Ligoninių vadovai įspėja V. Andriukaitį dėl bankroto

PSDF rezerve sukaupta daugiau kaip 260 mln. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 5, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:04 PM

Ligoninių vadovai tvirtina, kad jeigu finansavimas antrąjį metų pusmetį mažės, ligoninės pradės rengtis bankrotui.

„Reikės luktelti balandžio mėnesio pabaigos. Kaip žinote, dabar Lietuvos finansiniai rodikliai nagrinėjami Europos Komisijoje, turime sulaukti sprendimų, - penktadienį Seime žurnalistams sakė ministras. - Puikiai visi suprantame, kad nustatytos taisyklės nepadidinti biudžeto deficito daugiau nei 3 proc., jos šiandien skaičiuojamos ir analizuojamos. Finansų ministerijos duomenimis, riba yra gana įtempta. Galvota, kad bus 3,0 proc., bet dabar diskutuojama, kad gali būti po kablelio vienu ar kitu skaičiu daugiau.“

Pasak V. Andriukaičio, pasibaigus Finansų ministerijos pokalbiams su Europos Komisija, balandžio pabaigoje bus aišku, ar gegužę-birželį bus galima diskutuoti dėl sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertės 0,89 lito išlaikymo ir kitam pusmečiui.

„Visiškai aišku, kad 0,89 balo išlaikymas yra visos Vyriausybės užduotis. Jeigu negalėsime panaudoti rezervo, ieškosime kitų šaltinių“, - tvirtino ministras.

PSDF rezerve sukaupta daugiau kaip 260 mln. litų.

Pagal pirmajam pusmečiui Valstybinių ligonių kasų sudarytas sutartis su sveikatos priežiūros įstaigomis, už jų suteiktas paslaugas mokama taikant šiuo metu galiojančią bazinių kainų balo vertę - 0,89 lito. Tačiau esant dabartiniam PSDF biudžetui šio balo nepavyks išlaikyti iki metų pabaigos. Pasak V.Andriukaičio, norint tai padaryti, papildomai reikia 170 mln. litų

Jeigu nebus rasta šių pinigų, kyla grėsmė, kad sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertė nukris nuo 0,89 iki 0,79 lito.

„Balo mažinimo problema būtų labai skausminga. 0,89 balo nėra tas balas, kuris padengtų praėjusių metų nuostolius ir kuris išlygintų trūkumus. Akivaizdu, kad ir rezervas, kuris yra, neatstato balo iki 0,98 ar iki 0,96. Jis galėtų atstatyti iki 0,91 cento. Iš tiesų yra didelis sunkmetis, tą paveldėjome, ieškosime būdų“, - kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Paklaustas, kokie galėtų būti papildomi finansavimo šaltiniai, jeigu būtų nuspręsta neliesti PSDF rezervo, V.Andriukaitis minėjo viršplanines biudžeto pajamas.

Jis pabrėžė, kad jau praėjusius metus daugelis ligoninių, poliklinikų baigė nuostolingai. Pavyzdžiui, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų nuostoliai siekė 7,1 mln. litų, Respublikinės Šiaulių ligoninės - 8,2 mln. litų, Respublikinės Panevėžio ligoninės - 8 mln. litų, Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės - 3,98 mln. litų, Onkologijos instituto - 2,5 mln. litų, Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės - 2,3 mln. litų, Radviliškio ligoninės - 1,5 mln. litų, Šilutės ligoninės - 1,3 mln. litų, Jonavos ligoninės - 1,1 mln. litų ir t.t.

Iš 35 rajoninių ligoninių 24 baigė metus su minusu.

„Štai toks palikimas anos vykdančiosios valdžios. Nekalbu apie tai, kad ir poliklinikų situacija gana prasta. Tačiau ana valdžia sudarė tokias sąlygas, kad iš 18 privačių bendrovių, tik viena baigė su minusu, visos kitos - su pliusu. Tuo metu dauguma viešųjų įstaigų baigė su minusu“, - tvirtino V. Andriukaitis.

Anot jo, didžiuliai ir darbo užmokesčio skirtumai privačiose bei valstybinėse gydymo įstaigose.

„Štai atlyginimų disproporcijos: viešajame sektoriuje nuo 1075 iki 7-8 tūkst. litų, privačiame sektoriuje - nuo 2 tūkst. iki 34 tūkst. litų“, - teigė ministras.

Pasvalio ligoninės vadovas Rolandas Rastauskas sakė, kad antrąjį šių metų pusmetį sumažinus minėtą balą, gydymo įstaigų padėtis taptų tragiška, reikėtų rengtis bankrotui.

„Pernai dirbdami su 0,89 balo pirmą pusmetį turėjome 0,5 mln. litų nuostolių. Mums paskui kompensavo, padarė 0,92 balo. Dabar jeigu būtų dar mažesnis balas, būtų tragedija. Tikrai artėtume link bankroto, negalėtume atlyginimų mokėti, negalėtume su kreditoriais atsiskaityti, situacija būtų tikrai grėsminga“, - žurnalistams teigė R. Rastauskas.

Jo teigimu, kad išgyventų, Pasvalio ligoninė jau pernai sumažino lovų skaičių, atleido dalį darbuotojų.

„Šiemet rezervų nebėra“, - tvirtino ligoninės vadovas.

Pasak jo, gydymo įstaigos nuostolių nepatirtų, jeigu už suteiktas paslaugas būtų mokama taikant 1 lito vertės balą.

R. Rastausko duomenimis, nuo 2008 metų Pasvalio ligoninės finansavimas sumažėjo 20 proc. arba 2,5 mln. litų.

„Jeigu atkurtų 2008 metų padėtį, galėtume ir darbuotojams atlyginimus pakelti, ir galėtume priemonių įsigyti. Situacija būtų - svajonė. Kai prisimename buvusią situaciją per krizę 2008-2009 metais, atrodo, kaip rojus. Finansavimas buvo 1,5 mln. litų didesnis nei dabar. Duokite mums krizės metus“, - kalbėjo gydytojas.

PSDF biudžetas šiemet yra 4,122 mlrd. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.