N. Venckienės teisinės neliečiamybės panaikinimas Seime sukėlė isteriją

Seimas atidavė Neringą Venckienę teisėsaugininkams. Toks sprendimas sukėlė politikės gerbėjų isteriją. „Mes turime teisę gintis!“ - antradienį rėkė susirinkusieji. Parlamento narius jie vadino išgamomis, demonais, tironais. Vieną moterį net ištiko isterijos priepuolis. Ji pradėjo rėkti, kad jos vaiką prievartavo mokykloje ir taip bus susidorota su kiekvienu Lietuvos piliečiu. Įsiaudrinusius žmones išsklaidė Seimo apsauga.

Jauną moterį ištiko isterijos priepuolis. Ją iš Seimo išlydėjo apsaugos darbuotojai.<br>R. Danisevičius
Jauną moterį ištiko isterijos priepuolis. Ją iš Seimo išlydėjo apsaugos darbuotojai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas, Artūras Jančys

Apr 9, 2013, 9:20 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:48 PM

Už tai, kad teisėsaugininkai galėtų apklausti, tardyti, suvaržyti N. Venckienės laisvę, balsavo 80 politikų. 23 buvo prieš.

Nors Vadovybės apsaugos departamentas sustiprino Seimo apsaugą, tačiau į parlamentą pateko ir teistų, galimai sutrikusios psichikos asmenų.

Pavyzdžiui, viena jauna moteris po Seimo sprendimo dar ilgai ir nerišliai šūkavo vestibiulyje lietuvių ir anglų kalbomis. Vedama apsaugos darbuotojų ji muistėsi, kažką kalbėjo esą nuodijama į maistą beriamais milteliais.

Šią iš Palangos kilusią moterį teismas buvo nuteisęs už draugo sužalojimą. 2006 metais teisėsaugininkai nustatė, kad ji, būdama neblaivi, ant savo buvusio mylimojo užpylė benzino ir padegė. Vyriškis išliko gyvas, bet liko gilūs randai. Antradienį Seime isterijos priepuolio ištikta moteris tvirtino auginanti du vaikus.

Emocijos kunkuliavo dar prieš balsavimą. N. Venckienės partijos draugai Seime pasijuto lyg scenoje. Jos teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūra virto chaosu. „Drąsos kelio“ atstovė Aurelija Stancikienė tildė Seimo posėdžio vadovą trenkdama delnu per jo stalą. Politikas Jonas Varkala teatrališkai perskaitė ilgą N. Venckienės kalbą.

Pati „Drąsos kelio“ vedlė posėdyje nepasirodė. Jos teisinę neliečiamybę gynė partijos bendražygiai.  Anot jos partijos kolegų, moteris serga. 

„Drąsos kelio“ atstovas Jonas Varkala, paklaustas, kuo serga N. Venckienė, portalui lrytas.lt atsakė: „Valstybės apgultimi. Ja dėtas, apskritai neičiau į Seimo posėdžius.“

N. Venckienės kalba nesudomino net gerbėjų

Vietoje N. Venckienės į tribūną stojo tas pats J. Varkala. Jis perskaitė „Drąsos kelio“ lyderės parašytą kalbą. Perskaitė teatrališkai, raiškiai, keisdamas intonaciją lyg skaitytų pamokslą. Atskiras teksto dalis jis atskyrė ilgomis pauzėmis, per kurias gėrė vandenį.

Tiesa, Seimo balkonus užgulę N. Venckienės gerbėjai politiko kalbos nesiklausė. Pranešimas buvo toks ilgas, kad posėdžiui pirmininkavęs Algirdas Sysas paklausė: „Atleiskite, ar dar daug liko?“ Į tai J. Varkala atsakė: „Aš perskaitysiu viską.“

Pranešime rašoma, kad šitos bylos tikslas – klaidinti visuomenę, nukreipti dėmesį nuo žiaurių nusikaltimų ir sužlugdyti kovotojus už teisybę.

Taip pat Seimo narė pateikė paaiškinimus, kaip ji interpretuoja teisės aktus ir bylos epizodus.

„Tai kas čia vyksta, tai jau yra teismas, o jūs esate teisėjai“, - į politikų emocijas nusitaikė N. Venckienė.

Ji dar kartą priminė žodžius, kurie skambėjo vadinamosios pedofilijos bylos pradžioje: „sysalas“, „kremas“. Seimo narė dar kartą teigė, kad mažametė Laimutės Stankūnaitės ir Drąsiaus Kedžio dukra tais žodžiais parodė, jog buvo tvirkinama. 

Toje kalboje N. Venckienė taip pat vadino L. Stankūnaitę „nacionaline vertybe“. Taip esą šmaikščiai pašiepdama, kad L. Stankūnaitė yra saugoma valstybės.

Politikė rašė, kad būtent ji išgydė „seksualinę prievartą“ patyrusią mažametę.

Iš "pedofilų" sąrašo dingo teisėjas

Įdomu, kad J. Varkalos perskaitytame ilgame N. Venckienės pareiškime, dalyje, kurioje kalbama apie D. Kedžio dukrą neva tvirkinusį Andrių Ūsą, nebuvo nė žodžio užsiminta apie nužudytą Kauno apygardos teisėją Joną Furmanavičių. Anksčiau N. Venckienė užtikrintai kalbėjo žurnalistams, kad jos brolio dukrą ir jos pusseserę tvirkino ir prievartavo ne tik A. Ūsas, bet ir J. Furmanavičius bei nenustatytas asmuo vardu Aidas.

Antradienio pareiškime Seimui J. Furmanavičius ir mistinis Aidas nebuvo minimas. Galimai N. Venckienę apriboti jos dukterėčią tvirkinusių pedofilų ratą vertė grėsmė sulaukti naujų bylų.

Seimo nariai nusprendė, kad J. Varkalos nebus klausinėjama apie bylą. Jis tik perskaitys savo partijos lyderės pranešimą.

Reikalavo pertraukos Kai J. Varkala baigė maždaug valandą trukusią kalbą, Seime kilo sąmyšis.

„Drąsos kelio“ frakcija pasiūlė padaryti pertrauką iki tol, kol Etikos ir procedūrų komisija įvertins A. Syso veiksmus per posėdį.  Esą posėdžio pirmininkas pažeidė teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūras. Tačiau Seimas nusprendė daryti 30 minučių pertrauką, o ne iki kito Etikos ir procedūrų komisijos posėdžio. Tuo pasipiktino „Drąsos kelio“ atstovai. Esą Seimo posėdžiui pirmininkaujantis A. Sysas pažeidė jų teises.

„Naujokams aš siūlau perskaityti Seimo statutą. O pirmininkui linkiu ir toliau taip gerai vesti posėdį ir nepasiduoti provokacijoms“, - situaciją apibendrino liberalų vedlys Eligijus Masiulis.

Tvojo per Seimo vadovo stalą

Kai žodis buvo suteiktas kitiems Seimo nariams, parlamente vėl kilo chaosas.

„Labai įdėmiai išklausęs pono J. Varkalos žodžių, aš galvoju, kad mes gyvename iškreiptų veidrodžių karalystėje. Gelbėtojai virsta vagimis, apsukrūs egoistai staiga tampa angelais“, - kalbėjo liberalas E. Masiulis. Jis ragino balsuoti už teisinės neliečiamybės panaikinimą. Politikas taip pat ragino N. Venckienę palikti mažametę mergaitę ramybėje: „Vaikui reikės gyventi, reikės augti. Jei turime nors krislelį sąžinės, tai atstokime nuo to vaiko.“ Seimo narys kritikavo ir laikinosios komisijos, kuri sprendė neliečiamybės panaikinimo aplinkybes, darbą. Lygino tuos politikus su sekliu Šerloku Holmsu. Sakė, kad jie peržengė savo kompetencijos ribas. „Raginu tą teisybę nagrinėti ne Seimo salėje, kur susiduria įvairiausi politiniai interesai, bet teismo salėje“, - kalbėjo E. Masiulis.

Priešingą nuomonę išsakiusi „Drąsos kelio“ atstovė Aurelija Stancikienė savo kalbą pradėjo tvodama delnu per Seimo posėdžiui pirmininkaujančio A. Syso stalą. Taip esą ji prašė sudrausminti Seimo narius ir užtikrinti tylą.

Toks gestas sulaukė N. Venckienės gerbėjų plojimų. Tų žmonių Seime yra apie pusšimtį.

Politikas Povilas Urbšys ragino balsuoti už N. Venckienės teisinės neliečiamybės panaikinimą: „Gaila, kad žmogus, atėjęs į Seimą kovoti su korumpuota sistema, tapo tos sistemos dalimi.“ 

„Drąsos kelio“ lyderę gynė ir Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas. „Tegul imunitetą atima rinkėjai, o ne abonentai“, - sakė Seimo narys. Tie žodžiai sulaukė N. Venckienės gerbėjų plojimų.

„Jeigu tave kviečia eiti į teismą – eik. Nebėk kur nors į Maskvą ar Varšuvą, bet eik į teismą. Kolegos, eikite į teismą ir laimėkite bylą“, - ragino sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Jis pasisakė už teisinės neliečiamybės panaikinimą. Prie Seimo – N. Venckienės gerbėjai

Netoli Seimo susirinkusi apie 200 N. Venckienės šalininkų minia buvo nusiteikusi itin kovingai. Liepsningą kalbą pasakė į politikos pakraštį išstumtas buvęs Seimo narys Algimantas Matulevičius.

Jis teisėsaugą išvadino nusikaltėlių klanu, ragino kilti taikiai revoliucijai, rengti masinius mitingus. Kaip ir praėjusiais metais patvoryje Garliavoje, antradienį Vilniuje prie Seimo skambėjo jausmingi, net isteriški šūkiai, raginimai siekti tiesos, kilti į kovą už tai, kad iš motinos (Laimutės Stankūnaitės) būtų atimta jos dukra.

Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira patvirtino, jog antradienį Seime budės daugiau pareigūnų.

„Sustiprinsime apsaugos postus, ypač balkone virš posėdžių salės. Mūsų duomenimis, ten bus gausiau nei įprasta svečių, todėl reikia didesnių apsaugos pajėgų“, - sakė P. Nemira.  Prasidėjus J. Varkalos kalbai, į balkoną virš Seimo posėdžių salės pakilo apie 50 N. Venckienės šalininkų. Apsaugininkas prie laiptų, vedančių į balkoną, kruopščiai tikrino kiekvieno svečio leidimą. Balkone budėjo 7 VAD pareigūnai. Psichologiškai gniuždė vaiką

Per ikiteisminius tyrimus surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 metų lapkričio 17 dieną Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą. 

Taip pat ji nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai Laimutei Stankūnaitei. 

2012 metų gegužės 17 dieną buvusi teisėja N. Venckienė trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą. Ji piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichologiškai gniuždydama vaiką, panaudodama fizinį smurtą prieš L. Stankūnaitę, pasipriešino policijos pareigūnui.

„Visos įvardytos nusikalstamos veikos yra vienodai svarbios. Nėra pagrindo manyti, kad tas kreipimasis yra susijęs su politiniu susidorojimu. Nes nusikalstamos veikos buvo padarytos dar iki tampant politiku (kalbėjo apie N. Venckienę. - Red.). Todėl ir kreipėmės į Seimą“, - sausio mėnesį kreipdamasis į Seimą sakė generalinis prokuroras Darius Valys.

Ligomis skundžiasi ne pirmą kartą Seimo narės N. Venckienės neatvykimas į posėdį - ne pirmas atvejis, kai ji išvengė nemalonių procedūrų staigiai susirgusi. Praėjusių metų liepą nuo apklausos Panevėžio apygardos prokuratūroje N. Venckienę išsuko kojos operacija. Ji teigė, kad kairę koją jai skaudėjo dėl senokai patirtos traumos. Bet nepakenčiami, jos teigimu, skausmai surėmė kaip tik tuomet, kai Seimas iš jos, kaip teisėjos, atėmė teisinę neliečiamybę. Jos netekusią N. Venckienę turėjo apklausti prokurorai ir pateikti kaltinimus dėl priešinimosi policijos pareigūnams, piktnaudžiavimo globėjos teisėmis, teismo sprendimo nevykdymu, trukdymu antstolei atlikti savo darbą. N. Venckienė, nelaukdama apklausos, atsigulė į Ukmergės ligoninę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.