Šiukšlynai Kaune matosi ir pro viešbučio langus

Kauno viešbučiuose apsistojantys svečiai pro langus ne visada mato tik malonius vaizdus. Verslininkai apie netvarką prie jų valdomų pastatų linkę nutylėti, o miesto valdžia piktžaizdes gydo vangiai.

„Europa Royale Kaunas“ kaimynystėje gyvenantys kauniečiai kiemo netvarko.
„Europa Royale Kaunas“ kaimynystėje gyvenantys kauniečiai kiemo netvarko.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė")

Apr 20, 2013, 6:30 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:38 PM

Artėja turizmo sezonas. Kaune kaip ir pernai vėl išvysime suomių, vokiečių, lenkų, taip pat keliautojų iš tolimesnių šalių.

Ką pirmiausia pamato miesto svečiai atvykę į viešbutį? Kokias jo prieigas randa ir kokius vaizdus regi pro kambarių langus?

Miesto centre aplankytų viešbučių šeimininkai patikino: jie stengiasi, kad turistai iš Kauno išsivežtų kuo geresnius įspūdžius. Tačiau problemų kelia viešbučių kiemuose įsikūrę netvarkingi kaimynai bei greta stūksantys apleisti pastatai, kuriais savininkai nesirūpina.

Mato duobes ir tualetą

K.Donelaičio gatvėje esančio viešbučio „Park Inn by Radisson Kaunas“ svečius pasitinka tvarkinga paradinė pusė. Tačiau vos už kelių žingsnių kiemų link atsiveria visai kitokie vaizdai.

Pro viešbučio pasažą į Laisvės alėją bandantys patekti turistai priversti klampoti duobėtais kiemais. Viename vyksta pastato, priklausančio Registrų centrui, rekonstrukcija: mėtosi statybinės atliekos, stovi konteineris ir statybininkams skirtas plastikinis tualetas.

Žengęs dar kelis žingsnius patenki į kitą apleistą kiemą. Jame – aptriušęs buvusio Centrinio lektoriumo pastatas. Tarpuvartė, vedanti į Laisvės alėją, pilna šiukšlių, namų sienos ištepliotos grafitininkų piešiniais.

Kiemą žada sutvarkyti

Viešbučio pardavimų vadovė Toma Liudvinavičienė atskleidė, kad turistams iš anksto pataria į miesto centrą eiti pagrindinėmis gatvėmis. Apie galimybę patekti į Laisvės alėją per kiemus neužsimena. Tačiau smalsesni svečiai patys esą randa šį kelią.

„Pro viešbučio langus šiukšlyno ir netvarkos svečiai nemato. Prastoką vaizdą išvysti galima tik iš konferencijų salių. Tačiau jų langus dengia žaliuzės, todėl turistai dažniausiai neatkreipia dėmesio į vaizdą kieme“, – sakė viešbučio atstovė.

Vieno iš apleistų kiemų šeimininkai padėtį žada pagerinti.

„Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius aiškino, kad viešbučio kieme esantis pastatas šiuo metu atnaujinamas – šiltinamos namo sienos. Darbai netrukus esą bus baigti ir atliekų bei statybininkams skirtų laikinų statinių neliks.

„Iki liepos mėnesio ketiname sutvarkyti ir centrui priklausantį kiemą. Jo ir gretimo kiemo teritorijos priklauso daugybei savininkų. Manome, kad mūsų pavyzdys bus paskata savo teritorijas susitvarkyti ir jiems“, – sakė A.Petrošius.

Prieš langus – monstras

Bene egzotiškiausią vaizdą pro kambarių langus mato dalis A.Mickevičiaus gatvėje esančio viešbučio „Daniela“ gyventojų. Priešais plyti monolitinis vaiduoklis – nebaigtas statyti 14 aukštų viešbutis „Britanika“.

Viešbučio vadovės apie reginį kalbėti nepanoro. Tik pripažino, kad dalis kambarių langų tikrai atsukti į vaiduoklį. Tačiau to akcentuoti viešai esą neverta, nes gali nukentėti verslas, o iš turistų dėl griuvenos pastabų neva nesulaukiama.

Kalbesnis buvo greta viešbučio automobilių stovėjimo aikštelę saugantis Romas. Pro sargo būdelės langus taip pat matyti apleistas monstras.

„Teritoriją aplink „Britaniką“ miesto prižiūrėtojai tvarkė 2011 metais, kai Kaunas rengėsi Europos krepšinio čempionatui. Tada iš apleisto pastato kiemo buvo išvežtos šiukšlės, net žemę aplink monolitą supureno. Dabar matau, kad šiukšlės aplink griuveną vėl kaupiasi“, – pasakojo vyras.

Jis tikino, kad viešbučio svečiai pro savo langus mato ne tik apleistą pastatą, bet ir netvarką greta jo.

„Galima pamatyti ir įdomesnių vaizdų, kai jaunimas patenka į „Britaniką“. Matau, kaip jie ten vaikšto, dairosi, prieina prie pat langų ertmių krašto. Iš viešbučio turbūt galima pamatyti ir dar daugiau pikantiškų reginių“, – svarstė vyras.

Išmeta ir senus baldus

Problemų dėl miestiečių kaimynystės turi ir autobusų stotyje esantis viešbutis „Ibis“. Dalis jo langų žvelgia į kiemą, kuriame stovi gretimo namo gyventojų sandėliukai. Žmonės čia išmeta nereikalingus, nutriušusius baldus, kitas atliekas.

„Turime 10 kambarių, pro kurių langus matyti ne visai estetiški vaizdai. Tačiau esame ekonominės klasės viešbutis. Mūsų gyventojai nėra labai išrankūs. Vis dėlto, jei turime laisvų kambarių, svečius stengiamės apgyvendinti patalpose su gražesniais vaizdais“, – sakė viešbučio direktorė Kristina Matulevičienė.

Moteris pasakojo, kad su kai kuriais kaimynystėje gyvenančiais kauniečiais bendrauja. „Greta gyvena įvairių žmonių. Kai kuriems nė motais, kad šiukšlindami savo kieme jie sudaro blogą įspūdį apie miestą Kauno svečiams“, – teigė K.Matulevičienė.

Kaimynystėje – šiukšlynas

Miško gatvėje esantis viešbutis „Europa Royale Kaunas“ savo gyventojams įrengė du išpuoselėtus vidinius kiemus. Tačiau už viešbučio taip pat plyti netvarka.

Vienas apleistas privatizuotas sklypas greta viešbučio automobilių stovėjimo aikštelės virtęs šiukšlynu, jame likę nugriauto namo pamatai.

Nepatrauklus vaizdas ir kitame greta viešbučio esančiame kieme. Kelių aukštų namo šeimininkai savo kiemą užgriozdino atliekomis, apsupo rūdijančia tvora ir keistais vamzdynais.

„Žmonės, kuriems priklauso apleistas sklypas, nelinkę tvarkytis. Laimei, ši vieta matyti tik iš dviejų viešbučio kambarių. Kitas netvarkingas privatus kiemas taip pat nedžiugina. Tačiau jo pro mūsų langus beveik nematyti“, – sakė viešbučio direktorė Neringa Tumasonė.

Valdininkai į akciją nesureagavo

Povilas Mačiulis

Miesto tarybos narys

„2012 metų pabaigoje miesto savivaldybė paskelbė, kad Kaune yra 43 apleisti pastatai. Į šį valdininkų pareiškimą sureagavo visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ nariai, nusprendę inicijuoti akciją „Pagauk vaiduoklį“.

Akcijos metu 250 kauniečių fotografavo apleistus, miesto vaizdą bjaurojančius statinius. Per 2 mėnesius užfiksuoti 85 „vaiduokliai“, neįtraukti į valdininkų sudarytą apleistų pastatų sąrašą.

Iš valdininkų gavome atsakymą, kad dalis iš 82 pastatų vaiduoklių priklauso fiziniams asmenims, savivaldybei ar kitoms valstybinėms įstaigoms. Dalies pastatų savininkai nenustatyti. Keli objektai yra numatę plėtros planus.

Valdininkai vangiai sureagavo į miestiečių organizuotą akciją. Šiemet apleistiems pastatams skirtu didesniu nekilnojamojo turto mokesčiu apmokestintas tik vienas papildomas pastatas. Tiesa, miesto vadovai kauniečius bando raminti. Teigia, kad papildomai tikrins dar keliolika pastatų.“

Svečių stengiasi negąsdinti

Sigitas Sidaravičius

Kauno turizmo informacijos centro vadovas

„Rinkdamiesi vietą gyventi miesto svečiai pirmiausia domisi kainomis. Gyventi nori kuo pigiau už kuo patrauklesnę kainą.

Kitas svarbus klausimas – ar viešbučiai nėra prie judrios gatvės, ar kambariuose nebus didelio triukšmo.

Tuo, ką matys pro kambarių langus, taip pat domisi. Turtingesni svečiai pageidauja gražių panoramų. Vieną naktį Kaune praleidžiantys užsieniečiai dažnai renkasi gyventi arčiau stočių, todėl vaizdai pro langus jų nedomina.

Dauguma turistų dėl prastų vaizdų pro viešbučių langus pretenzijų neturi.

Žinau, kad jei nepatenkintų būna, jiems gyvenimo sąlygos pagerinamos. Verslininkai savo jėgomis stengiasi neprarasti klientų.

Tačiau landesni miesto svečiai vaikščiodami po Kauną pamato kur kas daugiau netvarkos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.