Žymiausi fiziką baigę verslininkai ir politikai negali pamiršti FiDi

Pirmąjį balandžio šeštadienį vykstanti FiDi (Fizikų diena) Vilniuje jau tapo reiškiniu. 45 kartą organizuojamas renginys - ne tik didžiausia studentų šventė, jis visų pirma skirtas miestiečiams, kuriems būsimieji specialistai nori priminti – visur, kur tik pasisuksi, yra fizika.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 5, 2013, 9:20 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:30 PM

Lrytas.lt savo skaitytojams siūlo archyvines 1993 metų FiDi nuotraukas, kuriose užfiksuoti išskirtiniai šventės kadrai. Juose galite atpažinti ne tik žymiausius fakultetą baigusius fizikus, bet ir save.

Nors šį renginį organizuoja studentai, prie jo kasmet prisideda ir veteranai – žmonės, seniai baigę studijas, tačiau kartą metuose susirenkantys įvertinti, ar būsimi kolegos tokie pat šmaikštūs, kaip ir jie.

Studentai pripažįsta, kad tarp fizikų yra savotiška aura, kuri neleidžia pamiršti kelio į fakultetą net ir žymiausiems fiziką baigusiems Lietuvos žmonėms.

Tarp baigusiųjų fiziką - daug žymių žmonių

„Mūsų fakulteto dėstytojai mums yra patys žymiausi žmonės. Apie kuriuos kalbate – tuos nuklydusius, kurie nuėjo į valdžią ar verslą?“ - juokiasi Fizikos fakulteto dekanas prof. Vytautas Balevičius, paklaustas, kiek žymių žmonių jis išleido iš Fizikos fakulteto. Tokių „nuklydusių“ nuo fizikos galime sutikti ir Seime, ir didžiausiose Lietuvos įmonėse.

„Daug išleidome žymių žmonių, tai – ir buvęs premjeras Andrius Kubilius, Jurgis Razma, Aloyzas Sakalas, VSD vadovas Gediminas Grina, žemaičių vyskupas Jonas Boruta, poligrafo ekspertas Vitas Saldžiūnas. Taip pat yra ir versle daug dirbančių fizikų – tai „Omnitel“ prezidentas A. Zabulis. Dabar grįžo į Lietuvą du broliukai Vizbarai – jie yra kylančios žvaigždės“, - pasakoja Fizikos fakulteto dekanas.

Prof. V. Balevičius šypsosi, matyt, fakultete pavyko sukurti gerą aurą, kurioje studentai sugebėjo atsiskleisti.

„Jeigu mandrai pasakytume – tai pas mus gera atmosfera, karma, biolaukas, todėl mes išleidome tokius puikius ir iniciatyvius žmones. Turėjom vieną studentą, kuris susirgo ir iš psichinės ligoninės bėgo ne į namus, o į Fizikos fakultetą“, - juokiasi dekanas.

Nepamiršti fizikos aktualijų ir įvertinti būsimų fizikų humoro jausmą kasmet veteranai renkasi į FiDi dienas. Jiems ten skiriamas ypatingas dėmesys todėl, kad jie padėjo pradžią Fizikų dienoms.

Būtent veteranai ir yra ištikimiausi FiDi gerbėjai – žmonės, įsitvirtinę darbo rinkoje ir kasmet atseikėjantys dalį pinigų, kad būtų įmanoma surengti Fizikų dieną.

Vyks jau 45 kartą

FiDi savo dienas skaičiuoja nuo 1969 metų. Pasak 45-osios FiDi organizatorės Evelinos Baltakytės, pirmoji Fizikų diena buvo savotiškas pasipriešinimas tuometei valdžiai, tarsi protesto forma, kuri ilgainiui tapo tradicija.

Tuo metu Fizikos fakulteto studentų sąjungos pirmininkas Vitas Mačiulis, dalyvavęs chemikų dienose, nusprendė, kad ir fizikams reikia šventės, tik kitokios.

„Pirmoji FiDi vyko keliose auditorijos – atrakcionai, paskaitos, filmų peržiūros. Kitais metais iškilo klausimas, ar tokią šventę verta toliau daryti, todėl pirmoji ir antroji FiDi buvo labai svarbios. Po pirmų kartų prasidėjo tęstinumas. FiDi, prasidėjusi keliose auditorijose, išaugo į labai didelį renginį“, - pasakoja E. Baltakytė.

Po dešimties metų prie tradicinių renginių prisidėjo ir eisena. Iš pradžių renginiai vykdavo fakulteto auditorijose, o vėliau persikeldavo į netradicinę vietą.

Dabar FiDi susideda iš kelių dalių. Apie būsimą FiDi praneša įžanginis renginys – Juzikas (Jumoristinės fizikos simpoziumas) – jame fizikai skaito komiškus pranešimus fizikos aktualijų tema, vakaras baigiasi filmų peržiūra.

FiDi išvakarėse vyksta dėstytojų konferencija. Studentai joje dėstytojams užduoda klausimus, kurių galbūt neišdrįstų pateikti per paskaitas.

FiDi renginio diena prasideda Saulėtekyje, prie Fizikos fakulteto. Fizilende galima atrasti pačių fizikų gamintų atrakcionų, kasmet jie vis kiti arba patobulinti senieji. Šiemet jaunieji fizikai žada nustebinti miestiečius ir vyresnius kolegas.

„Dieninėje dalyje šiais metais galima bus išvysti apie keturiasdešimt atrakcionų – tai studentų sukonstruoti objektai. Vienas iš tokių – patranka, su kuria bus galima šaudyti į šešių aukštų pastatą. Miesto svečiams norime parodyti, kad fizika yra viskas.

Šiemet vėl bus parodytas žiurkratis – pelės sukimosi ratelis, kuris bus patobulintas. Veiklų yra įvairiausių, pasirodo studentų mokslinės draugijos, jos pateikia keistenybių: azotu šaldytų užkandžių ir pan. Visada pasirodo krišnaitai – jie šiai šventei suteikia savitumo“, - pasakoja FiDi organizatorė.

Be abejonės, daugumai, girdėjusiųjų apie FiDi, pagrindinis šventės akcentas – eisena nuo Fizikos fakulteto pas filologes su Dinu Zauru.

„Kadangi prieš daug metų fizikas Dinas Zauras suvalgė vieną filologę, kasmet važiuojame atsiprašyti. Susikonstravome savo dinozaurą ir vedami einame į Filologijos fakultetą Vilniaus miesto gatvėmis, važiuojame įvairiausiu netradiciniu transportu iki Seimo rūmų, o toliau einame pėsčiomis.

Taip atsiprašome filologių, kurios mūsų visuomet laukia. Mūsų santykiai su filologėmis yra gražūs ir šilti. Mes vis primename, dėl ko keliaujame pas filologes, nes kartais vis iškyla toks klausimas. Nedaug yra fiziką mylinčių moterų, todėl fizikams labai svarbu turėti ką nors, su kuo galėtų pabendrauti“, - pasakoja E. Baltakytė.

Prie dinozauro tobulinimo prisideda ne tik dabartiniai, bet ir buvusieji studentai, kuriems Dino Zauro tobulinimas – vis dar šventa pareiga.

„Pirmojo dinozauro nebeliko, jis buvo supjaustytas dėl neapdairumo. Vėliau tas dinozauras buvo tobulinamas, paprasčiausios konstrukcijos ant automobilio virto tikru technologiniu šedevru.

Dabar dinozauras yra valdomas pneumatika, jam pagaminti panaudotos įvairiausios automobilių dalys, kaklas sukiojasi į skirtingas puses, jis skleidžia savo garsą, pučia garus, kad būtų drėgnas kvėpavimas, sukioja uodegas.

Su dinozauru važiuoja dešimt žmonių. Visi atlieka savo funkcijas. Vieni valdo uodegą, kiti – kaklą, nors viskas automatizuota, reikia kontroliuoti.

Darbo visada yra, prie jo dirba ne tik studentai, bet ir seni veteranai, tokie kaip Vilius Armonas. Jis visuomet dirba petys į petį su studentais“, - pasakoja Eglė.

Veteranai remia finansiškai

Baigusiems fiziką FiDi – vis dar svarbi šventė jų gyvenime. Pasak E. Baltakytės, surengti šį renginį daugiausia ir padeda fizikos veteranai, kurie jau turėdami savo įmones stengiasi finansiškai paremti renginį.

„Dažniausi mūsų rėmėjai yra FiDi veteranai, kurie savo įmones skatina paremti mūsų idėjas. Patys veteranai vertina mus, nes esame išradingi ir linkę eksperimentuoti. Sakoma, kad tie fizikai, kurie daro FiDi, yra labai paklausūs darbo rinkoje. Kad ir kur beskambintum – visur surasi fiziką. Fizikai yra labai geri žmonės, jie niekada neliks abejingi, nesvarbu, kokia tai būtų problema: reikšminga ar ne“, - juokiasi organizatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.