Arkivyskupas G. Grušas: „Atsinaujinimas turi prasidėti nuo mūsų pačių“

Arkivyskupas Gintaras Grušas pradėjo eiti naujas pareigas. Pirmais žingsnis - iškilmingos šv. Mišios, kuriose dalyvauja ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.  G. Grušas į Vilniaus arkikatedrą atvyko lydimas kardinolo A. J. Bačkio, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininko Kauno arkivyskupo S. Tamkevičiaus.

A. J. Bačkis atsistatydino iš arkivyskupo metropolito pareigų, naujas Vilniaus arkivyskupo pareigas pradėjo eiti G. Grušas.<br>V. Valentinavičius
A. J. Bačkis atsistatydino iš arkivyskupo metropolito pareigų, naujas Vilniaus arkivyskupo pareigas pradėjo eiti G. Grušas.<br>V. Valentinavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-04-23 16:40, atnaujinta 2018-03-07 20:35

Per pamokslą arkivyskupas dėkojo kardinolui emeritui A. J. Bačkiui: „Šiandien iš visos širdies dėkojame už Jo Eminencijos Kardinolo tėvystę, ganytojišką tarnystę ir prašome, kad savo malda, išmintimi ir sielovados dovanomis toliau lydėtų šios Arkivyskupijos bendruomenės kelionę.“ 

Arkivyskupas sakė, kad šie Tikėjimo metai kviečia pakelti akis: „Atpažinę savo kelionės tikslą ir tą, kuris mus vienija, pasirinkę gyventi laisvais žmonėmis Kristuje, galėsime drąsiai žengti į priekį.“

G. Grušas per pamokslą minėjo, kad atsinaujinimas turi prasidėti nuo mūsų pačių. 

„Visu savo gyvenimu rengdamiesi ramybei Amžinybėje einame kartu – tai mūsų bendra Dievo Tautos Vilniaus arkivyskupijoje kelionė. Pirmiausia patys turime būti sustiprinti iš Gyvojo vandens šaltinio – Dievo malonės, tik tada galėsime padėti kitiems“, – kalbėjo arkivyskupas metropolitas.

Į šv. Mišias atvyko ne tik prezidentė D. Grybauskaitė, bet kardinolas A. J. Bačkis, Lietuvos vyskupai, vyskupai emeritai. Į pamaldas susirinko ir Seimo nariai. Naująjį arkivyskupą Vilniaus katedroje pasitiko ir garbės sargybos kariai.

Šv. Mišias pradėjo kardinolas em. arkivyskupas A. J. Bačkis. Vilniaus arkikatedroje buvo perskaityti popiežiaus Pranciškaus skiriamieji raštai. Apaštališkasis Nuncijus Lietuvai arkivyskupas Luigi Bonazzas tarė padėkos žodžius A. J. Bačkui, dėkojo už ilgametį darbą. Ištarus padėkos žodžius kardinolui, Vilniaus arkikatedroje nuvilnijo plojimai. Kreipdamasis į naująjį arkivyskupą G. Grušą nunsijus linkėjo jam išsaugoti viltį: „Neleiskite jums atimti vilties.“ Prisiekė paklusnumą arkivyskupui

Naujajam arkivyskupui paklusnumą prisiekė kunigai ir vyskupai: „Būsime paklusnūs. Priimkite mūsų Vilniaus arkivyskupijos kunigų vardu jums reiškiamą pagarbą.“

Į šv. Mišias atvyko ir prezidentas Valdas Adamkus, jis stovi šalia prezidentės Dalios Grybauskaitės. Iškilmėse dalyvauja ir kitų konfesijų kunigai.

Šv. Mišiose Dievo malonės prašė tikintieji lenkų, rusų, anglų ir lietuvių kalbomis.

Šv. Mišios išties buvo iškilmingos – griaudė trimitai, dundėjo būgnai, o chorui akompanavo orkestras. Ingreso iškilmėse dalyvauja šalyje reziduojantys ambasadoriai, Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius, Seimo narys Andrius Kubilius, Seimo narė Danguolė Mikutienė, Irena  Degutienė, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Laima Andrikienė, Seimo narys Linas Balsys, Lietuvos ambasadorė prie Šventojo Sosto Irena Vaišvilaitė.

Arkivyskupo ingrese neįgaliojo vežimėlyje dalyvavo ir buvęs Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas.

Gavęs paskyrimą vyskupas G. Grušas neslėpė susijaudinimo. Teigė esąs sujaudintas popiežiaus dėmesiu Lietuvai.

„Šiandien popiežius Pranciškus paskyrė mane Vilniaus arkivyskupu metropolitu. Sujaudino dėmesys Lietuvai, kad po savo įpėdinio paskyrimo Buenos Airėse arkivyskupijoje esu antrasis šio popiežiaus paskirtas vyskupas“, – po paskyrimo kalbėjo G. Grušas.

Sulaukę 75-erių privalo atsistatydinti

Balandžio 10 dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė padėkojo 20 metų Vilniaus arkivyskupo pareigas ėjusiam kardinolui Audriui Juozui Bačkiui už tarnystę bei žmonių tikėjimo ir vilties palaikymą.

Balandžio 5 dieną Šventasis Sostas paskelbė, kad popiežius Pranciškus priėmė kardinolo Audrio Juozo Bačkio atsistatydinimą.

Vadovaudamiesi Katalikų bažnyčios kanonais, visi Lietuvos vyskupai sulaukę 75-erių privalo parašyti atsistatydinimo laišką popiežiui. Šis tenkina vyskupo atsistatydinimą, arba leidžia eiti pareigas toliau, kol bus paskirtas kitas vyskupas.

Audriui Juozui Bačkiui šiais metais vasario 3-iąją sukako 76-eri. Praėjusiais metais jis kreipėsi į popiežių Benediktą XVI prašydamas atleisti jį iš vyskupo ordinaro pareigų, tačiau popiežius pavedė jam eiti pareigas, kol bus paskirtas naujasis Vilniaus arkivyskupas ordinaras.

Lipo karjeros laiptais

Jungtinėse Valstijose lietuvių šeimoje gimęs ir augęs G. Grušas į Lietuvą pirmą kartą grįžo 1992 metais, tačiau jau tuomet jis buvo įšventintas diakonu ir paskirtas popiežiaus Jono Pauliaus II apaštališkosios kelionės į Lietuvą komiteto generaliniu sekretoriumi.

1994 metų birželio 25 dieną Vilniaus arkikatedroje arkivyskupas A. J. Bačkis G. Grušą įšventino kunigu, netrukus jis tapo Lietuvos Vyskupų Konferencijos generaliniu sekretoriumi.

2001 metais popiežiškajame Šv. Tomo Akviniečio universitete, Romoje G. Grušas įgijo bažnytinės teisės daktaro laipsnį. 2001-2003 metais buvo Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos rektoriumi, dėstė kanonų teisę. Nuo 2002 metų eina Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinio sekretoriaus pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.