Afganistano finansų ministerija Lietuvą laiko pavyzdžiu (papildyta)

Afganistano finansų ministerija

Lietuvos vadovaujama tarptautinė provincijos atkūrimo grupė Gore savo veiklą pradėjo 2005 metais.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Lietuvos vadovaujama tarptautinė provincijos atkūrimo grupė Gore savo veiklą pradėjo 2005 metais.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 9, 2013, 1:50 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:32 PM

Ministerijos duomenimis, pažadus dėl finansavimo taip pat vykdo Japonija, Anglija, Kanada, Švedija, Danija, Suomija, Naujoji Zelandija, Kuveitas, Austrija, Singapūras, Estija ir Aga Khan plėtros tinklas.

Tuo metu ilgesnis valstybių ir organizacijų sąrašas sulaukė kritikos dėl to, jog per metus neįvykdė savo įsipareigojimų.

„Tai ne tik praėjusių metų problema - daug donorų neskyrė lėšų nuo pat pradžių. Tai lėmė, kad kai kurie projektai liko nebaigti“, - afganų laikraščiui „Outlook Afghanistan“ sakė Finansų ministerijos atstovas Wahidullah Tawhidi.

Ministerijos duomenimis, Pakistanas, Brunėjus ir Portugalija nepateisino pažadų skirti atitinkamai 50 mln., 40 mln. ir 10 mln. dolerių (133 mln., 106 mln ir 27 mln. litų).

Tarp kitų šalių ir organizacijų, kurios per metus neįvykdė savo finansinių įsipareigojimų, minima Europos Sąjunga, Vokietija, Indija, Australija, Norvegija, Italija, Iranas, Prancūzija, Turkija, Ispanija, Jungtinės Valstijos, Rusija, Saudo Arabija, Kinija, Šveicarija, Čekija, Belgija, Lenkija, Airija, Liuksemburgas, Vengrija, Graikija, Pasaulio bankas, Azijos plėtros bankas, Islamo plėtros bankas.

Afganistano užsienio reikalų ministerija pareiškė prašanti šalių donorių gerbti savo įsipareigojimus šiai šaliai.

„Remdamiesi tarptautinių konferencijų išvadomis dėl Afganistano, mes raginame donorus būti sąžiningais praktiškai įgyvendinant savo įsipareigojimus“, - sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Jananas Mosazai (Džananas Mosazajis).

Pernai liepą tarptautinė bendruomenė Tokijuje įsipareigojo Afganistano ekonominiam vystymui per ketverius metus skirti 16 mlrd. dolerių.

Lietuva taip pat prisidėjo prie šio įsipareigojimo. Lietuvos specialiosios misijos Afganistane vadovas Gintaras Bagdonas BNS šių metų vasarį sakė, kad tik kasmet Seimui patvirtinus biudžetą, bus galima tiksliai pasakyti, kiek šalis skirs Afganistanui tais metais. Teigiama, jog ši suma kasmet gali siekti apie 2 mln. litų.

Lietuvos vadovaujama tarptautinė provincijos atkūrimo grupė Gore savo veiklą pradėjo 2005 metais.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija 2006-2011 metais pagal Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programą iš viso skyrė 15,37 mln. litų 169 projektų įgyvendinimui Gore. Pernai buvo skirta dar 1 mln. litų.

Lietuva planuoja perduoti atsakomybę už saugumą Goro provincijoje Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms ir uždaryti savo vadovaujamą Goro provincijos atkūrimo grupę iki 2013 metų pabaigos.

Kai kurie įsipareigojimai Afganistanui atidėti dėl lėtos pažangos

Europos Sąjunga (ES) vykdo savo finansinius įsipareigojimus Afganistanui, tačiau kai kurie iš jų neseniai buvo atidėti dėl lėtos pažangos Afganistano teisingumo sektoriuje, sako ES misijos Afganistane vadovas Vygaudas Ušackas.

Tai jis sakė komentuodamas Afganistano žiniasklaidoje pasirodžiusį pranešimą, esą nemažai valstybių ir organizacijų, tarp jų ir ES, nevykdo savo finansinių įsipareigojimų Afganistanui. Šios šalies Finansų ministerija tokią žiniasklaidos pateikiamą informaciją vadina klaidinančia.

Pasak V.Ušacko, ES įsipareigojimai Afganistanui 2007-2013 metams yra 1,2 mlrd, eurų (4,14 mlrd. litų). Iš jų 2007-2010 metais buvo visiškai išmokėta 600 mln. eurų (2 mlrd. litų), o 2011-2013 metų laikotarpiu ES jau skyrė du trečdalius žadėtos sumos ir mokėjimai atliekami pagal grafiką. Be to, Afganistanas iš ES gauna papildomų lėšų už dabartinės dvišalės septynerių metų programos ribų.

„Pernai Tokijuje Europos Sąjunga papildomai įsipareigojo išlaikyti dabartinį paramos lygį ir 2014-2017 metais. Tačiau šie pažadai bus sąlygojami to, kaip Afganistanas vykdys savo įsipareigojimus pagal reformų darbotvarkę, dėl kurios sutarta Tokijuje. (...) Kai kurie įsipareigojimai buvo neseniai atidėti dėl lėtos pažangos teisingumo sektoriuje. Šie pažadai iki šiol nebuvo atšaukti ir ES tikisi, jog Afganistano vyriausybė vykdys savo įsipareigojimus, kad galima būtų leisti jai įgyvendinti parmą ir šiame svarbiame sektoriuje“, - teigia V. Ušackas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.