D. Kedžio ginklų mįslė primena apie dingusius kauniečių šautuvus

Sakoma, kad ir ant sienos kabantis šautuvas kada nors iššauna. O jei ginklas – nelegalus? Arba jį pametęs savininkas apie tai nepraneša policijai? Kauniečių ginklavimosi ypatumus narpliojantys pareigūnai prisimena ne vieną iškalbingą istoriją.

Legaliai ginklus Kaune yra įsigiję per 10 tūkst. gyventojų. Įvairiose slėptuvėse senų pistoletų ir šautuvų randama ir po kauniečių mirties.<br>L. Pileckas
Legaliai ginklus Kaune yra įsigiję per 10 tūkst. gyventojų. Įvairiose slėptuvėse senų pistoletų ir šautuvų randama ir po kauniečių mirties.<br>L. Pileckas
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys ("Lietuvos rytas")

2013-04-07 18:32, atnaujinta 2018-03-08 16:57

Praėjusią savaitę išaiškėjo, kad pistoletu IŽ, kurį per išgertuves prarado kaunietis, galėjo pasinaudoti Garliavos tragedijos įpūtėjas Drąsius Kedys.

Legaliai įsigytą ginklą pametusiam 51 metų vyrui iškelta baudžiamoji byla. Jei išaiškėtų, kad juo buvo padarytas nusikaltimas, pistoleto savininkui grėstų nelaisvė.

„Žmonės daro didelę klaidą nepranešdami policijai apie prarastus ginklus. Jeigu tai padarytų iškart, problemų būtų gerokai mažiau.

Bėdų sau sukuria ir tie, kurie neša į policiją gatvėse aptiktus ginklus, šovinius ar net sprogmenis. Tokiais atvejais reikėtų nieko neliesti, tik iškviesti pareigūnus“, – „Laikinajai sostinei“ tvirtino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Licencijavimo skyriaus viršininkas Remigijus Klapatauskas.

Sudomino sutapimai

51 metų N. M. namuose T. Masiulio gatvėje apsilankę Panemunės policijos komisariato pareigūnai legaliai kauniečio laikomą pistoletą IŽ tikėjosi rasti ten, kur ir priklauso – užrakintame seife. Tačiau ginklo jame nebuvo.

Prispirtas prie sienos savininkas paaiškino, kad pistoletas dingo 2009 metų vasarą, kai vyras su bičiuliais linksmai leido laiką Šlienavos kaime, prie Kauno marių. Pistoletas esą buvo paliktas draugo mašinoje, o kaip jis išgaravo iš automobilio, nežinoma.

Pareigūnus sudomino iškalbingi laiko, vietos ir ginklo modelio sutapimai. D. Kedys slapstėsi būtent Šlienavos apylinkėse. 2010 metų pavasarį prie jo kūno buvo rastas panaudojus IŽ pistoleto dalis iš dujinio į kovinį perdirbtas ginklas.

Šioje ginklo dingimo istorijoje yra ir daugiau keistų sąsajų, dominančių kriminalistus. Pavyzdžiui, IŽ pradanginęs vyras gyvena visai netoli nuo Laimutės Stankūnaitės tėvų buto R. Kalantos gatvėje.

Netoli tos vietos, kur neva buvo prarastas ginklas, įsikūręs D. Kedžio dėdė Teisutis Markauskas.

Ginklą praradęs Petrašiūnų gyventojas N. M. – ne vienintelis, turintis dėl to rimtų nemalonumų su teisėsauga.

Pistoletas liko pas draugę

Štai kitas kaunietis, per lemtingus 1991-ųjų sausio įvykius saugojęs net Aukščiausiąją Tarybą, taip pat legaliai laikė rusišką pistoletą IŽ. Bet per pastaruosius kelerius metus vyras tapo priklausomas nuo svaigalų.

Išsiskyręs su drauge, jis persikėlė gyventi kitur, policijai apie tai nepranešė. Seifas liko pas buvusią sugyventinę. Kaunietis nepasirūpino ir pratęsti ginklo leidimą.

Prieš kelis mėnesius patikrinę seifą, pareigūnai jame nieko nerado. Kur ir kieno rankose atsidūrė pistoletas, iki šiol nežinoma.

Pistoleto savininkui už ginklo praradimą taip pat iškelta baudžiamoji byla. Nemalonumų gali turėti ir šeimos nariai, nepranešę teisėsaugai apie ginklo savininko mirtį.

Ginklus rado slėptuvėje

Buvęs policininkas, aistringas medžiotojas Tamazis Kazradzė savo namų Lapėse (Kauno r.) sienoje įrengtoje slėptuvėje laikė net devynis legalius ginklus – aštuonis šautuvus ir vieną savigynai išduotą pistoletą.

Kai T. Kasradzė mirė, Domeikavos policijos nuovados pareigūnai puolė ieškoti dingusių ginklų ir velionio artimųjų.

Tačiau šie buvo išvykę į užsienį, o be šeimos narių pagalbos policininkai negalėjo patekti į prasilošusio kolegos būstą, kuris vėliau už skolas atiteko bankui.

Šių metų sausį ginklus netikėtai aptiko Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto prodekanas Pranas Žvinys, kai remonto metu statybininkai praardė sienų konstrukcijas ir užčiuopė slaptas metalines duris. Mokslininkas iškart iškvietė policiją.

Tiesa, neaišku, kur yra dar du T. Kasradzei priklausę ginklai, šautuvas ir pistoletas, nes jų slėptuvėje nerasta.

Rado šovinių ir trotilo

Vieną kovo šeštadienio rytą apdairiai pasielgė kaunietis, Darbininkų gatvėje esančiuose krūmuose radęs polietileninį maišelį, pilną 7,62 milimetro kalibro šovinių. Jis iškart surinko policijos numerį.

Pareigūnai suskaičiavo maišelyje net 240 šovinių, pritaikytų šaudyti iš seno tipo sovietinių laikų Kalašnikovo automatų. Kas ir kodėl jais atsikratė, taip pat nežinoma.

Akivaizdu, kad ir šoviniai, ir kažkur egzistuojantys automatai – nelegalūs, nes privatiems asmenims griežtai uždrausta laikyti automatinius ginklus.

Tuo tarpu R. Kalantos gatvėje prie naujo prekybos centro pernai lapkritį triūsę statybininkai pasielgė itin neatsargiai, kai šiukšlių krūvoje aptiko 7 kilogramus trotilo.

Sprogstamąsias medžiagas, kurių pakaktų su žeme sulyginti ne vieną pastatą, darbininkai patys nunešė į Petrašiūnų policijos nuovadą.

Įtariama, kad šiuos sovietmečiu pagamintus sprogmenis galėjo įsigyti nusikalstamo pasaulio atstovai. Kas ir kodėl atsikratė trotilo sklype, kuris iki parduotuvės statybų pradžios buvo apleistas, dar nenustatyta.

VPK Licencijavimo skyriaus viršininkas R. Klapatauskas kauniečiams nuolat primena, kad iššauti gali net ir surūdijęs šautuvas, ir pataria apie atsitiktinai rastą ginklą visada pranešti policijai.

Pataria elgtis atsakingai

Iškart surinkusiam policijos numerį žmogui nereikia vykti į papildomas apklausas – pakaks tik vieną kartą papasakoti, kaip aptiko ginklą. Jeigu šis yra legalus ir jo neieškoma, baudžiamoji byla nekeliama netgi pagal faktą.

Jei apie radinį gyventojas nepranešė, o ginklą aptiks pareigūnai, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto jo laikymo ir narpliojama, kaip ir kada ginklas pas žmogų atsidūrė, iš kur ant jo atsirado pirštų atspaudai ar drabužių mikropluošto.

Nepalankiai susiklosčius aplinkybėms, radėjas net gali tapti įtariamuoju. Kol pavyktų nustatyti, kad žmogus – nekaltas, būtų sugaišta daug laiko.

Atitenka paveldėtojams

Savininkui mirus, artimieji gali perduoti ginklą Valstybiniam ginklų fondui arba pasilikti sau, bet tada reikia gauti leidimą jam įgyti.

Mirusiam savininkui priklausiusius medžioklinius šautuvus Ginklų fondas parduoda per specializuotas parduotuves, o pinigai atitenka šeimoms nariams, kitiems turto paveldėtojams. Pistoletai ir revolveriai parduodami pačiame Ginklų fonde.

Per remontą rastam pokario ar dar senesnių laikų šautuvui taip pat reikia turėti leidimą. Už neteisėtą jo laikymą gali būti iškelta byla ir grėsti atsakomybė.

Kad ginklas neveikia, konstatuoti gali tik balistikos ekspertas. Jei senas ginklas neturi savininko, jį suradęs žmogus, kaip ir paveldėtojas, gali jį pasilikti sau arba parduoti per Ginklų fondą.

Kauniečiai yra įsigiję per 20 tūkst. ginklų

Privatiems asmenims, saugos tarnyboms galima įsigyti pistoletus, revolverius, graižtvinius ir lygiavamzdžius šautuvus, sportinius ginklus.

Perdirbinėti bet kokios rūšies ginklus yra uždrausta.

Leidimus laikyti ir nešioti ginklus turi per 10 tūkst. kauniečių. Kiekvienas iš jų vidutiniškai yra įsigijęs po du ginklus, kurių dauguma – medžiokliniai šautuvai.

Populiariausi Kaune pistoletai – austriški „Glock“, vokiški „Walther“ ir „Sig Sauer“, itališki „Beretta“, rusiški „Makarov“.

Medžiotojai labiausiai mėgsta graižtvinius šautuvus „Sauer“ (Vokietija), „Manlicher“ (Austrija), „Sako“ (Suomija), CZ, vienas populiariausių lygiavamzdžių šautuvų – rusiškas IŽ.

Pernai per kratas mieste policija aptiko 10 nelegalių ginklų.

Išduos leidimą

Visus dujinius pistoletus, revolverius ir pneumatinius šautuvus privaloma iki 2014 metų sausio 1 dienos įregistruoti policijoje.

Sumokėjus vienkartinį 50 litų mokestį, šiems ginklams laikyti bus išduotas neterminuotas leidimas.

Nereikės laikyti egzamino, įsirengti seifo jiems saugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.