiausia slypi šunų išmatose.

„Sūnus su draugais ir mūsų foksterjeru dažnai žaisdavo Tuskulėnų parke. Augintinis ten galimai užsikrėtė kirmėlėmis, nes aplink pilna šunų išmatų”, – kalbėjo vilnietė.

Gresia išsigimimai

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Birūta Zdanevičienė perspėjo, kad pavasarį parkuose, skveruose esančios šunų išmatos ne tik teršia aplinką, gadina estetinį vaizdą.

Sergančių šunų išmatose knibžda parazitų, kurie aršiai puola ir žmogų.

„Iš tokių ligų pavojinga kepenis pažeidžianti liga echinokokozė. Per naminių gyvūnų išmatas taip pat plinta toksokarozė, galima užsikrėsti net kaspinuočiu, tuomet tenka gydytis visą gyvenimą”, – sakė B.Zdanevičienė.

Keturkojų išmatos yra ir labai klastingos ligos toksoplazmozės veisykla.

Jeigu ja užsikrečia nėščia moteris, kūdikis dažnai gimsta negyvas arba labai išsigimęs.

Kiekvienais metais Vilniaus apskrityje užfiksuojama apie 20 toksokarozės, 100 toksoplazmozės atvejų, nuo 4 iki 10 žmonių užsikrečia kaspinuočiu.

Labiausiai šunų apterštos vietos Vilniuje – Vingio parkas, miškeliai prie Karoliniškių ir Fabijoniškių, Lazdynų pušynas.

Išmatos nualina želdinius

Kai kuriose žaliųjų zonų vietose net žolė nesuželia per visą vasarą. Taip yra dėl labai didelės išmatų koncentracijos vienoje vietoje.

Dauguma šunų, vedžiojami po tas pačias vietas, įsitaiso savo nuolatinį tualetą ir ten nebelieka nei žolės, nei medelio.

Užkrečiamųjų ligų pavojus padidėja ir gausiai palijus.

Ligotų šunų išmatos patenka į balutes, iš kurių vandenį laka ir sveiki gyvūnai, parsinešantys ligą į namus.

Gydytoja B.Zdanevičienė ragina vilniečius nelaukti, kol juos galės bausti tvarkdariai, o sąmoningai, saugant savo ir vaikų sveikatą surinkti augintinių išmatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.