Lietuvos politikų prisiminimuose M. Thatcher – tvirta ir išmintinga

Pirmadienio rytą mirusią buvusią Didžiosios Britanijos ministrę pirmininkę Margaret Thatcher, šios šalies vyriausybei vadovavusią Šaltojo karo pabaigos ir Sovietų Sąjungos žlugimo pradžios metais, prisimena nemažai to meto ir vėlesnių Lietuvos politikų. Buvęs parlamento vadovas Vytautas Landsbergis pabrėžia Sovietų Sąjungai nepataikaujantį M. Thatcher mąstymą, o buvęs Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Vygaudas Ušackas primena, kad M. Thatcher vaidmuo, griūvant sovietų imperijai, buvo svarbus, nors ir nevienareikšmis – šiaip ar taip, ji palaikė M. Gorbačiovą.

Geležine ledi vadinta M. Thatcher mirė pirmadienio rytą nuo insulto, būdama 87 metų.<br>AP
Geležine ledi vadinta M. Thatcher mirė pirmadienio rytą nuo insulto, būdama 87 metų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Apr 8, 2013, 7:24 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:21 PM

Geležine ledi vadinta M. Thatcher mirė pirmadienio rytą nuo insulto, būdama 87 metų. Didžiosios Britanijos vyriausybei ji vadovavo 1979-1990 metais.

Reformos, kurių reikėtų ir ES

ES misijos Afganistane vadovas, buvęs Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje V. Ušackas sakė turėjęs garbę su M. Thatcher bendrauti keletą kartų, visų pirma – ruošiant susitikimą, kuriame dalyvavo ir gausus būrys Londone gyvenančių lietuvių – užsienio diplomatų, verslo atstovų, bei tuometinis prezidentas Valdas Adamkus. Tuomet iškiliai britų politikei įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto ordino Didysis kryžius.

„M. Thatcher įėjo į istoriją kaip moteris, kurią vadino „geležine ledi“. Ji įėjo į istoriją savo geležiniu charakteriu. Ji sunkiais 1980-aisiais metais Didžiojoje Britanijoje padarė reikiamas ir būtinas reformas, įveikiant finansinę krizę, įvedant rinkos elementus. Tai pavyzdys tokių reformų, kokių šiuo metu reikia Europos Sąjungai“, - sakė V. Ušackas.

Pasak diplomato, M. Thatcher, vadovavusi Didžiajai Britanijai Sovietų Sąjungos žlugimo priešaušryje, pati nemažai prisidėjo prie šių procesų, nors jos vaidmuo – gana dviprasmiškas.

„Tuo metu, kai vyko šaltasis karas, ji buvo artimiausia Ronaldo Reagano sąjungininkė ir kartu su juo pasisakė už tolesnį ginklavimąsi, ir tai galų gale prisidėjo prie Sovietų Sąjungos subyrėjimo“, - aiškino pašnekovas.

Bet kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, Vokietijos susivienijimo klausimu, ji pradžioje išsakė gana pesimistišką požiūrį. „Taip pat reikia pripažinti, kad ji parėmė ir tuometinį Sovietų Sąjungos vadovą M. Gorbačiovą“, - pastebėjo V. Ušackas.

M. Thatcher – svarbi figūra konservatizmo ideologijoje. „Tuometinio valstybinio sektoriaus klestėjimo metu Didžiojoje Britanijoje ir visoje Europoje ji atgaivino konservatyvios idėjos prasmę, įgyvendinant privatizaciją, suteikiant daugiau laisvių, atsakomybių verslui, smulkiajam verslui. Taip ji atgaivino stagnacijos periodą išgyvenusią Didžiąją Britaniją. Todėl ji yra pats ryškiausias konservatyviai liberalios ekonominės politikos pavyzdys ne tik Europai, bet ir visam pasauliui“, - kalbėjo diplomatas.

D. Grybauskaitė pabrėžė M. Thacher paramą Baltijos šalims Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad buvusi britų premjerė M. Thatcher išliks istorijoje kaip stipri pasaulio lyderė, o Lietuva turi įvertinti jos paramą Baltijos šalių nepriklausomybei. Prezidentė taip pat prisiminė, kad per susitikimą daugiau nei prieš dešimtmetį dovanojo britų politikei „Žalgirio“ midaus balzamo kaip stiprybės simbolį. „Pasauliui ji liks kaip pavyzdys labai stiprios asmenybės, kuri demonstravo didžiulę atsakomybę ir lyderystę“, - telefonu iš Norvegijos sakė prezidentė. D. Grybauskaitė sakė asmeniškai ilgą laiką besidomėjusi M. Thatcher „lyderystės fenomenu, kokį ji demonstravo savo šalyje ir pasaulyje sudėtingoje aplinkoje, esant krizei ir tarptautiniam konfliktui, ir kaip ji sugebėjo Britanijoje įvesti ekonominę liberalią rinkos sistemą“. „Manau, kad bet kokiu atveju ji liks istorijoje kaip istorinė ir labai stipri pasaulio lyderė, ne tik Jungtinės Karalystės“, - teigė D. Grybauskaitė. Pasak šalies vadovės, iki 1990 metų lapkričio britų vyriausybei vadovavusi politikė rėmė Baltijos šalių siekį išsilaisvinti iš sovietinės okupacijos. „Be jokios abejonės, tai buvo politikė, kuri buvo už Baltijos šalių nepriklausomybę“, - sakė prezidentė. D. Grybauskaitė su M. Thatcher Londone buvo susitikusi 2001 metais, kai ėjo finansų ministrės pareigas. Prezidentė atskleidė, kad tuomet britų ekspremjerei padovanojo stiprų „Žalgirio“ midaus balzamo gėrimą. „Tuo metu pajuokaudama ir norėdama jai suteikti ir mūsų kažkokios simbolinės stiprybės simbolį, dovanų nuvežiau „Žalgirio“ gėrimą. Paaiškinau, kad reikia naudoti tik su arbata arba su kava ir labai nedaug. Mes gražiai pasijuokėme kartu, kad tai ir vardas simbolinis, ir suteikiantis ypatingam lyderiui ypatingą stiprybę“, - prisiminė prezidentė.

V. Adamkus: „M. Thatcher labai aiškiai ir griežtai pasisakė už Lietuvos apsisprendimą būti laisva“ Britų ekspremjerė M. Thatcher labai aiškiai pasisakė už Lietuvos apsisprendimą būti laisva, sako kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus. „Ji labai aiškiai pasisakė už Lietuvos apsisprendimą būti laisva, viena iš pirmųjų Anglijos vadovaujančių žmonių, ir tą labai gerai galėtų patvirtinti Atgimimo vadovai, kurie tuo metu turėjo kontaktą su M. Thatcher. Aš iš savo pasikalbėjimų su tautiečiu Juozu Kazicku žinau apie jo pastangas susisiekti su M. Thatcher Atgimimo dienomis, 1989-1990 metais, kada Lietuva atgavo nepriklausomybę, ji buvo viena iš pirmųjų, kuri priėmė Lietuvos ministrę pirmininkę Kazimirą Prunskienę, ir labai aiškiai ir griežtai pasisakė už tautų apsisprendimą ir sveikino Lietuvos žmones, pasiryžusius eiti demokratiniu keliu. Lietuva dėkinga už jos tokį tikrai greitą reagavimą į įvykius“, - pirmadienį sakė V. Adamkus. Pats V. Adamkus pasakojo su M. Thatcher susitikęs jau gerokai vėliau, kuomet ėjo Lietuvos prezidento pareigas. Jis 2008 metais buvusiai Didžiosios Britanijos premjerei įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto ordino Didįjį kryžių. „Man pačiam teko su ja susitikti daug vėliau (po Nepriklausomybės atgavimo. - Red.), jau būnant pareigose, įteikiant jai už jos tvirtą demokratinę poziciją apsisprendusioms tautoms, kaip Lietuvai, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto Pirmojo laipsnio ordiną, ir su ja bendrauti. Tuo metu ji be galo domėjosi Lietuvos žingsniais, su kokiais sunkumais Lietuva susiduria, ir pakartotinai tada Londone pasisakė ir linkėjo Lietuvai sėkmės eiti demokratiniu ir laisvės keliu“, - kalbėjo V. Adamkus. Kalbėdamas apie M. Thatcher vaidmenį pasaulio politikoje A. Adamkus ją lygino su ankstesniu britų premjeru Winstonu Churchililiu. „Jokios abejonės nėra, kad ji (M. Thatcher. - Red.) yra vieną iš didžiųjų Didžiosios Britanijos politikos lyderių, anglai didžiavosi ir didžiuojasi vadovu Antrojo pasaulinio karo metu W. Churchiliu, bet pokariniu laikotarpiu M. Thatcher yra viena iš ryškiausių Didžiosios Britanijos vadovų. Ji suvaidino didelį vaidmenį Anglijai, vienas buvo labai būdingas apie ją pasakymas - ji ne tik vadovavo, bet ir išgelbėjo Angliją nuo įvairių tarptautinių sunkumų, komplikacijų. Ji buvo ne tik Anglijos pasidižiavimas, Didžiosios Britanijos pasididžiavimas, šiandien ir Vyriausybė, ir karalienė, ir visi anglai pripažįstą jos šitą rolę“, - kalbėjo V. Adamkus. Jis taip pat pažymėjo ilgametės britų premjerės ryšius su JAV prezidentu Ronaldu Reaganu, ir jų bendrus siekius dėl demokratijos sklaidos. „Dar vienas pažymėtinas dalykas - jos artimi ir tikrai nuoširdaus bendravimo ryšiai su JAV prezidentu R. Reaganu, jie sudarė savotišką komandą, kuri buvo labai aiškiai nusistačiusi ginti demokratijos principus“, - sakė kadenciją baigęs šalies vadovas.  

Lietuvai – ne visada palanki

Buvęs parlamento vadovas Vytautas Landsbergis naujienų agentūrai BNS sakė, kad britų ekspremjerė Margaret Thatcher buvo išmintinga ir valinga politikė, kuri daug lėmė visos Europos istoriją ir pasižymėjo Sovietų Sąjungai nepataikaujančiu mąstymu.

„Tai labai įžymi mūsų laikų asmenybė, išmintinga ir labai valinga politikė, kuri daug kur lėmė ne tik savo šalies, bet ir Europos istoriją“, - BNS sakė V. Landsbergis.

Siekdamas Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo, V. Landsbergis pirmąkart su M. Thatcher susitiko 1990 metais Londone.

„Tai buvo pirmasis mūsų atkurtos nepriklausomybės ruduo, kai aš vykau į Vakarų sostines ir siekiau paramos atkurtai nepriklausomybei, kuriai grėsė sovietų smurtas ir taip pat beveik visur spręsdavau esamus arba galimus, ir paveldėtus Lietuvos ir kitų šalių reikalus“, - prisiminė V. Landsbergis.

„Tai buvo vizitas jos oficialioje būstinėje Downing Street 10. Kalbėjau ir apie politinę padėtį ir apie grėsmes, kurios Lietuvos laukia 1990 metų pabaigoje, kadangi mes jau atsiskiriame ir nuo Sovietų Sąjungos biudžeto ir mums graso visišku ekonomikos sunaikinimu“, - teigė tuometinis Aukščiausiosios Tarybos- Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

„Ji, atsimenu, negalėjo tuo patikėti, nes sakė, kad „juk jūs gaminate ir jiems, jiems reikia jūsų gamybos, jūsų pramonės“. Na, bet mes žinojome tos valdžios charakterį, kuri gali net sau darydama žalą keršyti nepaklusniesiems“, - teigė V. Landsbergis.

Jis sakė susitikime prašęs M. Thatcher taip pat paremti Lietuvos dalyvavimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijoje Paryžiuje. Anot V. Landsbergio, tuometinė britų premjerė žadėjo būti palanki tokiam dalyvavimui, bet vėliau Michailo Gorbačiovo ultimatyviu reikalavimu „ji negalėjo kokių nors konfliktų daryti“.

Susitikime V. Landsbergis sakė priminęs M. Thatcher jos ankstesnę laikyseną, kai būdama opozicijoje ji priešinosi Lietuvos aukso perdavimui ją okupavusiai Sovietų Sąjungai.

„Priminiau tą momentą, kai Sovietų Sąjunga reikalavo atiduoti Lietuvai priklausantį auksą ir jauna Atstovų Rūmų narė M. Thatcher būdama opozicijoje protestavo prieš tokį Leiboristų vyriausybės žingsnį. Tą primindamas iškėliau klausimą - ar Lietuva gali tikėtis, kad Didžioji Britanija dabar pripažins ir sugrąžins tą Lietuvos auksą? Sutarėm, kad aš išdėstysiu visą dalyką raštu. Tą pačią naktį Londone sėdėjau ir rašiau laišką jai, kurį palikau išvažiuodamas, ir tas klausimas pajudėjo teigiamai“, - kalbėjo V. Landsbergis.

„Štai tokie konkretūs politiniai dalykai, kurie rodė ir nesuvaržytą ir tikrai nepataikaujantį Sovietų Sąjungai ir jos vadui protą ir mąstymą ir norą spręsti oriai ir teisingai“, - teigė politikas.

Jis sakė antrą kartą britų ekspremjerę aplankęs privačiai jos namuose, kai M. Thatcher jau buvo pasitraukusi iš valdžios, ir „tai buvo dar šiltesnis ir draugiškesnis pokalbis“.

„Štai tokie mano atsiminimai labai malonūs man. Nulenksiu galvą jos laidotuvių dieną“, - sakė V. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.