Danai neatsispiria pagundai išnaudoti pigius lietuvius

Danijoje išnaudojami lietuviai, šiems mokamas minimalus darbo užmokestis, o darbo ir pragyvenimo sąlygos nepavydėtinos, skelbia Danijos žiniasklaida. Spauda mirga niūriomis istorijomis apie Lietuvoje registruotos įmonės „Baltic Workforce“ siūlomos darbo jėgos iš Baltijos šalių pigumą ir Danijos įmonių negebėjimą atsispirti itin patraukliam pasiūlymui.

Danijos žiniasklaida mirga niūriomis istorijomis apie išnaudojamus Lietuvos piliečius.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Danijos žiniasklaida mirga niūriomis istorijomis apie išnaudojamus Lietuvos piliečius.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Apr 3, 2013, 11:14 AM, atnaujinta Nov 3, 2022, 11:41 AM

Didžiausia Danijos profesinė sąjunga „3F“ teigia esanti informuota apie darbuotojų iš Rytų valstybių išnaudojimą ir įmonės „Baltic Workforce“, registruotos Lietuvoje, veiklą. Anot profesinės sąjungos atstovų, darbo sąlygos ir sutartys neatitinka Danijos įstatymų, žmonėms už darbą mokama per mažai.

„3F“ atstovo Peterio Kaae Holmo teigimu, Lietuvos įmonė jau keletą metų siunčia darbuotojus iš Lietuvos atlikti sodo, miško ir žemės ūkio darbus. Šiems mokama itin mažai. Lrytas.lt žiniomis, įmonė plečia savo veiklą, siūlydama savo darbuotojus statybos sektoriui.

Peteris Kaae Holmas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad galimai siekdama išvengti mokesčių Lietuvoje, ši įmonė, esą, įkūrė biurą Kipre, iš kur ji yra valdoma.

Redas ir Gytė buvo išnaudojami

Redas iš Šilutės su būsima žmona Gyte praėjo įmonės „Baltic Workforce“ organizuotą atranką Vilniuje, pasirašė dokumentus. Su drauge pradėjo dirbti šiltnamyje Danijoje kovo pradžioje, o gyveno pas patį šeimininką ir mokėjo 2000 kronų (apie 920 litų) už vieną kambarį per mėnesį.

„Įprastai trijų kambarių namo nuoma Danijoje per mėnesį kainuoja 2400 kronų (apie 1,1 tūkst. Lt). Neturėjome kito pasirinkimo, kadangi jei būtume atsisakę gyventi pas šeimininką, būtume praradę darbą“, – kalbėjo šilutiškis.

Pora gaudavo 52 kronas (apie 24 Lt) už valandą, tačiau, tvirtina, nežinojusi ar už juos mokami mokesčiai valstybei, ar jie turės kokias nors socialines garantijas: „Pasirašėme popierius su įmone, bet kai prisijungę prie Sodros sistemos neradome duomenų, kad esame įdarbinti – ne juokais sunerimome.“

Šilutiškis pasakojo, kad realiai jie uždirbdavę 80 kronų per valandą, bet į rankas šeimininkas jiems sumokėdavęs vos 52 kronas. Gytė ir Redas tvirtino nežinoję kas jų tikrais darbdavys, kur ieškoti pagalbos.

„Dabar dirbu apdailos darbus viešbutyje, pažįstu savo darbdavį, už valandą gaunu 100 kronų. Kai dirbau lietuvių įmonėje - nežinojau kas mūsų darbdavys, net nežinau ar buvau oficialiai įdarbintas, kadangi sutartį turėjau tik su Lietuvos įmone“, – prisimena karčią patirtį vaikinas.

Įmonės „Baltic Workforce“ vadovė: „Darbuotojai išnuomojami sezoniniams darbams“

Įmonės „Baltic Workforce“ direktorės Daivos Valiukaitės-Kišūnienės teigimu, įmonė užsiima darbuotojų paieška sezoniniams, trumpalaikiams darbams Danijoje, esą, su jais sudaromos laikinojo įdarbinimo sutartys.

„Mes siunčiame žmones į Daniją, jiems siūlome sezoninius darbus: žemės ūkyje, fermose, fabrikuose. Žmonės neemigruoja visam laikui, jie dirba pagal laikinojo įdarbinimo sutartį“, – kalbėjo įmonės vadovė.

Pasak Daivos Valiukaitės-Kišūnienės žmonės įdarbinami Danijoje, o „Baltic Workforce“ su darbuotojais sudaro sutartį, kuria įsipareigoja teikti darbo pasiūlymus, o realiai asmenys įdarbinami Danijos įmonėse.

„Danijos įmonė yra tiesioginis vadovas, tačiau, pagal laikinojo įdarbinimo sutartį, jei darbuotojas yra išnuomojamas, vadovo funkcijas dalijasi tiek įmonė, kurioje žmogus dirba, tiek išnuomojanti darbuotoją įmonė“, – kalbėjo D. Valiukaitė-Kišūnienė.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) lrytas.lt pateiktame atsakyme teigiama, kad „Baltic Workforce“ mokestinių skolų neturi ir moka mokesčius, į rizikingų mokesčių mokėtojų sąrašus ji taip pat nėra patekusi.

 „Lietuvos įdarbinimo įmonė, pasirašydama darbo sutartis su Lietuvos nuolatiniais gyventojais turi nustatyti, kurioje šalyje bus jų darbo vieta - Lietuvoje ar užsienio šalyje“, – teigiama VMI atsakyme.

„iLaw“ teisininkas: „Darbdavio mokesčiai turi būti mokami Lietuvoje“

Lietuvos ambasados atstovai Danijoje lrytas.lt informavo, kad ambasada yra sulaukusi vieno nusiskundimo dėl darbdavio Danijoje, kurį jam pasiūlė įmonė „Baltic Workforce“, esą, ambasada neturi informacijos, leidžiančios daryti apibendrintų išvadų dėl šios įmonės neigiamos veiklos.

„Lietuvos piliečiai pasirašo jiems nenaudingus darbo kontraktus, numatančius „supaprastintą“ jų atleidimo tvarką ar išeitinės kompensacijos nemokėjimą, žodiniu susitarimu sutinka dirbti kitokiomis sąlygomis, nei numatyta sutartyje“, – pastebi ambasados darbuotojai.

Advokatų profesinės bendrijos „iLaw“ teisininko, advokato padėjėjo Manto Mikalopo teigimu, įmonė, įdarbinanti asmenį, yra tikrasis darbdavys, privalantis mokėti mokesčius Lietuvoje.

„Nesvarbu ar darbuotojas komandiruojamas į užsienio valstybę, ar jis dirba Lietuvoje - visais atvejais darbdavys yra ta įmonė, kuri sudaro su darbuotoju sutartį. Darbuotoją darbo santykiai sieja su pirmine įmone, su kuria pasirašoma laikinojo darbo sutartis“, – kalbėjo M. Mikalopas.

Teisininko teigimu, mokesčius į Sodrą moka darbdavys, su kuriuo darbuotojas pasirašo sutartį: „Išsinuomojusi darbuotoją, įmonė siunčia pinigus jai darbuotoją išnuomojusiai įmonei, o ši sumoka visus reikiamus mokesčius ir atsiskaito su darbuotojais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.