Reitingų viršūnėse - D. Grybauskaitės ir A. Butkevičiaus kova

Populiariausių politikų rikiuotės viršūnėje premjeras Algirdas Butkevičius dėl laurų tebesirungia su prezidente Dalia Grybauskaite. Tai rodo visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus” balandžio 10–14 dienomis atlikta reprezentatyvi apklausa.

D. Grybauskaitė ir A. Butkevičius - akivaizdūs reitingo lyderiai.
D. Grybauskaitė ir A. Butkevičius - akivaizdūs reitingo lyderiai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2013, 9:28 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:02 AM

Atsakydami į klausimą „Kokie visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams?” šalies piliečiai pirmenybę teikia D. Grybauskaitei, o pasitikėjimas A.Butkevičiumi per mėnesį kiek sumažėjo.

Bet premjeras pelnė daugiau nei prezidentė apklausos dalyvių palankių nuomonių. Negana to, nepalankiai vertinančių šalies vadovę padaugėjo nuo 13,9 iki 18,1 procento.

Įdomios varžytuvės klostosi ir tarp dviejų partijos „Tvarka ir teisingumas” veikėjų – pirmininko Rolando Pakso ir vicepirmininko Valentino Mazuronio.

Jie abu surinko maždaug vienodai balsų kaip geriausi gyventojų interesų atstovai, bet V. Mazuronis gana smarkiai ėmė lenkti R.Paksą pagal palankias ir nepalankias nuomones.

Tai galėjo lemti ir V.Mazuronio, kaip aktyvaus aplinkos ministro, veiksmai, juolab kad europarlamentaro veikla pastaruoju metu prigesusi.

Kita vertus, tokios reitingų slinktys galėtų reikšti, ką daugelis žmonių laiko tikruoju šios partijos lyderiu.

Rinkėjų suteiktą avansą, regis, jau baigia išbarstyti ir savo partijos vedlio Viktoro Uspaskicho valdomas Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas. Balandžio mėnesio apklausoje jam skirtų palankių ir nepalankių nuomonių pusiausvyra pirmąkart tapo neigiama.

Beje, labiau palankiai nei nepalankiai respondentai šįkart įvertino tik aštuonis visuomenės veikėjus iš 27.

Sumažėjo ir kai kurių ministrų populiarumas. Neliko nepastebėti visuomenėje ir politikos viršūnėse šurmulį sukėlę ūkio ministrės socialdemokratės Birutės Vėsaitės pareiškimai, „darbiečio” švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymas dėl brandos egzaminų, keliantis grėsmę lietuvių kalbai, vidaus reikalų ministro „tvarkiečio” Dailio Barakausko blaškymasis.

Šių ministerijų vadovų reitingai krito bene pastebimiausiai.

Padaugėjo ir žmonių, nepalankiai vertinančių teisinę neliečiamybę praradusią Seimo „Drąsos kelio” seniūnę Neringą Venckienę, taip pat Vilniaus ir Kauno merus Artūrą Zuoką bei Andrių Kupčinską.

Už pastaruosius didmiesčių vadovus nepopuliaresni (susumavus palankias ir nepalankias nuomones) tik konservatorių lyderis Seimo narys Andrius Kubilius ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Vertindami institucijas gyventojai šįsyk žemesnius pažymius parašė Prezidentūrai, Vyriausybei, Seimui, partijoms, žiniasklaidai.

Tačiau po šoko, patirto žlugus Ūkio bankui, vėl kiek atgijo pasitikėjimas bankais, nors į juos šnairuojančių dar gerokai daugiau nei giriančių.

Užtat partijų rikiuotėje permainų faktiškai nėra.

Visa galva aukščiau už politinius varžovus esantys socialdemokratai dar labiau sustiprino savo pozicijas. Įkandin įtikinamų lyderių, kaip ir anksčiau, žengia Darbo partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, partija „Tvarka ir teisingumas”, Liberalų sąjūdis.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą” būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.