Lietuviai dar slepia, kuo nustebins Europą

Liepą prasidėsiančio Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai atidarymo šventės scenarijus dar iki galo nenugludintas, bet kai kurios detalės leidžia spėti didelius užmojus.

Nebaigtuose atstatyti Valdovų rūmuose bus rengiamos svečių darbo vakarienės.<br>M. Astrauskas
Nebaigtuose atstatyti Valdovų rūmuose bus rengiamos svečių darbo vakarienės.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius ("Lietuvos rytas")

Apr 6, 2013, 12:44 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:07 PM

Už pasirengimą ES pirmininkavimui atsakingi pareigūnai tvirtina, kad tam skirtas mūsų šalies indėlis – 214 mln. litų – kuklus.

Vis dėlto lyg iš gausybės rago pasipylę valdiški užsakymai – jau seniai regėtas dalykas Lietuvoje.

Šiuo metu Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje galima aptikti per 30 su pirmininkavimu ES susijusių viešųjų pirkimų, kuriuos skelbia įvairios ministerijos.

Žinoma, didžioji dalis atitenka Užsienio reikalų ministerijai, kurios piniginė vien tik šiemet dėl pirmininkavimo papilnėjo bemaž 103 mln. litų.

Papildomų milijonų nubyrėjo ir kitoms valdžios įstaigoms, kurios jau dairosi ne tik dovanų gausiam svečių desantui, bet ir skuba atnaujinti baldus, įrangą.

Laukiama tūkstančio svečių

Vienas didžiausių Užsienio reikalų ministerijos galvosopių – atidarymo renginys. Jo scenarijus ir režisūriniai sprendimai, kuriais rūpinosi režisierius Dalius Abarius, kol kas laikomi paslaptimi.

Pagal sutarties sąlygas, net konkurso nugalėtojas privalo pasirašyti konfidencialumo pasižadėjimą, tik tada ministerijos patalpose stebint valdininkams gali susipažinti su renginio scenarijumi.

Tačiau, sprendžiant iš viešai paskelbtų techninių reikalavimų būsimam paslaugų teikėjui, galima susidaryti vaizdą, kad Lietuva bandys nustebinti Europą.

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos išvakarėse Vilniaus universiteto Didžiajame kieme vyksiančiame renginyje laukiama tūkstančio svečių.

Čia turėtų dalyvauti ir beveik 100 ypač svarbių asmenų, kurie įsikurs specialiose ložėse ant paminkštintų kėdžių su atlošais, aptrauktais raudonu arba vyšninės spalvos gobelenu.

Svečius tikimasi nustebinti ir trijų aukštų scena bei podiumu. Šio renginio paslaugas teiksianti bendrovė turės surasti 28 būgnininkus ir tiek pat trimitininkų, įrengti laiptus 200 choristų.

Reikės pasirūpinti ir varpininku, taip pat surasti reprezentacinės išvaizdos jaunuolį ir merginą su tautiniais lietuvišku bei airišku kostiumais.

Renginio finalinėje dalyje iš S.Daukanto aikštės pasigirs trys patrankos šūviai.

Garsai – iš visų sostinių

Pagrindinė renginio idėja – sujungti Lietuvą su kitomis ES valstybėmis narėmis muzikinėmis ir vaizdo projekcijomis. Jas sukurti Užsienio reikalų ministerija skelbė kitą konkursą.

Turėtų būti parengtas vaizdo klipų rinkinys, pavadintas „Sąšauka”. Iš viso turi būti nufilmuoti ir parodyti 27 klipai, sukurti skirtingų ES šalių sostinėse. Milžiniškuose ekranuose rodomi vaizdai papildys gyvai atliekamą kompoziciją.

Nuo penkių iki šešiolikos sekundžių trukmės klipai su skirtingų šalių muzikantų atliekamais kompozicijos intarpais turi būti sukurti ne vėliau kaip iki birželio vidurio.

Bus dovanojami grafikos darbai

Gerokai ilgesnis reikalavimų sąrašas – svečių dovanoms, kurios bus dalijamos tiek Lietuvoje, tiek užsienyje vyksiančių renginių metu.

Pavyzdžiui, Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu aukščiausio rango pareigūnams bus dovanojami grafikos meno kūriniai.

Užsienio reikalų ministerija pageidauja rinktis iš dešimties Lietuvos menininkų sukurtų originalių grafikos kūrinių, kuriuose pavaizduoti didžiųjų šalies miestų, jų senamiesčių vaizdai ar motyvai.

Grafikos kūrinių planuojama įsigyti apie 900 vienetų. Vieno kūrinio kaina kartu su pasportavimo ir įrėminimo darbais, taip pat pristatymu negali viršyti 250 litų.

Šios dovanos turės būti specialiai įpakuotos ir pažymėtos Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai logotipu.

Bet grafikos darbų tiekėjai su logotipo pavyzdžiu gali susipažinti tik ministerijos patalpose stebimi jos darbuotojų.

Įteiks ir telefonų įkroviklius

Griežti konfidencialumo reikalavimai keliami ir būsimiems mobiliųjų telefonų įkroviklių tiekėjams.

Šie įrenginiai, jeigu jų pavyks įsigyti, bus dalijami žemesnio rango pareigūnams.

Kaip matyti iš paskelbto konkurso sąlygų, jų svečiams planuojama išdalyti per 12 tūkst. Mobiliųjų telefonų įkroviklių su USB mikrojungtimi vertė neturi viršyti 40 litų.

Aukštų Lietuvos svečių laukia ir kitos malonios smulkmenos.

Dovanų krepšelyje jie gali tikėtis rasti pirmininkavimo atributika papuoštų kaklaraiščių, šalikėlių, taip pat įvairių kanceliarinių prekių.

Paskelbtas ir informacinių leidinių viešasis pirkimas. Iš viso preliminariai planuojama išleisti daugiau nei 80 tūkst. egzempliorių įvairios apimties lankstinukų ir leidinių, per 100 tūkst. kompaktinių diskų.

Gėlėms – raktiniai žodžiai

Gėlių, kuriomis bus puošiamos aukšto lygio ES pareigūnų susitikimų vietos, tiekėjų irgi laukia rimtas iššūkis. Mat patalpų dekoravimas turės atitikti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai raktinius žodžius „Lietuva – Moderni. Kurianti. Jauki”.

Būsimiems floristikos prekių ir paslaugų tiekėjams išsamiai paaiškinama šių raktinių žodžių reikšmė, taip pat norima, kad gėlių puokštės ir kompozicijos atspindėtų Lietuvos augalų įvairovę.

Tarp skintų gėlių labiausiai pageidaujamos tulpės. Jos turi būti 40 centimetrų ilgio kotais. O rožės bus dviejų ilgių kotais.

Lietuvos pirmininkavimo ES renginius taip pat puoš frezijos, vilkdalgiai, gerberos, lelijos, orchidėjos, saulėgrąžos, kardeliai, jonažolės, kiti augalai.

Renginių organizatoriai linkę išnuomoti ir keliasdešimt vazonų su dekoratyviniais augalais – fikusais, difenbachijomis, kalatėjomis, dracenomis, kurios turės būti pristatytos į septynias skirtingas vietas.

Kvapai turi vilioti sugrįžti

Pirmininkavimo ES Tarybai raktiniai žodžiai apie modernią, kuriančią, jaukią Lietuvą įtraukti ir į maisto tiekėjams skirtų pageidavimų sąrašą. Ant vaišių stalo jie turės patiekti ne tik apetitą keliančių patiekalų.

Maistas garbingiems svečiams turi kelti gerus įspūdžius ir atsiminimus apie Lietuvą.

„Pageidautina, kad maitinimo ir aptarnavimo paslaugos, paslaugų teikėjo siūlomas valgiaraštis, stalų serviravimas ir dekoravimas sudarytų vientisą koncepciją, atitinkančią Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai raktinius žodžius „Lietuva – Moderni. Kurianti. Jauki”, – nurodoma viešojo pirkimo reikalavimuose.

Be originalių patiekalų, svečiams per priėmimus turės būti pasiūlytas įvairus alkoholio meniu: penkių rūšių konjako, tiek pat rūšių brendžio ir viskio, 15 rūšių baltojo ir raudonojo vyno – būtinai rūšinio, sauso, kurio alkoholio tūris negali viršyti 14 procentų.

Aukšti svečiai taip pat galės mėgautis desertiniu vynu, kurio reikalaujama patiekti trijų rūšių, taip pat penkių rūšių putojančiu vynu, aštuonių rūšių alumi, kurio alkoholio koncentracija – 4–6 procentai.

Valdovų rūmuose – vaišės

Atrodo, kad dėl užsitęsusių statybų Valdovų rūmai nesulauks tiek daug svarbių renginių, kiek buvo žadama anksčiau. Juose kol kas numatytas vienintelis aukšto lygio susitikimas – spalį vyksianti ES vidaus energijos rinkos užbaigimo konferencija.

Tiesa, Valdovų rūmai svarbiems užsienio svečiams bus atviri vakarais, kai po oficialių susitikimų juose bus rengiamos darbo vakarienės.

Prieš jas ES šalių atstovai galės pasižvalgyti po atstatytų rūmų dalį, čia jiems bus rengiami koncertai.

Kultūrinių reprezentacinių renginių, susijusių su pirmininkavimu, Valdovų rūmuose planuojama surengti pusšimtį.

Taip pat numatyta ekspertinio lygmens susitikimų, už kurių organizavimą atsakingos įvairios ministerijos.

Vasarą darbotvarkė nebus įtempta

* Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu planuojama surengti apie 3 tūkst. susitikimų Briuselyje ir Liuksemburge, Lietuvoje vyks apie 180 pirmininkavimo renginių.

* Nors prie ES Tarybos vairo Lietuva stoja liepą, pirmuosius du mėnesius pirmininkavimo darbotvarkė nebus įtempta. Rugpjūtį dėl atostogų apskritai nenumatyta jokių renginių, tuščia ir gruodžio antroji pusė.

* Be Seimo, Prezidentūros ir Vilniaus universiteto, dauguma renginių vyks „Litexpo” rūmuose ir Nacionalinėje dailės galerijoje. Pastarojoje netrukus turėtų imti darbuotis gausus būrys meistrų – Užsienio reikalų ministerija paskelbė net kelis konkursus, kurių laimėtojai turės pritaikyti galerijos patalpas aukšto lygio diplomatų susitikimams, įrengti priešgaisrinės apsaugos ir vaizdo stebėjimo sistemas.

* Taip pat paskelbtas ne vienas konkursas įvairiems baldams įsigyti. Prezidentūra pirmininkavimo ES proga irgi nutarė atsinaujinti – ji perka naują įrangą spaudos centrui.

Renginiai numatomi įvairiuose žemynuose

* Nemažas krūvis pirmininkavimo ES metu teks ir Aplinkos ministerijai. Ji Lietuvoje ir užsienyje turės surengti nuo 17 iki 25 tarptautinių aplinkosauginių renginių. Tam šiemet skirtas bemaž 22 mln. litų biudžetas. Tačiau dar nežinia, ar to užteks.

* Mat iki šiol dar nežinoma tiksli kai kurių renginių data, vieta, dalyvių skaičius. Todėl gali kilti keblumų užsakant lėktuvų bilietus, viešbučius, maitinimo, kultūrines ir kitokias paslaugas.

* Šiems renginiams, kuriuose gali dalyvauti iki tūkstančio dalyvių, keliami itin aukšti reikalavimai. Pavyzdžiui, priėmimai turi būti rengiami ne žemesnės kaip keturių žvaigždučių kategorijos viešbučio restorane.

* Visuose renginiuose, kad ir kur jie vyktų, turi dalyvauti ir paslaugos teikėjo atstovas, kuris turi ne tik sklandžiai kalbėti angliškai bei prancūziškai, bet ir būti reprezentacinės išvaizdos. Jam gali tekti dalyvauti konferencijose Japonijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Etiopijoje, Tailande, Pietų Korėjoje, JAV.

* Būtent minėtose šalyse planuojama surengti tarptautinius renginius, už kuriuos bus atsakinga ES Tarybai pirmininkaujančios šalies Aplinkos ministerija.

Biudžetas – vienas kukliausių

* Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, palyginti su anksčiau pirmininkavusiomis šalimis, Lietuva priklauso mažiausiai lėšų tam skyrusių šalių grupei.

* Antai 2005 m. ES Tarybai pirmininkavusio Liuksemburgo biudžetas siekė 345 mln. litų, 2006 m. Suomija tam skyrė 260 mln. litų, 2007 m. Portugalija išleido 230 mln. litų, 2008 m. pirmininkavusi Slovėnija – 215 mln. litų, 2009 m. Čekija skyrė 414 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.