Edvardas Čiuldė: vargas dėl šešėlio

Operos žvaigždė, garsusis solistas, dabar konservatorių partijos Seime įžymybė V.Juozaitis išplatino graudų laišką, priekaištaudamas A. Kubiliui dėl to, kad pastarasis skelbdamas šešėlinės vyriausybės sudėtį, nepaskyrė jam operos metro statusą atitinkančio šešėlinio kultūros ministro portfelio.

Tokia padėtis būtų palanki kokiam nors transseksualui, įgyjančiam galimybę spręsti lyties pakeitimo problemą labai paprastai.<br>123rf
Tokia padėtis būtų palanki kokiam nors transseksualui, įgyjančiam galimybę spręsti lyties pakeitimo problemą labai paprastai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:39 PM

O gal buvo truputėlį kitaip, tarkime, solistas ėmė ir įsižeidė dėl to, kad partijos vadas nepriskyrė iškiliajam kolegai ministro šešėlio su portfeliu? Kuriuo atveju A.Kubiliaus netaktas būtų didesnis? Taip ar kitaip, bet sužinojome, kaip sunkiai gyvenasi solistams, kai dabar viskam diriguoja choristai.

Taigi užvirė visai ne šešėlinės aistros dėl šešėlio. Tai kelia nerimą, verčia manyti, kad peržengėme pavojingą ribą, už kurios žmonių socialinė atskirtis dar labiau pagilės, nelygybė suvešės, persikeldama į tą dimensija, kurioje negalioja ne tik moralės normos (kaip teigė V. Vasiliauskas), bet ir sveiko proto refleksai. Ko dar galima laukti iš likimo, kai žmogaus reprezentacijai svarbus tampa paties šešėlio statusas, jo kokybė, priklausomybė aukštesniajai kastai ir pan. Drauge pabandykime įsivaizduoti, jog įvykiams klostantis ta linkme, ne vienas pabandys įsigyti jaunesnį, gražesnį arba, pavyzdžiui, protingesnį šešėlį už save patį.

Tarkime, tokia padėtis būtų palanki kokiam nors transseksualui, įgyjančiam galimybę spręsti lyties pakeitimo problemą labai paprastai, t. y. šešėliniu būdu, tačiau daugumai žmonių susiklosčiusi situacija tik padidintų galvos skausmą: kaip įsitaisyti laiko dvasią atitinkantį šešėlį, ar galima būtų padorų šešėlį kur nors (turguje ar meno vertybių aukcionuose) nusipirkti, ar tokie privilegijuoti šešėliai būtų skirstomi tik už nuopelnus partijai ir tėvynei, be jokios abejonės, iškiliems partijų nariams?

Tačiau vis dėlto sunkiausias klausimas čia būtų toks: kur padėti senąjį šešėlį, kuris kaip primuštas šunėkas, nori tu to ar nenori, visados spūdintų iš paskos.

Įaudrintas tokių klausimų negalėjau neparašyti eilėraščio:

kažko aš laukiau vakare

neįtikėtina tačiau kvepėjo mėtom

nelyg senam tauriam kare

didinga buvo pralaimėti

tačiau per lengva buvo ir negera

jaučiau iš anksto: netikri kerai

šešėlis mano purptelės be portfelio virš kero

išsilukštenę liks tiktai garai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.