Seimo užmojai dėl žemės pardavimo užsieniečiams kvepia avantiūra

Seimas nusiteikęs prašyti Vyriausybės inicijuoti derybas su Europos Sąjunga, kad būtų pratęstas draudimas parduoti žemę užsieniečiams. Tikimybė, kad tai pavyks – labai menka.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 23, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:52 PM

Šios idėjos autorius buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius portalui lrytas.lt pripažino, kad norint pratęsti draudimą reikės keisti Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutartį. Joje numatyta, kad nuo 2014 m. gegužės prekyba žemės ūkio paskirties žeme Lietuvoje negali būti ribojama.

Tačiau pakeisti stojimo sutartį nebus tai paprasta. Ją ratifikavo visų Europos Sąjungos šalių parlamentai. Taigi jie turėtų patvirtinti ir naująjį sutarties variantą.

K. Starkevičius sutinka, kad Lietuvos padėtis yra gana kebli.

„Tačiau reikia bandyti. Panašiu keliu žada eiti ir kai kurios kitos Rytų Europos šalys. Kai stojome į Europos Sąjungą, buvo žadėta, kad išmokos Lietuvos ir Vakarų šalių ūkininkams bus suvienodintos greičiau. Tačiau taip neatsitiko. Taigi priežastis derėtis yra. Mes bent atkreiptume Briuselio dėmesį“, - kalbėjo K. Starkevičius.

Buvusio vyriausiojo derybininko dėl Lietuvos narystės ES pavaduotojas Klaudijus Maniokas mano, kad Lietuvos argumentai yra pakankamai silpni. Jis sako, kad tikimybė, jog Briuselis užkurs Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarties keitimo mechanizmą yra labai minimali.

Net jei derybos ir būtų pradėtos, pakeista sutartis įsigalios tik tuo atveju, jei jai pritars visų ES valstybių parlamentai. Tai gali užtrukti daugybę metų. Be to, Briuselis gali nenorėti atnaujinti derybų, nes įvairių nuolaidų ar išlygų gali pradėti reikalauti ir kitos šalys narės.

Tam, kad būtų pradėtos derybos Lietuvos Seime nepritaria tik Liberalų sąjūdis.

„Reikėtų tiesiai šviesiai pasakyti, kas slypi už pseudopatriotinių norų pratęsti draudimus – tai yra siekis, kad žemės sklypų savininkai ir toliau neturėtų pasirinkimo bei žemę pardavinėtų pusvelčiui asmenims, susijusiems su stambiaisiais žemvaldžiais. Dėl apribotos žemės pardavimo rinkos Lietuvos žmonės per pastaruosius dešimt metų jau buvo nuskurdinti. Dabar norima tą nuskurdinimą dar kartą legalizuoti“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas.

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna praėjusią savaitę pripažino, kad Lietuva ieško galimybės dar kartą pratęsti draudimą parduoti žemę užsieniečiams, kartu jis pripažįsta, kad šaliai tai gali nepavykti, todėl ministras siūlo įstatymuose numatyti daugiau saugiklių, kurie apsaugotų nuo žemės  špardavimo užsieniečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.