Palangos valdžiai rūpi žmonės ar tik rinkėjai?

Nors iki savivaldos rinkimų liko daugiau nei pusantrų metų, kai kurie Palangos politikai jau ėmė rūpintis rinkėjais – miesto tarybai pasiūlyta palangiškius atleisti nuo rinkliavos už mašinų stovėjimą gatvėse.

Palangos miesto tarybai pasiūlyta palangiškius atleisti nuo rinkliavos už mašinų stovėjimą gatvėse.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Palangos miesto tarybai pasiūlyta palangiškius atleisti nuo rinkliavos už mašinų stovėjimą gatvėse.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas”)

Apr 15, 2013, 7:49 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:18 AM

Palangiškiams rinkliavos lengvatą suteikiantis tarybos sprendimo projektas Palangos politikams kaip papildomas punktas buvo pateiktas balandžio pradžioje vykusiame posėdyje.

Šios idėjos autoriai – Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys tarybos nariai Eimutis Židanavičius ir Arvydas Dočkus pasiūlė įsteigti Palangos gyventojų korteles, su kuriomis kurorte gyvenamąją vietą deklaravę asmenys savo automobilius miesto gatvėse galėtų statyti nemokamai.

Likusiems Lietuvos gyventojams ir užsienio svečiams mašinos stovėjimas vasarą valandai kainuoja nuo 1 iki 3 litų.

Rinkliava už automobilių stovėjimą Palangoje buvo įvesta siekiant sumažinti vasarą užplūstančių poilsiautojų transporto priemonių skaičių jautriausiose miesto vietose.

Kodėl dėl to turi kentėti ir Palangos gyventojai, kurie atvažiavę į miesto įstaigas tvarkyti savo reikalų arba atvykę į parduotuvę priversti mokėti už savo mašinos stovėjimą?” – klausė palangiškius lengvata pamaloninti panoręs E.Židanavičius.

Politikas teigė, kad sumažėjusias pajamas už mašinų stovėjimą kompensuotų padidėjęs gyventojų pajamų mokestis, kurį mokėtų dėl šios lengvatos Palangoje gyvenamąją vietą deklaravę kurorte poilsio būstą turintys kitų miestų gyventojai.

Tačiau toks politikų pasiūlymas Palangos vadovus privertė griebtis už galvos.

Savivaldybės apskaičiavimais, Palangos gyventojų kortelių ateitų daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Norint aptarnauti tokį interesantų srautą tektų priimti papildomų darbuotojų.

Mašinos viduje už stiklo paliekamos kortelės turėtų būti kaip nors apsaugotos nuo klastojimo.

Miesto valdžiai tektų spręsti ir galimą piktnaudžiavimo problemą, kai Palangoje gyvenamoji vieta būtų deklaruojama tik trumpam, kol būtų gauta gyventojo kortelė.

Dėl kilusių neaiškumų šį sprendimo projektą pavyko atidėti kitam tarybos posėdžiui, tačiau tokiems siūlymams dauguma politikų nelinkę pritarti.

Be to, tokio sprendimo teisėtumu suabejojo ir Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš. Jos įsitikinimu, šitaip pažeidžiamas lygiateisiškumo principas.

Anot jos, tokia lengvata galėtų būti taikoma gyvenantiems šalia vietų, kuriose apmokestintas mašinų stovėjimas.

Tačiau nuo šios rinkliavos negali būti atleidžiami visi Palangos gyventojai, nes jie būtų išskirti iš likusių Lietuvos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.