N. Venckienė turi nedaug šansų išsaugoti teisinę neliečiamybę

Dauguma Seimo frakcijų antradienį ketina palaikyti siūlymą atimti teisinę neliečiamybę iš „Drąsos kelio“ lyderės, buvusios Kauno teisėjos Neringos Venckienės.

Neringa Venckienė antradienį turėtų prarasti teisinę neliečiamybę.<br>R. Danisevičius nuotrauka iš archyvo
Neringa Venckienė antradienį turėtų prarasti teisinę neliečiamybę.<br>R. Danisevičius nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 8, 2013, 9:28 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:13 PM

Antradienį parlamentarai balsuos dėl laikinosios Seimo komisijos, kuri jau pritarė N. Venckienės teisinės neliečiamybės naikinimui, išvados.

Norint, kad Seimo narys būtų atiduotas į teisėsaugos rankas, reikia surinkti 71 pritariančio parlamentaro balsą.

Seimo frakcijos galutinį sprendimą, kaip balsuoti, žada priimti antradienį ryte, tačiau pirmadienį dauguma tvirtino, jog balsuos N. Venckienės nenaudai.

„Mūsų frakcija linkusi palaikyti Seimo komisijos išvadą“, - sakė didžiausios Seime Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Socialdemokratai turi 40 balsų.

Už neliečiamybės panaikinimą vieningai turėtų balsuoti 10 Liberalų sąjūdžio atstovų ir didžioji dalis konservatorių. Tėvynės sąjungos frakcijoje yra 33 nariai, tačiau dalis jų yra nusiteikę radikaliai ir palaiko N. Venckienę.

Darbo frakcijos, vienijančios 28 politikus, seniūnas Viktoras Uspaskichas pirmadienį teigė dar nežinantis, koks bus jo frakcijos sprendimas. Anksčiau V. Uspaskichas žadėjo remti „Drąsos kelią“. Dar neapsisprendė ir 8 Seimo narius turinti Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Tuo tarpu partija „Tvarka ir teisingumas“, turinti 11 žmonių frakciją, turėtų balsuoti laisvai. Nors frakcijos seniūnas Petras Gražulis yra karštas N. Venckienės šalininkas, kai kurie frakcijos nariai portalui lrytas.lt tvirtino ketinantys balsuoti priešingai.

Jeigu N. Venckienės teisinė neliečiamybė bus panaikinta, ją bus galima apklausti, suimti ar kitaip apriboti jos laisvę.

N. Venckienė kaltinama pasipriešinimu policijos pareigūnams, teismo sprendimų nevykdymu, trukdžius antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavus globėjos teisėmis.

Antradienį „Drąsos kelias“ savo idėjinei lyderei palaikyti prie Seimo organizuoja mitingą. Iš kai kurių miestų mitinguotojai bus vežami organizuotai – autobusais.

Seimo kancleris Jonas Milerius portalui lrytas.lt šeštadienį patvirtino, kad yra gavęs kelių Seimo narių prašymus antradienį į parlamentą įvesti žmonių grupes. Spėjama, jog tai N. Venckienės pasekėjai.

„Mes taip pat gavome kai kurių Seimo narių prašymus užtikrinti tvarką, kai vyks balsavimas. Atsižvelgiant į tai, kad posėdžiaujant Seimo komisijai, kuri sprendė N. Venckienės teisinės neliečiamybės klausimą, kai kurie Seimo lankytojai elgėsi nederamai, mes ruošiamės antradieniui ir priimsime reikiamus sprendimus saugumui užtikrinti“, - kalbėjo Seimo kancleris.

Dirbant Seimo komisijai, kai kurie jos nariai, o ypač liberalė Dalia Kuodytė, buvo nuolat užgauliojami. „Drąsos kelio“ aktyvistai Seime ne tik mitinguodavo, bet ir kalbėdavo poterius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.