Lietuvoje – diena be aukščiausių valdžios pareigūnų

Pirmadienis Lietuvoje išaušo be trijų aukščiausių šalies vadovų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyko su oficialiu vizitu į Norvegiją, Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas - Briuselyje, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius  Azerbaidžane dalyvauja Pasaulio ekonomikos forume.

Nors D. Grybauskaitė išvykusi iš šalies, ji eina savo pareigas be pavaduojančio asmens Lietuvoje.<br>V. Ščiavinskas
Nors D. Grybauskaitė išvykusi iš šalies, ji eina savo pareigas be pavaduojančio asmens Lietuvoje.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 8, 2013, 3:15 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:45 PM

Fiziškai Lietuvoje esantis aukščiausias valdžios pareigūnas pirmadienį yra finansų ministras Rimantas Šadžius, pavaduojantis išvykusį premjerą A. Butkevičių.

Bet teisiškai Lietuvos vadovas yra prezidentė D. Grybauskaitė. Nors ji išvykusi, bet eiti pareigas gali.

Politikos veteranas ir įstatymų kūrėjas Česlovas Juršėnas nemato nieko blogo, kad į užsienį išvyko visi trys aukščiausios valdžios asmenys.

„Šiuolaikinės ryšių technologijos leidžia prezidentui vadovauti šaliai ir iš užsienio. Pamenu atvejus, kai prezidentas Algirdas Brazauskas pasirašė svarbius dekretus būdamas Kinijoje, Lotynų Amerikoje“, – kalbėjo net kelias kadencijas Seimo pirmininku dirbęs Č. Juršėnas.

Pagal įstatymus, jeigu prezidentas negali eiti savo pareigų, jo funkcijas vykdo Seimo pirmininkas. Toks precedentas Lietuvoje buvo 2003 metais – po tuomečio prezidento Rolando Pakso apkaltos, aukščiausio Lietuvos vadovo pareigas iki Seimo rinkimų vykdė Artūras Paulauskas.

Č. Juršėnas prisiminė, jog keblumų buvo kilę 1993-ųjų rugsėjį, per popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą, kai tuometis prezidentas Algirdas Brazauskas staigiai susirgo.

„Tada galvojome, ką daryti, jeigu prezidentą operuos, apmarins narkoze – ar galima jį laikyti galinčiu eiti pareigas? Aš tuomet buvau Seimo pirmininku, bet pavaduoti prezidentą mane privalėjo įgalioti Seimas, o jis dar buvo nesusirinkęs po atostogų. Bet nusprendėme, kad prezidentas atlaikys garbaus svečio vizitą, taip ir buvo, viskas gerai baigėsi“, - sakė Č. Juršėnas apie sėkmingai išsisprendusį teisinį kazusą.

Kaip paaiškino Č. Juršėnas, jo iniciatyva buvo priimtas įstatymas, kad vienu metu į užsienį negali išvykti prezidentas, pagal Konstituciją esantis Ginkluotųjų pajėgų aukščiausiasis vadas, ir krašto apsaugos ministras.

Taigi, išvykusios į Norvegiją prezidentės pavaduoti niekam nereikia, ji gali atlikti pareigas ir būdama svečioje šalyje. Briuselyje esantį V. Gedvilą gali pakeisti bet kuris iš Seimo pirmininko pavaduotojų, bet pirmadienį Seimo posėdžiai nenumatyti.

Azerbaidžane esantį premjerą A. Butkevičių pavaduoja finansų ministras R. Šadžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.