Akiplėšiškai vagia net nuo likimo nuskriaustųjų stalo

Per skystas guliašas, lengvesnis, nei pridera, kotletas, košė be sviesto, nors jo ten turėtų būti. Taip maisto produktus „taupo” valgio gamintojai vaikų ir senelių globos namuose.

Ne vienoje vaikų ir senelių globos namų valgykloje yra patiekiamos mažesnės, nei turėtų būti, porcijos.<br>T.Bauro nuotr.
Ne vienoje vaikų ir senelių globos namų valgykloje yra patiekiamos mažesnės, nei turėtų būti, porcijos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė ("Lietuvos rytas")

Apr 11, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:55 AM

Daugelyje globos namų akis bado ne tik švaros stygius, bet ir šaldytuvuose aptikti stiklainiai sutaupytos grietinės, nežinia kam paruošti mėsos vyniotiniai ar kitokie patiekalai, kurių globotiniai neparagauja.

„Kai kurie globos namų darbuotojai yra labai nesąžiningi”, – neslėpė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Praėjusiais metais ir per pirmuosius tris šių metų mėnesius VMVT inspektoriai patikrino 163 vaikų ir 109 senelių globos namus. Beveik pusės jų virtuvėse nustatyta pažeidimų.

Kas suvalgė sūrelius?

Kėdainių specialiosios mokyklos valgykloje inspektoriai pasvėrė pietums skirtus valgius.

Paaiškėjo, kad kotletas lengvesnis penktadaliu, vietoj 10,3 kilogramo burokėlių salotų pietums buvo paruošti vos 8, desertinių sūrelių vaikai tądien gavo perpus mažiau, negu priklauso. Trečdaliu mažiau svėrė ir priešpiečiams skirta chalva.

Minėtoje valgykloje tikrintojai aptiko ir žuvies užpiltinių, netikrų zuikių, mėsos vyniotinių. Šie patiekalai, kuriuos dažnai pamatysi pokyliuose, neįtraukiami į globos namų valgiaraščius.

Ar virėjos iš globotiniams skirtų maisto produktų ruošė valgius banketams?

„Galime pasvarstyti ir taip. O gal nešėsi namo? Išsinešančių nepagavau”, – santūriai aiškino Kėdainių teritorinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Alfonsas Genys.

To paties miesto vaikų globos namuose „Saulutė” kur kas mažiau į stalą buvo patiekta kopūstų salotų, o guliašas labiau priminė skystą sriubą – jame mėsos gabaliukų buvo reta.

Mažesnė energinė vertė

„Nulaižytomis” porcijomis mažamečius maitino ir Kuršėnų vaikų globos namų, Marijampolės kartų namų laikino vaikų globos ir vaiko dienos padalinio darbuotojai.

Čia patiekalų energinė vertė buvo penktadaliu mažesnė, nei derėtų. Tiesa, valgiai dažnu atveju svėrė tiek, kiek numatyta valgiaraštyje.

„Kyla klausimas: jeigu svoris atitinka, kodėl mažesnis kaloringumas? Iš tyrimo rezultatų matyti, kad visais atvejais pietų davinyje trūksta riebalų, kurie labai svarbūs augančiam organizmui.

Galime tik įtarti, kad didesnės mitybinės vertės žaliavos iš dalies pakeičiamos mažesnės mitybinės vertės. Suprantama, ir pigesnėmis”, – kalbėjo Šiaulių VMVT viršininko pavaduotoja Audronė Mikalauskienė.

Reikšmingai „taupė” ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras, Vilniaus Antakalnio 3-ieji vaikų globos namai, Šiaulių apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namai, Šiaulių vaikų globos namai „Šaltinis”, Šiaulių miesto savivaldybės vaikų globos namai, Suvalkijos socialinės globos namai.

Darbuotojos buvo atleistos

Kėdainių specialiosios mokyklos direktorius Juozas Jančius tikino, jog trūkumai, kuriuos nustatė inspektoriai, rodo tik neapsižiūrėjimą ir neatsakingumą. Anot jo, likusių produktų virtuvės darbuotojos tikrai nenaudodavo savo reikmėms.

„Jos ne kiekvieną produktą svėrė. Dedame visas pastangas, kad daugiau tokių dalykų nebūtų”, – tikino vadovas.

J.Jančius pabrėžė, kad netinkamai atlikusios savo pareigas dietologė ir virėja buvo atleistos: „Tokie nusižengimai pasikartojo ne kartą. Žmonės nesuprato, kad reikia keisti požiūrį ir kitaip dirbti.”

Tuo metu Kuršėnų vaikų globos namų vadovas Feliksas Rudzinskas apie trūkumus kol kas girdėjęs tik iš užuominų, todėl laukiantis oficialios VMVT ataskaitos.

Ne ką daugiau galėjo paaiškinti ir Marijampolės kartų namų, kuriuose patiekalai buvo penktadaliu mažesnės energinės vertės, vyriausioji socialinė darbuotoja Rasa Liškauskienė: „Pagal storį patiekalai atitinka normą, o energinės vertės mes nematavome.”

Druskos – gerokai per daug

Tikrindami globos namus inspektoriai aptiko ir daugiau trūkumų.

Dvidešimt vienoje įstaigoje virėjai tiekė patiekalus su maisto priedais, kurie draudžiami naudoti vaikams maitinti. Juose buvo neleistinų konservantų, skonio stipriklių, saldiklių.

Šitaip buvo maitinami mažamečiai Šalčininkų specialiojoje internatinėje mokykloje, Telšių vaikų globos namuose, Vilniaus 1-uosiuose globos namuose, Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas” ir net Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

Šiauliečiai inspektoriai vaikų globos namuose ištyrė ir druskos kiekį patiekaluose.

Neretu atveju vien pietums skirtuose valgiuose druskos buvo tiek, kiek suaugusiajam, o ne vaikui rekomenduojama suvartoti per visą dieną.

Vieną virtuvę inspektoriai nurodė uždaryti

* 35 globos namams inspektoriai skyrė baudas, kitus nusižengėlius įspėjo.

* Alytaus r. Rumbonių Švč.Trejybės parapijos senelių globos namams VMVT nurodė uždaryti virtuvę, kol ji bus tinkamai sutvarkyta.

* Čia palubėje pynėsi voratinkliai, grindys, sienos buvo apaugusios nešvarumais, prastai buvo valoma maisto ruošimo įranga, taip pat virėjai nepaisė patiekalų receptų.

* 13 proc. patikrintų globos namų virtuvių būtinas kapitalinis remontas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.