Skalūnų dujos skaldo valdančiąją koaliciją

Antradienį į Vilnių atvykęs Hillary Clinton fondo energetikos ekspertas Davidas Goldwynas pateikė daugiau žinių apie skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą, kurios Lietuvoje ketina imtis konkursą laimėjusi amerikiečių bendrovė „Chevron“. Bet jie neįtikino dalies Seimo valdančiosios koalicijos atstovų – skalūnų dujų priešininkai, kurių vėliavnešys yra įtakingas socialdemokratas Algimantas Salamakinas, stoja skersai kelio premjerui Algirdui Butkevičiui.

A. Salamakinas (kairėje) ir P. Gražulis kritikuoja Vyriausybės planus vystyti skalūnų dujų projektą.<br>R. Neverbickas
A. Salamakinas (kairėje) ir P. Gražulis kritikuoja Vyriausybės planus vystyti skalūnų dujų projektą.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 17, 2013, 8:49 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:04 AM

Susidarė paradoksali padėtis – A. Butkevičių dėl skalūnų dujų labiau palaiko dešinioji opozicija, o valdančiosios koalicijos gretose prieštaraujančių šiam projektui daugėja.

Per paskutinį koalicijos posėdį A. Salamakinas griežtai pasisakė prieš „Chevron“ ketinimus išgręžioti Lietuvą, ieškoti skalūnų dujų išteklių ir juos vėliau išgauti.

Antradienį portalui lrytas.lt A. Salamakinas teigė nepakeitęs savo nuostatų, nors ir suprantantis, kad prieštarauja SDP lyderiui ir premjerui A. Butkevičiui, kuris skalūnų dujas mato kaip vieną energetinės nepriklausomybės veiksnių.

„Nežinia, ar turėsime nepriklausomybę, nes nežinome, kiek tų dujų yra gelmėse, ar ekonomiškai atsipirks jų gavyba. Bet beveik garantuota grėsmė gerti užterštą vandenį“, – teigė A. Salamakinas.

Seimo narys rėmėsi užsienio ekspertų išvadomis ir atsargiu Vakarų Europos valstybių požiūriu į skalūnų dujų gavybą.

Prancūzija, baimindamasi aplinkos taršos, sustabdė skalūnų dujų žvalgybą, ją apribojo ir Vokietijos reichstagas.

„Nejaugi Prancūzijos ir Vokietijos parlamentuose sėdi vieni salamakinai, kurie priešinasi tų dujų gavybai, ir tik todėl sustabdyti projektai? Ne, Vakarų šalys įžvelgė pavojų aplinkai, todėl ir įjungė stabdžius. Jau ir JAV, kur skalūnų dujos populiarios, jau abejojama jų ekonomine nauda ir poveikio aplinkai saugumu“, – kalbėjo A. Salamakinas.

Seimo nariui nerimą kelia konkurso, kurį laimėjo „Chevron“, sąlygos: pagal jas žvalgyba yra susieta su gavyba.

„Man sakoma, kad būtina išsiaiškinti, kokie turtai slypi mūsų žemės gelmėse. Sutikčiau, bet sąlygos tokios, kad radę angliavandenilių klodus amerikiečiai imsis juos išgauti. Vakarų mokslininkų skaičiavimu, ekonominė nauda pasiekiama, kai 15 tūkst. kvadratinių kilometrų plote padaroma 20 tūkst. gręžinių. Lietuva juk ne Amerika, mes neturime Teksaso ir Nevados dykynių, pagalvokime, kaip atrodys mūsų šalis. Geriamojo vandens ištekliams iškils mirtinas pavojus. Jau nekalbu apie tai, kad aplink gręžinius formuojasi pramoninės zonos, netinkamos žmonėms gyventi“, – tikino A. Salamakinas.

Kita įtakinga SDP veikėja, ūkio ministrė Birutė Vėsaitė pasisakė už skalūnų dujų žvalgybą, bet mano, kad gavybą būtų galima pradėti tik po nuodugnių ekologinių tyrimų.

Ministrė, atrodo, nežino, kad pagal susitarimus su „Chevron“ žvalgyba nuo gavybos nėra atskirtos. Tai pabrėžė ir premjeras A. Butkevičius, sakydamas, kad už savo lėšas atlikę žvalgybos darbus amerikiečiai tikrai nesitrauks iš rinkos negavę pelno.

Prieš skalūnų dujų projektą yra ir dauguma „tvarkiečių“, išskyrus aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį.

Darbo partijos Seimo frakcijoje skalūnų dujų priešininkams atstovauja Valentinas Bukauskas.

„Aš dalyvavau Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) žiemos sesijoje Vienoje. ES šalys skambina pavojaus varpais, kad žemyne sparčiai senka geriamojo vandens atsargos. O skalūnų dujų gavyba – tai rizika užteršti giluminius vandens klodus. Ypač, kad gręžiniai numatomi Vakarų Lietuvoje, kurios gelmėse tyvuliuoja kokybiško, švaraus vandens šaltiniai“, – aiškino V. Bukauskas.

Pradėti skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą „Chevron“ trukdo ne tik Žygaičių bendruomenės protestai ir valdančiosios koalicijos tarpusavio nesutarimai.

Nėra teisinės bazės – Lietuvos įstatymuose jokios skalūnų dujos nenumatytos. Seimo nario, „darbiečio“ Kęstučio Daukšio teigimu, reikia pakeisti apie 12 šalies įstatymų.

Jie apima ne tik aplinkosaugos sritį, bet ir ekonominį reguliavimą. Neaišku, kokiomis mokestinėmis sąlygomis veiktų skalūnų dujų gavėjai („Chevron“), ar jie turėtų parduoti dujas Lietuvai rinkos kaina, ar mažesne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.