Ministrų padėjėjams vienos darbo vietos nepakanka

Patarėjų – lyg bičių spiečiuje, o kai kurios jų medų spėja nešti net į kelis avilius. Tokių devyndarbių ministrų komandose – ne vienas.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas")

Apr 20, 2013, 10:34 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:02 AM

Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaujantį socialdemokratą Vytenį Andriukaitį supa bene didžiausios viceministrų ir patarėjų pajėgos. Užtat kai kurie jo talkininkai spėja suktis per kelis darbus.

Antai V.Andriukaičio patarėju prieš kelias dienas tapęs socialdemokratas Julius Naščenkovas talkina ir advokatui Grigorijui Leonovui.

Sausį ministro ginklanešys buvo įdarbintas Ryšių su visuomene skyriuje. Bet vyriausiuoju specialistu tapęs J.Naščenkovas nematė reikalo nei nutraukti ryšių su buvusiu darbdaviu, nei prašyti ministro leidimo sėdėti ant kelių kėdžių.

Pažeidimų neneigė

Įstatymas advokatams ir jų padėjėjams draudžia eiti kitas mokamas pareigas, išskyrus mokslinį, pedagoginį ar kūrybinį darbą.

Bet Advokatų tarybos atstovai „Lietuvos rytui” patvirtino, kad J. Naščenkovas į ją nesikreipė, todėl ministro patarėjas tebėra advokatų padėjėjų sąraše, o dirbdamas kitą darbą pažeidžia įstatymą.

„Kitą mėnesį bus Advokatų tarybos posėdis ir aš būsiu išbrauktas iš padėjėjų sąrašo.

Taip, formaliai vis dar esu advokato padėjėjas ir šį nesusipratimą privalau kuo greičiau pašalinti”, – teisinosi J.Naščenkovas.

Jis tikino jau kurį laiką neužsiimąs advokato padėjėjo praktika, todėl jam nebuvo kliūčių darbuotis ministro komandoje.

Pavaldinys nebuvo atviras?

Kadangi advokato padėjėjo veiklos esą nevykdė, J. Naščenkovas nematęs reikalo ir prašyti ministro leidimo dirbti kitą darbą.

Kad jo patarėjas tebėra advokatų padėjėjų sąraše, V.Andriukaitis „Lietuvos rytui” tvirtino sužinojęs visiškai neseniai: „Maniau, kad jis jau nebėra advokato padėjėjas – buvo susidaręs įspūdis, kad jis to darbo nedirba.”

Vieno socialdemokratų lyderio teigimu, norėdamas dirbti ministerijoje J. Naščenkovas privalės atsisakyti ankstesnių pareigų: „Jis tai privalėjo padaryti iš karto.

Tokie teisiniai keblumai yra vertintini kaip teisės normų pažeidimai ir negali būti toleruojami.”

Bet minėtą teisininką V.Andriukaitis į ministeriją už rankos atsivedė pats.

Nors įstatymai numato, kad į valstybės tarnybą galima patekti tik konkurso būdu, rastas būdas, kaip apeiti šį reikalavimą.

J.Naščenkovas į vyriausiojo specialisto pareigas buvo priimtas pagal darbo sutartį. Jam tapus ministro patarėju, šios pareigos netrukus buvo iš viso panaikintos.

Aiškinasi etikos sargai

Dar įspūdingesnes talkininkų pajėgas subūrė vidaus reikalų ministras „tvarkietis” Dailis Barakauskas. Bet trijų viceministrų ir net septynių patarėjų būrys irgi dirba ne visu pajėgumu.

Vienas patarėjų Ervinas Raistenskis dar spėja darbuotis ir Vidaus reikalų ministerijai pavaldžioje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT).

Ar tai suderinama, aiškinasi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Toks tyrimas pradėtas, kai galimą ministro patarėjo interesų konfliktą įžvelgė opozicijoje esantys liberalai.

Bet D.Barakauskas įsitikinęs, kad du darbus dirbantis E.Raistenskis jokių įstatymų nepažeidžia, be to, esą yra privalumas: „Man labai naudinga tokia situacija, nes turėdamas žmogų, kuris dirba ir ministerijoje, ir FNTT, galiu palaikyti glaudesnius santykius tarp abiejų įstaigų.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.