Pirmininkavimo šventė šildys ir šalies politikus

Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai turi būti šventė visiems – ir pašalintam prezidentui Rolandui Paksui, ir visai valdžios grietinėlei. Tokie Seimo vadovybės užmojai.

Lietuva pirmininkavimui rengiasi ne tik eksponuodama ES simbolius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuva pirmininkavimui rengiasi ne tik eksponuodama ES simbolius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris ("Lietuvos rytas")

Apr 18, 2013, 9:33 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:39 AM

„Tvarkiečiams” tapus valdančiąja partija R. Paksas iškart ėmė siekti, kad Seimas kuo greičiau pataisytų teisės aktus ir leistų jam dalyvauti rinkimuose.

Kol įstatymų projektai gana vangiai skinasi kelią, per apkaltą pašalinto prezidento savimeilę kolegos ėmėsi glostyti kitokiomis maloniomis smulkmenomis.

Dar vienas paglostymas

Politinį šurmulį jau buvo sukėlę tai, kad per iškilmingą posėdį, skirtą Kovo 11-ajai, R. Paksas buvo įvardytas kaip prezidentas ir su žmona Laima sėdėjo garbingiausių svečių ložėje.

Seimo vadovybėje esantys „tvarkiečių” koalicijos partneriai pašalintą prezidentą sumanė paglostyti dar labiau – scenarijaus projekte numatyta, kad jis turėtų būti pristatytas istorinėje Kovo 11-osios salėje liepos 4 dieną per iškilmingą parlamento posėdį, skirtą Lietuvos pirmininkavimo ES pradžiai.

Žemiau „tvarkiečių” vedlio sąraše, kurį iš tribūnos turėtų perskaityti Seimo pirmininkas „darbietis” Vydas Gedvilas, rikiuojasi signatarai, aukšti užsienio svečiai, valstybės institucijų vadovai. Kiti Lietuvai atstovaujantys europarlamentarai paminėti kone pačioje sąrašo pabaigoje.

Tiesa, scenarijaus autoriai, tikriausiai nuogąstaudami, jog R.Pakso iškėlimas gali vėl sukelti politinį triukšmą, jo pavardę ir titulą apvedė tamsiais rėmeliais, kurie, matyt, turėtų reikšti, kad šis punktas galutinai nesuderintas.

Žengs tarsi darni pora

Per pirmininkavimui skirtą posėdį turėtų žibėti ir V. Gedvilo žvaigždė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė į iškilmingo posėdžio salę paprastai įžingsniuoja viena, o apie atvykimą specialiai paskelbia Seimo kanceliarijos atstovai ir ją palydi iki vietos.

Tuo metu šio posėdžio scenarijuje numatyta, kad bus paskelbta ne tik apie D. Grybauskaitės, bet ir apie V. Gedvilo atvykimą – jie lyg darni pora įžengs į salę kartu.

Be to, V.Gedvilas, kuris pirmininkaus posėdžiui, pats turėtų nuvesti D. Grybauskaitę į jos vietą.

Pamoka – pramogų centre

Šventinį scenarijų derinanti Seimo vadovybė į pirmininkavimo darbus planuoja kibti jau šiomis dienomis.

Penktadienį po pietų Seimo valdyba, jo komitetų, frakcijų vadovai, kai kurie ministrai keliaus į netoli Trakų esantį laisvalaikio ir konferencijų centrą „Tony Resort”.

Čia kelias valandas truks „pasitarimas-seminaras”. Ekspertai, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvos atstovybės ES vadovas Raimundas Karoblis politikams aiškins apie pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetus.

Renginį organizuoja parlamento valdyba ir Europos reikalų komitetas.

Politikų teigimu, vadinamasis seminaras turėtų būti apmokėtas iš pirmininkavimui ES skirtų Seimo biudžeto lėšų.

Tiesa, kai kurie parlamentarai teigia nesuprantantys, kodėl šio pasitarimo nebuvo galima surengti čia pat, Seime – būtų kur kas pigiau.

Tačiau parlamento vadovybės atstovai, itin nenoriai komentavę situaciją, aiškino, jog penktadienio popietę būtų buvę sunku prikalbinti tautos išrinktuosius būti Seime, tad nuspręsta juos suburti patrauklesnėje vietoje.

Į Briuselį – beveik visa Vyriausybė

* Rengiantis pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai balandžio 23–24 dienomis Briuselyje viešės vyriausybinė delegacija, vadovaujama premjero A. Butkevičiaus.

* Delegacijoje – sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis, vidaus reikalų ministras D. Barakauskas, kultūros ministras Š. Birutis, užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, krašto apsaugos ministras J. Olekas, socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė, švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis, susisiekimo ministras R. Sinkevičius, finansų ministras R. Šadžius, žemės ūkio ministras V. Jukna.

* Vyriausybės nariai Briuselyje susitiks su ES institucijų vadovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.